Artvin'in Cerattepe bölgesinde eylemlere ve toplumsal hareketlere konu olan maden faaliyetleri ilk kez 1988 yılında Kanada Merkezli Cominko firması tarafından başlatılmış, yine Kanada merkezli bir firma tarafından işletilen Çayeli Bakır İşletmeleri'ne devretti.

Artvin ilinde son günlerde bir çok eyleme ve toplumsal harekete neden olan bin 700 rakımlı Cerattepe maden sahasının 25 yıllık mücadelelerle dolu bir serüveni bulunuyor .Artvin Kafkasör Turizm Merkezi ve Hatila Milli Parkı'nı da bünyesinde barındıran 4 bin 406 hektarlık ruhsatlandırılmış maden sahasında ilk olarak 1988 yılında Kanada merkezli Cominko firması tarafından maden aramalarına başlanıldı. 2003 yılında ise firma bölgedeki çalışmalarını yine Kanada merkezli bir firma tarafından işletilen Çayeli Bakır İşletmeleri'ne devretti. Bölgede maden arama faaliyetlerinin başladığı ilk günden itibaren çevreciler ve Artvin halkı bölgede bir maden istemediklerini belirterek çalışmalarını durdurmak için çok sayıda eylem gerçekleştirip çalışmaların durdurulması için yargı yollarına başvurdular. 2008 yılında mahkemelerin verdiği 'ÇED olmaksızın madencilik yapılamaz' kararı nedeni ile faaliyetler bir süre durmak zorunda kaldı. 2012 yılında ise yasal düzenlemeler yapılarak maden işletme ruhsatı yeniden ihaleye çıkartıldı. Bu kez ihaleyi yerli bir firma olan Özaltın İnşaat firması kazanarak hakkını 'rödovans' ederek Cengiz Holding'e bağlı Eti Bakır firmasına devretti.

PROJE ÖMRÜ 14 YIL

4 bin 406 hektar alanda maden arama ruhsatını elinde bulunduran firma, 5 bin 541 metrekare döküm alanı, 10 bin 473 metrekare galeri alanı, 930 metrekare çökertme havuzu, 60 bin 299 metrekare yol genişletme alanı ve 193 metre kare yer altı ENH alanında faaliyet göstermeyi planlıyor. Firma tespit edilen alandan 7 milyon ton bakır elde etmeyi planlıyor.

İşletme faaliyeti için ön görülen işletme ömrü ise 14 yıl olarak hesaplanmış. Firma tarafından yapılan açıklamada, maden faaliyetlerinin ağırlıkla yer altında sürdürüleceği, yer üzerindeki faaliyetlerin önemli bir kısmını ise cevherin nakli için kurulacak teleferik sisteminin oluşturacağı belirtildi. Yer üstünde yapılacak çalışmalarda ise 3 bin 500 ağaç kesileceği açıklandı.

Firma yetkilileri çalışma sahasının Artvin'in su kaynaklarının bulunduğu Genya bölgesinden uzakta bulunması dolayısı ile içme suyu kaynaklarının kirletilmesinin de mümkün olmadığı belirtiyor. Bölgede zenginleştirme çalışması yapılmayacağından 'siyanür havuzu' kurulmayacağının da altı çizildi.

Öte yandan kurulum ve işletme aşamasında firmanın 227 kişiyi istihdam edeceği de kaydedildi.

 

 

 

Editör: HABER MERKEZİ