Çaykur´un özelleştirilip özelleştirilmeyeceği tartışmalarına ilk ağızdan yeni bir boyut kazandırıldı. Özelleştirme İdaresi Başkan vekili Ahmet Aksu 2010 yılı özelleştirme hedefinin yakalanabilmesi için aralarında Çaykur´unda bulunduğu kuruluşların 2010 da özelleştirme kapsamına alınabileceğini belirtti.

Konuyla ilgili  Hürriyet Gazetesi yazarlarından Erdal Sağlam bugünkü köşesinde 'Krize Rağmen Özelleştirmeye Devam' başlığı ile kaleme aldığı yazısında Özelleştirme Dairesi Başkanı Vekili Ahmet Aksu ile arasında geçen bir diyaloğu aktarıyor. Aksu yasa gereği 233 sayılı kanun hükmünde kararnamede yer alan Çaykur , Tigem , Botaş , Türkiye Taşkömürü Kurumu , Devlet Malzeme Ofisi gibi kuruluşların kapsama alınabileceğini söyledi.

Sağlam, Özelleştirme İdaresi Başkan Vekili Ahmet Aksu’yla yaptığm sohbetten sonra bu hedefin aşılacağına ben de inandım. Çok önemli bir aksilik çıkmazsa, bu hedef rahatlıkla aşılabilir.

Çünkü enerji özelleştirmeleri gibi, krize rağmen rahatlıkla yapılan ve yerli-yabancı yatırımcı talebinin canlı olduğu bir alanla ivme sağlanmasının yanısıra, küresel ortam da artık karlı görülen alanlarda yabancı yatırımcıların da özelleştirmelere daha fazla ilgi göstermeye başladığını teyit ediyor.

Yanı sıra, Ahmet Aksu’nun, tüketicinin daha kaliteli ve ucuz hizmet alabilmesi sonucunu da getirecek, yeni özelleştirme alanları için çalışmaları bir hayli ilerlemiş gözüküyor.

Aksu, yasa gereği 233 sayılı kanun hükmünde kararnamede yer alan Çaykur, Tigem, Botaş, Türkiye Taşkömürü Kurumu, Devlet Malzeme Ofisi gibi kuruluşların kapsama alınabileceğini hatırlattı. Botaş ile ilgili özel sorumuz üzerine ise, “hem kanunen, hem de doğalgaz piyasası çerçevesinde bir takım özelleştirmelerin yapılması gerektiğini” söyledi. Botaş’ın 3 işlevi bulunduğunu, bunların ticaret işi, iletim ve önceki yıllardan gelen boru hattı yapımıyla, şehir içi dağıtım işleri olduğunu kaydedip, dağıtımı 2004’te özelleştirdiklerini belirten Aksu, ticaretle ilgili kontratların devredilmesiyle ilgili bir süreç bulunduğunu, geriye iletim ve yeni boru hattı yapımı kaldığını söyledi. Aksu, orada da özelleştirme yöntemlerinden biri denenebileceğini, Hükümetin vereceği karara göre, bir kısım halka arz olurken, bölümlere ayrılarak özelleştirilmesinin de mümkün olabileceğini söyledi. Aksu bu konuda bir karar olmadığını ama, İdare olarak, bir karar aşamasına gelindiğinde belli bir yolu almış olmak için, çalışmaları sürdürdüklerini, yeni gelişmeleri izleyip hazırlıklı olduklarını söyledi.

ŞİMDİDEN 5.5 MİLYAR DOLAR

Aksu, sadece bu alanlarda değil, sağlıkla ilgili, tapu kadastro ile ilgili, trafik hizmetleri, örneğin plakaların, ehliyetlerin özelleştirilmesi gibi alanlarda neler yapılabileceğini araştırdıklarını ve belirli bir hazırlık içinde bulunduklarını söyledi.

Kaynak:
Editör: HABER MERKEZİ