Ülker Grubu’nun çatı kuruluşu olan Yıldız Holding ve çay sektöründe 100 yıllık bir tecrübeye sahip olduğu belirtilen Alman Laurens Spethman Holding ortaklığı ile kurulan Milford-Yıldız, en iyi Türk çayını yaratma iddiasıyla Obaçay’ı yenileyerek çay pazarına giriş yaptı.

Ülker Grubu’nun çatı kuruluşu olan Yıldız Holding ve çay sektöründe 100 yıllık bir tecrübeye sahip olduğu belirtilen Alman Laurens Spethman Holding ortaklığı ile kurulan Milford-Yıldız, en iyi Türk çayını yaratma iddiasıyla Obaçay’ı yenileyerek çay pazarına giriş yaptı. 10 bin ton çay üretim kapasitesiyle pazara giren Milford-Yıldız, beş yıl içerisinde yüzde 10 pazar payı ve yıllık 16 bin ton satış hedefliyor.

Milford-Yıldız ve yeni Obaçay’ın tanıtımı için İstanbul'da düzenlenen basın toplantısında konuşan Milford-Yıldız Genel Müdürü Erhan Batuk, Milford-Yıldız’ın çay sektöründe 100 yıllık bir tecrübeye sahip Laurens Spethman Holding (LSH) ile Türkiye’nin öncü gruplarından Yıldız Holding’in sinerjisiyle doğduğunu ve Türk çay pazarının yenilikçi ve güçlü bir oyuncusu olacağını belirtti. Obaçay’ı Türk insanının çay markası yapacaklarını kaydeden Batuk, 5 yıl içinde yüzde 10 pazar payı ve yıllık 16 bin ton satış hedeflediklerini söyledi.

Erhan Batuk “Ortaklık yapımızda yüzde 65’lik bir payla LSH büyük hissedar. Kuruluş sermayemiz 27 milyon TL, üretim kapasitemiz yıllık 10 bin ton. Sakarya Hendek’te fabrikamız, Akyazı’da depo ve paketleme tesisimiz, Trabzon Arsin’de ise depo ve harmanlama ünitemiz bulunuyor” bilgisini verdi.

“ÇAYIN A TAKIMI ARSİN’DE”

Milford-Yıldız’ın gücünü araştırma ve geliştirme çalışmalarından aldığını, pazarda da bu gücüyle farklılaşacağını anlatan Erhan Batuk, Trabzon Arsin’deki Ar-Ge departmanında LSH ekibi ile birlikte Türk ve dünya harmanları üzerinde çalıştıklarını belirtti. Batuk şu görüşleri ifade etti:

“Ortağımız LSH asırlık çay tecrübesi, Ar-Ge alanındaki güçlü yatırımları ile çalışmalarımıza kuvvet katıyor. Tecrübeli, uzman ve güçlü kadromuzla çay pazarında iddialıyız. Her biri 5 ila 7 yıl arasında yoğun bir eğitimden geçen LSH uzmanları, Arsin’deki merkezimizde Obaçay ekibi ile bir takım halinde çalışıyor. Bu takım her gün en az 30 tadım yapıyor; Karadeniz’deki 15 farklı çay üreticisinden farklı özelliklerde 45 çeşit çay satın alıyor. Dökme çayda yüzde 100 Türk çayı kullanılıyor. Poşet çayda ise, Türk çayı, Seylan ve Kenya çayları ile harmanlanıyor. Bütün bunların üstüne Yıldız Holding’in gıda sektöründeki tartışmasız tecrübesini ve güçlü dağıtım ağını değerlendirme imkanına sahip şanslı bir firmayız ve iddialıyız.”

“TÜRKİYE HEM ÜRETİCİ, HEM TÜKETİCİ”

Çayın dünyada sudan sonra en çok tüketilen içecek olduğunu ve bu kategorinin, 18 milyar dolarlık bir pazara sahip olduğunu vurgulayan Batuk, dünya çay tüketiminin yüzde 97’sinin siyah, yüzde 3’ünün yeşil çaydan oluştuğunu hatırlattı. Batuk, şöyle devam etti:

“Dünyada 30 ülkede çay yetiştiriliyor. Toplam üretimin yüzde 80’i Asya’da gerçekleşiyor. Türkiye, dünyanın en büyük beşinci çay üreticisi olarak dünya üretiminin yaklaşık yüzde 6’sını karşılıyor. Ülkemizde 200 bin üreticinin 758 bin dekar alanda çay tarımı yaptığını, 300’e yakın işleme ve paketleme tesisi bulunduğunu görüyoruz. Tüketim konusunda ise, Türkiye dünya sıralamasında daha yukarılarda, dünyanın en büyük 3. pazarı olarak karşımızı çıkıyor.”

“NÜFUSUN YÜZDE 96’SI HER GÜN ÇAY İÇİYOR”

Obaçay’ı piyasaya sürmeden önce uzun süreli bir hazırlık sürecinden geçtiklerini aktaran Milford-Yıldız Pazarlama Direktörü Deniz Kalafat Uysal ise, bu dönemde pazarı ve tüketim alışkanlıklarını yakından incelediklerini söyledi. Uysal, konuyla ilgili Ipsos KMG araştırma şirketi tarafından yapılan 2009 yılı araştırma sonuçlarını da paylaşırken şu bilgileri verdi:

“Türkiye’de günlük 245 milyon bardakla, çay sudan sonra en çok tüketilen içecek. Nüfusun yüzde 96’sı her gün çay içiyor. Hanelerin yüzde 95’inde çay tüketiliyor. Kişi başına düşen yıllık tüketim 3 kg, bir başka hesapla 1.250 bardak. Çayın boğaz payı oranı (Kişinin gün boyunca tükettiği tüm içecekler arasındaki oranı) yüzde 46. Türk kadınlarının yüzde 31’i demlemeden önce çayı yıkıyor. Her üç ev kadınından biri farklı çayları harmanlıyor. Ortalama demleme süresi 14 dakika olarak belirlenirken, aynı araştırma demlemelerin yüzde 80’ninin musluk suyuyla yapıldığını gösteriyor. İnce belli cam bardağın ortak tutku olarak gözüktüğü sonuçlara göre, Türklerin yüzde 85’i çayını şekerli tercih ediyor.”

RAKAMLARLA ÇAY SEKTÖRÜ

-Dünya çay pazarı büyüklüğü 18 milyar dolar

-Dünya çay tüketiminin yüzde 97’si siyah, yüzde 3’ü yeşil çaydan oluşuyor.

-Dünyada 30 ülkede çay yetiştiriliyor. Toplam üretimin yüzde 80’i Asya’da gerçekleşiyor.

-Türkiye dünyanın en büyük beşinci çay üreticisi, dünya üretiminin yaklaşık yüzde 6’sını karşılıyor.

-Çin ve Hindistan’ın ardından Türkiye, en çok çay içilen üçüncü ülke.

-Türkiye’de günlük 245 milyon bardak çay tüketiliyor. Nüfusun yüzde 96’sı her gün çay içiyor. Hanelerin yüzde 95’inde çay tüketiliyor. Kişi başına düşen yıllık çay tüketimi 3 kg.

-Türkiye’de 200 bin çay üreticisi ve 300’e yakın işleme - paketleme tesisi bulunuyor. 758 bin dekar alanda çay tarımı yapılıyor.

-2009’da Türkiye’de siyah çay pazarı, bir önceki yıla göre yüzde 15 büyüyerek, 212 bin ton - 2,15 milyar TL değerinde bir hacme ulaşmış durumda. (Hürriyet)
Editör: HABER MERKEZİ