Mardin Artuklu Üniversitesi akademik yılı açılışına katılan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, bugün bir dizi ziyaretlerde bulunmak üzere Batman'a geldi. Batman Valiliği bahçesinde toplanan kalabalığa hitap ettikten sonra valilik makamında açıklama yapan Cumhurbaşkanı Gül, Kürtçe yazılmış destanların da bu ülkenin bir parçası olduğunu söyledi.

Cumhurbaşkanı Gül, kalkınma açısından bakıldığında bazı illerde çok hızlı sanayileşme varken, bazı illerde bu kalkınmışlığın yeteri kadar sağlanamadığını ifade etti.

KÜRTÇE YAZILMIŞ DESTANLARDA BİZİMDİR
Abdullah Gül, 'Yine bu bölgelere baktığımızda, kültür farklılığı olarak da baktığımızda yine farklı vatandaşlarımızın çok olduğunu, bunların kültür mirasına önemli katkı sağladığını biliyoruz. Nasıl Dede Korkut, nasıl Mevlanası, Fuzulisi bu ülkenin kültür mirası içindeyse, Ahmede Hane'nin Memu Zin'i de bu ülkenin önemli kültür mirasları içindedir. Kürtçe yazılmış bu destanlar da bizim parçamızdır. Farsça yazılmış mesnevi de bizim bir parçamızdır. Bütün bunların hepsine sahip çıkmak hepimizin görevidir.' dedi.

'TERÖRDEN KESİNLİKLE UZAK DURMAMIZ GEREKİR'
Türkiye'nin çok büyük zenginlikleri olduğunu, farklılıkları da zenginlik olarak gördüklerini söyleyen Cumhurbaşkanı Gül, terörün bölgeyi, insanları yıpratıp geleceği karamsar bir havaya büründürdüğünü ifade etti.

Vatandaşlardan, terörden uzak durmalarını isteyen Cumhurbaşkanı Gül, 'Terör bölgemizi de yıpratır, insanlarımızı da yıpratır, geleceğimizi de karamsar bir havaya büründürür. O bakımdan terör dışında fikirlerimizi, ihtiyaçlarımızı, isteklerimizi gayet medeni bir şekilde konuşabiliriz ve bütün bu çerçeve içerisinde de hepimizin ihtiyaçlarını giderebiliriz. Çünkü bu çok acımasız bir şeydir. Suçlu, suçsuz, masum insanlar, çocuklar, kadınlar buna maruz kalmaktadırlar. Birbirimizi kucaklamamız gerekir, hepimiz birbirimizin kardeşiyiz. Yeri geldiğinde kendimizi başkasının yerine koyarak düşünmemiz lazım ve bu ülkeye, bu vatana sahip çıkmamız gerekir. Şunu unutmayalım ki Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olarak vatandaşlarımızın hepsi bu coğrafyada istedikleri yere giderler, yerleşirler, orada yaşayabilirler, iş güç sahibi olabilirler. Doğudaki de batıya gelebilir. Bu büyük bir nimettir. Bu nimetin hepimizin farkında olmamız gerekir.'' diye konuştu.

BÜTÜN ÇAYLAR BENDEN
Valilikteki konuşmasının ardından, caddede yürüyüş yayıp vatandaşlarla sohbet eden Cumhurbaşkanı Gül, kahvede oturup çay içti. Batman'da sıcak bir ilgiyle karşılan Cumhurbaşkanı Gül, kahvede bulunan Dengbejlerle (Kürtçe Kaside söyleyen sanatçılar) sohbet edip Kürtçe kaside dinledi. Gül, çayevinde vatandaşlarla sohbet ederken, çalışanlara, ''Hadi çaylarımız nerede kaldı. Çayımızı getirin bugün çaylar benden'' diye seslendi

Editör: HABER MERKEZİ