2008 sezonu fındık alım fiyatları açıklandı. Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehmet Mehdi Eker, Giresun kalite tombul fındığa Eylül ayı için kilogram başına 4 YTL, müdahale alım fiyatı uygulanacağını açıkladı.

Bakan Eker düzenlediği basın toplantısında, Giresun kalite tombul fındığa Eylül ayı için kilogram başına 4 YTL, Ekim-Kasım döneminde kilogram başına 4,5 YTL, Aralık ayı ve sonrası için kilogram başına 5 YTL müdahale alım fiyatı uygulanacağı söyledi. Eker, Levant kalite kabuklu tombul fındığa Eylül ayı için kilogram başına 3,90 YTL, kabuklu sivri fındık ve diğer kabuklu fındıklar için de kilogram başına 3,70 YTL müdahale alım fiyatı uygulanacağını kaydetti. Bakan Eker, Ekim-Kasım döneminde fiyatların kilogram başına 50 Ykr, Aralık ayı ve sonrası için kilogram başına 50 Ykr artacağını sözlerine ekledi. 

SATMAK İÇİN ACELE ETMEYİN

Eker, 'Üreticiler ürünlerini satmakta acele etmemeli' tavsiyesinde bulundu. Ürünü geç satan fındık üreticisinin hem arzı ötelemeye yardımcı olacağını hem de daha fazla fiyat alacağını vurgulayan Eker, 28 ayrı noktada 54 alım ekibinin görev yapacağını açıkladı. Üreticilerin internet ya da toprak mahsulleri ofisi randevu merkezlerine başvurarak satış yapabileceklerini söyleyen Eker, randevuların 01.09.2008 ve alımların 2 Eylül 2008 Salı günü başlayacağını da kaydetti. 

FİYAT GEÇEN YILIN ALTINDA

'Ürün bedeli teslimden sonraki 25 gün içinde üreticilerin banka hesabına tek seferde aktarılacak' diyen Eker, geçen sene kilogram alım fiyatı 5,15 YTL olan fındıktaki düşüşün nedeni sorulduğunda, 'Önceki yıllara göre daha yüksek rekolte bekleniyor. Bundan sonraki süreç içinde fındıkla ilgili daha kalıcı stratejimiz var' demekle yetindi.

ÜRETİM MALİYETİ 2 YTL

Toprak Mahsulleri Ofisi'nin 6 ilde 150 bin top kapasiteli depo kurduğunu ve 95 bin ton kapasitede depoyu da kiralayacak toplam kapasiteyi 235 bin tona çıkardığını açıklayan Eker, 'peki bu fiyatla üretici kar edebilecek mi?' şeklindeki bir soruya 'Tabi ki kar edecek. Fındığın üretim maliyeti kilo başına 2 YTL' dedi. (habertürk)

Editör: HABER MERKEZİ