Türk-İş  yönetimiyle TEKEL işçileri için görüşen Başbakan’ın, 4-C’nin neleri içerdiğini sendikacılardan öğrendiği ortaya çıktı. İşçilerin tazminat haklarının ellerinden alındığını öğrenen Erdoğan, Maliye Bakanı Şimşek’e, “Doğru mu bunlar? Bunları neden tam olarak bana anlatmıyorsunuz“ diye serzenişte bulundu.

 Ankara'nın soğuğunda eylemlerini 47’nci gündür sürdüren TEKEL işçileriyle ilgili önceki akşam Başbakan Erdoğan’la biraraya gelen Türk-İş heyetinin görüşmesinde ilginç anlar yaşandığı ortaya çıktı. Görüşmeye hazırlıklı giden Türk-İş heyetinin Başbakan Erdoğan’a bir bilgi notu hazırladığı, bu notta TEKEL işçilerinin isyanına neden olan hak kayıplarının sıralandığı öğrenildi. Bu notu dikkatle inceleyen Erdoğan’a binlerce TEKEL işçisinin sahip oldukları hakları nasıl ve neden kaybedecekleri anlatıldığında bazı kritik konularda büyük şaşkınlık yaşadığı öğrenildi. Edinilen bilgilere göre, Türk-İş yönetimi makamında ziyaret ettiği Başbakan’a TEKEL işçilerinin durumunu ”4-C’ye geçtiklerinde işçilerin çalışma süreleri düşecek. Ücretleri düşecek. İhbar ve kıdem tazminatı haklarını kaybedecekler. Fazla çalışma ücreti almayacaklar. Emeklilik koşulları imkansıza yaklaşacak. 4857 sayılı yasaya göre işçi tanımına girmeyecekler ve toplu sözleşme haklarından yararlanamayacaklar. Ücretli izin hakları düşecek. Örneğin 4 ay çalışanın sadece 4 gün ücretli izin hakkı olacak“ başlıklarıyla özetledi. Bu başlıkların herbiriyle ilgili detaylı bilgi veren Türk-İş yönetiminin, ”4-C’ye geçtikleri takdirde işçilerin ihbar ve kıdem tazminatı hakkı olmayacak“ sözleri üzerine Başbakan’ın büyük bir şaşkınlıkla tepki gösterdiği öğrenildi. Verilen bilgilere göre Erdoğan, Türk-İş yönetimine, ”Nasıl tazminat hakları olmayacak?“ diye sordu.

İşçiye umut doğdu

Sendikacılar, 4-C düzenlemesinde kapsamdaki işçilere ihbar ve kıdem tazminatı hakkı tanınmadığını detaylı bir şekilde anlattılar. Bunun üzerine Erdoğan, yanında oturan Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’e dönerek “Doğru mu?” diye sordu. Bakan Şimşek’in bu düzenlemenin gerekçesini anlatmaya başlaması üzerine de Erdoğan’ın “Bunları bana niye düzgün anlatmıyorsunuz?” diye çıkıştığı öğrenildi.

Türk-İş heyetinin işçilerin durumunu anlatırken Başbakan’la yaşanan ilginç bir diyalog da Türk-İş yönetimini hükümetten gelecek çözüm konusunda umutlandırdı. Edinilen bilgilere göre Türk-İş yönetimi Başbakan’a “İşçiler öyle bir durumdalar ki, haklarını kaybetmemek için başka yerlerde yaşamaya bile razılar. Örneğin İzmirli işçi kalkıp Hatay Samandağ’a bile gitmeye razı. Orada işçi açığı varsa, oraya gönderin, gider” dedi. Bunun üzerine Başbakan’ın “Olur mu öyle şey. Biz insanların evlerini mi dağıtacağız. Günah değil mi? Uygun çözüm arayacağız” dediği öğrenildi.

Vatan

Editör: HABER MERKEZİ