Yazıcı, yaptığı yazılı açıklamada, Rize'nin Çayeli ilçesi Senoz Vadisi Çataldere köyünde 2006 yılında yapım çalışmalarına başlanan Uzundere HES'in iptali ve yürütmenin durdurulması için Rize İdare Mahkemesinde dava açtıklarını, mahkemenin de 13 Mayıs'ta yürütmenin durdurulması kararı verdiğini anımsattı.

Çayeli İlçe Jandarma Komutanlığı'nca kararın firmaya tebliğ edilerek elektrik üreten santralin çalışmasının durdurulduğunu ve mühürlendiğini vurgulayan Yazıcı, şöyle devam etti:

'Senoz Vadisi'nde 3 yıldan bu yana yürütülmekte olan HES projesinin akla, bilime ve yürürlükteki yönetmenliklere aykırı olduğunu onlarca kez dile getirdik. Senoz Vadisi'nin ülkemizin koruma öncelikli önemli bir doğal alanı olduğu gerçeğini göz önüne almadan bu vadiye dokunulmamasını istedik.

Mahkemeler, Senoz Vadisi için öngörülmüş projeler için bugüne kadar altı kez lehimize karar vererek bu görüşümüzü teyit etti. Görevi doğal çevreyi korumak ve geliştirmek olan Çevre ve Orman Bakanlığı ise maalesef bu feryadımızı ve mahkeme kararlarını hiçbir zaman duymadı.'


'Sonuçta Senoz Vadisi'nin tahrip edildiğini, ülkenin kaynaklarının yok yere heba edildiğini' ileri süren Yazıcı, şunları kaydetti:

'Gelinen aşamada mahkemece verilen ilk yürütmeyi durdurma kararından sonra söz konusu projenin devam ettirilmesine dönük idari işlemlere imza atan idareciler ve yasa dışı çalışma yürüten firma, ortaya çıkan sonuçtan sorumludurlar. Bunun bedelini er geç onlar ödeyeceklerdir.

Yetkililere bir kez daha sesleniyoruz; Ülkemizin doğa koruma açısından en önemli alanlarının başında gelen Senoz Vadisi'nde öngörülen tüm HES projeleri, taş ocağı ve kum ocağı projeleri derhal askıya alınsın. Verilen mahkeme kararlarına rağmen yeni işlemler tesis edilerek firmaların faaliyetlerine müsaade eden kamu kurum ve kuruluşlarının yöneticileri hakkında da yasal yollara başvuracağız.'
Editör: HABER MERKEZİ