GÖKTÜĞ FIRAT

Rize İl Genel Meclisi’nin Rize Bezi’nin tanıtımı başlıklı toplantısında Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın iç giysilerinin Feretiko’dan yapıldığı ortaya çıktı. Toplantı sırasında Feretiko İl Yürütme Kurulu Başkanı olan İyidere Belediye Başkan Yardımcısı Muammer Mete, Rize Bezi’nin (Feretiko) tanıtımıyla ilgili yaptıkları çalışmalar hakkında bir sunum yaptı. Anavatan Partili İl Genel Meclis Üyesi Emin Kanbur, sunum sırasında Rizeli olan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Siirt’te keçi kılından üretilen ceketleri giydiğinin ve Başbakan Erdoğan sayesinde bu ceketlerin tanıtımının yapıldığını belirtilerek neden Başbakan’a Rize Bezi dokumalarının hediye edilmediği soruldu. Mete ise bunun üzerine Başbakan Erdoğan’a sürekli Rize Bezi’nden yapılmış iç giysileri gönderildiğini açıkladı.

Konuyla ilgili açıklama yapan Mete, “Biz Feretiko’nun tanıtımına büyük önem veriyoruz. Bir çok defile organize ettik. Ulusal kanallarda konu edilmesini sağladık. O toplantıda bilgilendirme amaçlı bulundum. Bana neden Başbakan'a hediye edilmediği soruldu. Biz Başbakanımız ve Meclis Başkanımıza sürekli Feretiko’dan yapılan atlet ve gömlekler gönderiyoruz. Başbakanım ve Meclis Başkanımızda bunları giyiyor. Bilindiği gibi Feretiko iç giyiminde sağlık açısından çok faydalıdır” şeklinde konuştu.

Anavatan Partisi Rize İl Genel Meclis Üyesi Emin Kanbur ise yaptığı açıklamada, “Rize Bezi’nin tanıtımı ile ilgili sunum yapılıyordu. Geçtiğimiz günlerde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Siirt’de keçi kılından yapılan 800 milyonluk bir ceket kullandığı televizyonlarda izledik. Çok güzel bir tanıtım oldu. Bende bunu hatırlatarak 'neden o ceketin altına bir Rize Bezi gömlek hediye etmiyoruz ?' diye sordum. Başbakan’a Rize Bezi’nden iç çamaşırı gönderildiği söylendi” dedi.

FERETİKO NEDİR?

Feretiko Hint keneviri ipinden el tezgahında dokunan bir bez türüdür. Özellikle Rize’de dokunan bir tür olduğundan 'Rize bezi' diye de bilinir. Dokunduğunda bej rengindedir.Yıkandıkça beyazlanır. İpeksi görünüşte olmasına rağmen sert bir kumaştır. Feretiko bezi ketene nispeten ince ve dört kat daha sağlamdır. Feretiko bezinin ham maddesi olan kendir lifleri nedeniyle kokusu kurutulmuş ot gibidir. Hiçbir kimyasal işleme tabi tutulmaz. Tamamen doğal imal edilir. Feretiko’nun ham maddesi kendir lifi olması dolayısıyla üstünde yünleşme olmaz.

 

 

 

Editör: HABER MERKEZİ