Eski Genelkurmay Başkanı Yaşar Büyükanıt, Türkiye'nin Irak'la ilgili bir politikası olmadığını belirterek, 'Irak'ın kuzeyindeki durumu biz yarattık' dedi.

AÇIK OTURUMA KATILDI
Yaşar Büyükanıt, Beykent Üniversitesi Stratejik Araştırmalar Merkezi'nin (BÜSAM) düzenlediği 'Türkiye-Irak-Suriye İlişkileri' konulu açık oturuma katıldı. Üniversitenin Taksim Yerleşkesi'nde düzenlenen oturuma Büyükanıt'ın yanı sıra BÜSAM Danışmanı emekli Tümgeneral Armağan Kuloğlu, Bilgi Üniversitesi Öğretim Görevlisi Prof. Dr. İlter Turan ve BÜSAM Müdürü Yrd. Doç. Dr. Sait Yılmaz ile çok sayıda öğrenci katıldı.

'KANSIZ SAVAŞ OLMAZ' DEDİM
Oturumda konuşan eski Genelkurmay Başkanı Yaşar Büyükanıt Suriye ile Türkiye arasında geçmişte yaşanan gerginliğe değindi. O zamanın Başbakanı Mesut Yılmaz'a, Suriye'ye olabilecek harekatın planlarını anlattığını kaydeden Büyükanıt, 'O da 'kanlı olmaz mı?' dedi. Ben de ona 'kansız savaş olmaz' dedim. O zaman Suriye ile görüşmeleri Mısır Devlet Başkanı yürütüyordu. Bu gerginliğin ortadan kalkması ile birlikte Mısır Devlet Başkanı ile görüştüm. Mısır Devlet Başkanı'na 'Eğer anlaşma olmasaydı, savaş olsaydı Suriye'nin tutumu ne olacaktı' diye sordum. O da bana 'Suriye Devlet Başkanı Esad 'bir demet çiçek alıp, Türkleri bekleyeceğiz, yapacak bir şey yok' şeklinde konuştu' dedi.

SADECE GÜÇLÜLER AYAKTA KALMIŞ
Biz neden 'güçlü ordu güçlü Türkiye' diyoruz. Türkiye'nin konumu çok değerli. Bir taraf balkanlar bir taraf Kafkaslar. Tarihe baktığınız zaman bu topraklarda sadece güçlü ülkeler ayakta kalmış' şeklinde konuştu.

IRAK'IN KUZEY'İNDEKİ DURUMU BİZ YARATTIK
Daha önceki konuşmalarında 'Türkiye'nin Irak'la ilgili bir politikası yok' sözleri nedeniyle tepki aldığını kaydeden Büyükanıt, şöyle konuştu; 'Ama öyle. Irak'ın kuzeyindeki durumu biz yarattık. 1. Körfez hareketinden sonra PKK aşağı doğru gidiyordu. Fakat yabancıların Irak'ın kuzeyini güvenli bölge ilan etmesinin ardından bu tersine dönmeye başladı. 2. Körfez harekatı ile ilgili 1 Mart tezkeresinin reddedilmesi ile Amerika büyük bir şok yaşadı. 1 Mart tezkeresi geçseydi Türk Silahlı Kuvvetleri kuzeyde belirli bir bölgeye kadar girebilecekti. Kimsenin toprağını işgal etmeyecektik ama ortaya kontrol altına alabilecektik. Eğer orayı kontrol altına alabilseydik, Barzani'ye böyle kızmanın lüzumu kalmazdı. Tezkerenin kabul edilmemesi ile Amerika'nın tek dayanağı olan bölge Irak'ın kuzeyi oldu. Amerika, Kuzey Irak için insanlara muhtaç konuma getirildi. Bugün uygun çözüm bulmazsanız yarın o şey karşınıza sorun olarak çıkar.' (Ensonhaber)
 
Editör: HABER MERKEZİ