Çayeli Emniyet Müdürlüğü’nden yeni tip sürücü belgesine geçilmesiyle alakalı açıklama yapıldı. 01.01.2016 tarihinden itibaren yeni tip sürücü belgeleri sistemine geçildiğini emniyet müdürlüğünden ilçe halkına duyuruldu. Yeni yıl itibariyle başlanılan uygulamada Çayeli İlçe Emniyet Müdürlüğü trafik şube memurları yoğun bir çalışma ile vatandaşlara kolaylık sağlamaktadırlar. İşte yeni sürücü belge yönetmeliği; 
SÜRÜCÜ BELGELERİNE YÖNELİK KANUN DEĞİŞİKLİĞİ

Karayolları Trafik Kanunu ve Karayolları Trafik Yönetmeliğinde “Sürücü Belgelerine” ilişkin maddelerinde değişiklik yapılmış ve yürürlük tarihi 01.01.2016 olarak belirlenmiştir.
A-İLK DEFA SÜRÜCÜ BELGESİ MÜRACAATI:

Daha önce sürücü belgesi olmayan ve ilk defa sürücü belgesi alacak şahıslardan istenilen belgeler:a) Motorlu Taşıt Sürücü Sertifikasıb) Sürücü Belgesi Dosyasıc) Sertifika tarihi süresince geçerli sağlık raporud) 50*60 mm ebadında arka fonu beyaz 3 adet biyometrik fotoğrafe) Kan Grubu kartı veya yazılı beyanıf) Harç makbuzu(Vergi Dairesinden veya Vergi Dairesinin anlaşmalı olduğu bankalardan (A) sınıfı sürücü belgesi için 133.70TL (B) sınıfı sürücü belgesi için  402.90 TLg) Değerli Kağıt Bedeli Makbuzu(Vergi Dairesi veya anlaşmalı bankalardan 108.5 TL)h) Hizmet bedeli makbuzu(anlaşmalı bankalardan 20 TL)ı) Nüfus Cüzdanı Pasaport veya Avukat Kimliği
B- BELGE YENİLEME MÜRACAATI:

01.01.2016 tarihi öncesi eski tip sürücü belgelerinin (zayi olanlar dahil) 01.01.2016 tarihi sonrası yeni tip sürücü belgelerine dönüştürme işlemidir. İstenilen belgeler:a) Sağlık raporub) Vergi Dairesinden veya anlaşmalı bankalardan değerli kağıt bedeli makbuzu(13 TL)c) Anlaşmalı bankalardan hizmet bedeli makbuzu(2 TL)d) 50*60 mm ebadında arka fonu beyaz 2 adet biyometrik fotoğrafe) Nüfus Cüzdanı , Pasaport veya Avukat Kimliğif) Eski Sürücü BelgesiSürücü belgesi yenileme işlemleri 31.12.2020 tarihine kadar tamamlanacak, belirtilen süre içerisinde değiştirilmeyen sürücü belgeleri geçersiz sayılacaktır.
C- ZAYİ VEYA YIPRANMA MÜRACAATI:

Sürücünün sürücü belgesinin kaybedilmesi/çalınması/yıpranması nedeniyle yapılan yenileme müracaatıdır. İstenilen belgeler belge yenileme işleminde belirtilen evrak türleridir. Yeni tip sürücü belgelerinin zayi ve yıpranmalarından dolayı yapılan müracaatlarda değerli kağıt bedeli indirimsiz olarak (108.5 TL) ve hizmet bedeli (20 TL) olarak ödenecektir. Eski Tip Sürücü belgelerinin zayi ve yıpranmalarından dolayı yapılan müracaatlarda değerli kağıt bedeli indirimli bedel uygulanır.
         Çayeli Emniyet Müdürlüğü

Editör: HABER MERKEZİ