İkizdere Derneği eski Başkanı Kadem Ekşi 2008 yılında yaptıkları başvuru üzerine İkizdere Vadisinin doğal SİT ilan alanı edildiğini belirterek kurulun 728 sayılı kararında SİT alanlarında neyin yapılıp yapılmayacağının açıkça belli olduğunu söyledi.

SİT kararının Ovit tüneli projesi ile kayak merkezi yatırımını olumsuz etkileyeceği iddialarının gerçeği yansıtmadığını ifade eden Ekşi, “Kurulun 728 sayılı kararı incelendiğinde bu zaten açıkça görülecektir. SİT alanlarında ne yapılıp yapılmayacağı bellidir. Dolayısıyla bir bardak suda fırtına koparmaya gerek yok. SİT kararı tünel projesi ile kayak merkezi yapımının önünde bir engel değildir. Ayrıca Ulaştırma Bakanlığı’nın hazırladığı avan projede tünelin giriş ve çıkış kodları belirlenmiştir. Bu kodlar vadinin flora ve fauna ortamlarını içermiyor. Kurulun çevreye duyarlı, çıkarılacak atık malzemeleri dere yataklarına doldurmayacak bir projeye hayır demesi mümkün değildir. Tam aksine başta turizm yatırımları olmak üzere diğer yatırımların önünü açar. O nedenle bu iddiayı reddediyoruz. Kurul kararlarında bu yönde bir tespit yoktur.” dedi.

HES karşıtı diye birilerini ötekileştirmenin faydası yok

Tek dertlerinin can damarları olan bu eşsiz ekosistemi HES, taş ocağı ve madencilerin istilasından korumak olduğunu ifade eden Ekşi, “Bilimsel, teknik ve akademik kurullardan oluşan devletin bir kurulunun aldığı bir kararı diğer kurumlar saygı ile karşılamalıdır. O kurulun yıpratılmaması gerekiyor. Devlette devamlılık esastır. Biz İkizdere vadisinin turizm, eğitim ve sağlık aksında gelişerek marka bir ilçe olmasını istiyoruz. Bir yandan Doğu Karadeniz Kalkınma Planı (DOKAP) kapsamında turizm planlamaları yapılırken diğer yandan doğal güzelliklerimizin yok edilememesi gerekiyor. Karadeniz insanı doğasının geleceğinin nasıl olacağından endişe ve kaygı duyuyor. Mahkemelerden dönen sayısız HES projesi var. İnatla belli bir yanlışın üzerine gitmek doğru değildir. Havza planlaması dahi yapılmadan 30 HES projesini bir vadiye sığdırmak yanlıştır. Bunları dile getirirken HES karşıtlığı ile birini ötekileştirmenin kimseye bir faydası yoktur. Bu ülke hepimizindir.” diye konuştu.

Editör: HABER MERKEZİ