Mustafa BAYRAK

Ambarlık köyünde düzenlenen HES çet raporu toplantısında sinirler gerilirken Havva Türüt isimli yaşlı kadın oğlu ile tartışanlara sopa ile saldırdı.

Rize Ambarlık köyünde bir kahve hanede düzenlenen Ambarlık 1 ve 2 HES Çet raporu toplantısına raporu hazırlayan Çınar mühendislik ekibi, Çevre ve orman müdürü Sabit Kandemir ile köylüler ve HES karşıtları katıldı. 

9 MGBYT Gücünde yapılacak olan HES Ambarlık 1 ve 2 santrallerinden dereye 1 santralden saniye de 140 litre su bırakılması taahhüt edilirken Ambarlık ikiden ise saniyede 100 litre bırakılması taahhüt edildi. Her iki santralden yılda 89 gvh elektrik üretilecek.

Çet raporu bilgilendirme toplantısında konuşan  Çınar mühendislik genel müdür yardımcısı raporu kendilerinin hazırladığını ve HES santralının bitimine kadar santralın kontrolünü yapacaklarını söyleyerek “Olumsuz gördüğümüz her konuya müdahale etme hakkımız var, biz sizi burada bilgilendirmeye geldik, eksiklerimizi görmeye ve önerilerinizi almaya geldik., biz inşaat yapmıyoruz” dedi.

Ambarlık muhtarı Vahap Türüt ise HES santraline karşı olmadıklarını söyleyerek “Karasu, Kücük Çayır muhtarlıkları olarak santral yapımına izin veriyoruz. Kendilerine her konuda destek olacağız. Santral her yıl köyümüze 25 bin dolar verecek. Gençlerimiz burada çalışacak” dedi.

Madenlerden emekli olan Muharrem Avcı ise yeraltında atılacak dinamitlerin çevreyi etkileyeceğini söyleyerek “Yeraltı suları gidecek, yerlerde kaymalar olacak, arazı yapımız nedeniyle heyelanlar yaşayabiliriz” dedi.

İl genel meclis üyesi Emin Kambur ise HES lerin köylüleri birbirine düşürdüğünü söyleyerek Ambarlık köyünden yaşlı bir kişi ise “Ben tüm arazimi vermeye hazırım, tapular bende veriyorum, kimse karışamaz, muhtarlar benim arazimi, hatta köyü bile verebilir” dedi.

İNEĞİMİ SATTIM MAHKEMEYE VERDİM

Karasu köylüsü ve çevreci Kazım Delal ise “HES ler sayesinde yeraltı sularının yok olduğunu söyleyerek” Devlet bir isime yok diyor yeni isimle geliyorlar. Mahkemesi devam eden bir santrale yeni isimler alarak santral yapmaya geliyorlar, muhtarların köyü satmaya hakkı yok, her yıl 25 bin dolar alacaklar diye köyü ateşe atamazlar” demesi üzerine tartışmalar başladı ve muhtarlar ile Kazım Delal arasında tartışma büyüdü. Araya girilmesi sonucu tartışma sona ererken Kazım Delal ise dava açmak için ahırda ki ineğini sattığını bölge idare mahkemesine mahkeme masrafı olarak verdiğini söyledi.

9 MGBYT gücündeki HES santralı daha önce Redaş ve Kumluk isimleri ile faaliyete başlamış bölge idare mahkemesinin verdiği kararla HES inşaatı durdurulmuştu. Yeniden hazırlanan ÇET raporu ile aynı santrallerin inşaatına devam edileceğini söyleyen Derelerin kardeşliği platform sözcüsü Ömer Şan “Siz sadece santrale su vermiyorsunuz. Bu ülke menfaati için verilen izin değil, siz tüm su haklarınızı İspanyollara veriyorsunuz bu sudan evde alamazsınız, tarlalarınızı sulayamaz, değirmeninizi çalıştıramazsınız, yeraltı kaynaklarınız yok olacak, atılacak olan dinamitlerle 8 km mesafede ki tüm yeraltı oynamış olacak ve heyelan bölgesi olan bölgeniz ileri bir tarihte yerle bir olacak” dedi.

KÖPRÜMÜ YIKTILAR

HES toplantısına katılan Raşit Türüt ise dereden karşı tarafa arazisi olduğunu ve kendi imkânları ile 50 milyar harcayarak derenin karşısına 5 yıl önce köprü yaptığını söyleyerek

“ HES firması köprümü yıkmaya başladı. Bana kimse sormadan köprümü yıkıyorlardı. Firma yetkilisine sordum beni tehdit etti. Köprüden karşıya arazım var ve çay taşıyorum. Annem firmaya gitti onu kovdular, bana para verdiklerini söylüyorlar, ben kimseden para almadım dedi. Köprüyü kimseye yıktırmayacağım” demesi üzerine tartışmalar büyüdü ve Küçük Çayır muhtarı ile tartışma sürerken kahve dışında Raşit Türüt ün annesi Havva Türüt oğlu ile sataşan Küçük çayır muhtarına sopa ile saldırdı. Olay büyümeden vatandaşlar tarafından önlendi.

Rize de yapılan HES toplantılarında güvenliği sağlamak için Jandarma ekipleri görev yaparken Ambarlık köyündeki toplantıda Jandarma’nın olmaması dikkat çekti. Jandarma çevre il müdürü Sabit Kandemir in araması ile olaylar bittikten sonra köye geldi.

 

Editör: HABER MERKEZİ