Denizcilik Ticaret Odası Başkanı Metin Kalkavan HABERTÜRK'te yayınlanan Para Hattı'nda Güntay Şimşek ile birlikte denizcilik sektörünü değerlendirdi.

Sektörün tarihinin en kötü günlerini yaşadığını anlatan Kalkavan, sektörün krizi çok önceden hissettiğini ifade etti.  'Biz durunca dünya duruyor' diyen Kalkavan analizlerini şöyle sürdürdü: 'Biz öncü gösterge olarak bunu en hızlı yaşayanlarız. En dip noktasını gördük. Lehman'ın batışından sonra neredeyse tüm dünya durdu. Veriler geleceğin daha kötü olacağını gösteriyor. Biraz hareketlenme başladı. Ama eskiden 100 ise şimdi 30. Son 6 ayda 200 binden 2 bine inen endeksi yaşadık. Yüzde 99 kayıplar söz konusu. Bu artık bir reel sektör krizine dönüşmüştür. Kriz son üç ayda başlamadı. 2007 yılının 9. ayında başladı. Bunu biz çok daha önceden yaşadık. Denizcilik sektörü olarak krizin geldiğini çok önceden anladık'

15 bin kişi işsiz kalabailir

Esasen bütün reel sektör sorunlarını biz de çekiyoruz. Öncelikle bankacılık sektörünün rahatlatılması lazım. Türkiye bir çok sorunu aştı. Görünen o ki 2009 çok zor geçecek bir yıl. 2009'u dünya unutmayacak. Bilançolara yansıma daha yeni başlıyor. Bunun sonunda çok güzel bir dönem gelecek. Bu süreci sağlam atlatan firmalar geleceğin en iyi şirketleri olacak. Şuan da 35 bin kişinin çalıştığı sektörde 6 bin kişilik bir azalma söz konusu. Ancak 2009'da 12 bin kişi daha işsiz kalabilir. Şanslı olduğumu konu hala elimizde siparişlerimiz var.

HÜKÜMET NET ADIMLAR ATMADI

Güntay Şimşek ise programda hem hükümetin hem de denizcilik sektörünün krize karşı yaklaşımlarını değerlendirdi. IMF konusunda Bakanların ve Başbakan'ın henüz net bir şekilde ortaya bir şey koymadığını anlatan Şimşek, kulislerde de kafa karışıklığı söz konusu olduğunu ifade etti. Şimşek ayrıca IMF konusunda 2009'a kadar da imza atılıp atılmayacağı konusunda da netlik kazanmadı gerektiğini vurguladı. Öte yandan Şimşek konuşmasında denizcilik sektöründe Türkiye'nin henüz istenilen seviyeye gelmediğini de söyledi.
Editör: HABER MERKEZİ