Konuşmacı olarak Rize Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ahmet Koç’un katıldığı konferansa Çayeli Kaymakamı Mehmet Yıldız, Çayeli Belediye Başkanı Rıza Çakır, Büyükköy Belediye Başkanı Mustafa Okur, Çayeli Bakır İşletmeleri Genel Müdürü Iain Anderson, Okul Müdürleri, diğer daire amirleri ve geniş bir halk topluluğu katıldı.

Sunucululuğunu Sahil Camii imam-Hatip’i Arif Yaman’ın yaptığı program saygı duruşu ve İstiklâl Marşı’nın söylenmesiyle başlandı. Daha sonra program Yamaç Köyü Camii İmam-Hatibi Yaşar Sarı’nın Kur’an-ı Kerim tilavetiyle devam etti. Tilavetin artından Çayeli Müftümüz Mehmet Ceylan  Camiler ve Din Görevlileri Haftası’nın önemi hakkında konuklara özlü bilgiler sundu. Bu konuşmanın ardından konferansını sunan Doç. Dr. Ahmet Koç mescitlerin İslâm’ın ilk yıllarından günümüze kadar izlemiş olduğu seyrini slayt eşliğinde anlattıktan sonra camilerin sadece namaz kılınan yerler olmadığına, camilerin aslında yaşamın merkezi olduğuna vurgu yaparak bu gün camilerimizin bu şekilde imar edilmesini yani her şeyiyle toplumun vazgeçilmez mekânları olması gerektiğini söyledi.

İslâm’ın ilk yıllarında mescitlerin ibadet, vaaz ve nasihat, sosyal dayanışma merkezi, ilim ve kültür merkezi, okul, adliye, ordu karargâhı, misafirhane, hastane, hapishane, talebe yurdu, toplantı ve meşveret mahalli, yabancı elcilerin kabul edildiği yer gibi fonksiyonlar gördüğüne değindi. Camilerin eğitim öğretimindeki yeri ve önemine değinen Doç. Dr. Ahmet Koç camilerin içinde bulunduğu mekânların bir zamanlar dönemin en büyük ilim merkezleri olduğunu, İstanbul, Bağdat ve Kurtuba’nın gerek fenni gerekse dini anlamda dünyanın merkezleri olduğu, birer öncü üniversite olduğuna değindi.

Programda daha sonra Çayeli’nde yeni yapılan yâda restore edilen camilere ve kuran kurslarına gerek maddi gerekse manevi yardımlarda bulunan yardımseverlere ve Çayeli müftülüğünden emekliye ayrılan din görevlilerine, ayrıca kurumdan ayrılıp başka kurumlara geçen hocalara hizmetlerinden plâketler takdim edildi. Çayeli Bakır adına plaketi alan Genel Müdürü Iain Anderson Türkçe konuşmaya çalışması tebessümle karşılandı.

Çayeli müftülüğünde yaz aylarında düzenlenmen kurslarında yapılan yarışmalarda dereceye giren öğrencilere ödülleri verildi. Program Çayeli Müftülüğü Musiki Korosu tarafından seslendirilen ilahilerle sona erdi.

FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYINIZ...

Editör: HABER MERKEZİ