Bir dizi ziyaretlerde bulunmak üzere Rize'ye gelen İsrail'in Ankara Büyükelçisi Gaby Levy'in ilk durağı Rize Belediye Başkanlığı oldu. Levy'i başkanlık katında Belediye Özel Kalem Müdürü Fahrettin Kaya  karşıladı. Belediye Başkanı Halil Bakırcı ise İsrailli misafirini makamında karşılamayı tercih etti. İkili arasındaki görüşme sırasında Rize Belediye Başkanı Halil Bakırcı, Rize'ye gelen İsrailli turistlerden duyulan rahatsızlığı, 'İsrailli turistler ilimize geldiğinde şehre uğramadan direk doğa ile baş başa kalıyorlar. Bu tavırları hemşerilerimizin onlara şüphe ile bakmalarına neden oluyor' sözleri ile dile getirdi. 

Levy bunun üzerine, 'Kabul etmeliyiz ki zor zamanlardan geçiyoruz. Ama İsrail ile Türkiye ilişkileri sağlam temeller üzerine kurulmuştur. Bu zor zamanları atlattıktan sonra ilişkilerimiz daha da kuvvetli hale gelecektir' dedi.

Levy'in açıklamasından sonra üslubunu sertleştiren Bakırcı, İsrail'i yayılmacılık ve işgalcilikle suçlayarak, 'İsrail'in yayılmacı ve işgalci politikası var olduğu sürece Türk halkının İsrail'e olan bakış açısı değişmez. Bu ilin yerel yöneticisi olarak, İsrail'in bu tutumlarından dolayı ilimize gelen gezginlerinin başına istemediğimiz bir hadisenin gelmesinden de endişe duyuyoruz. Olmaması noktasında da azami gayret gösteriyoruz' diye konuştu.

Levy ise bunun üzerine var olmak için bu tip politikalar üretmek zorunda kaldıklarını söyleyerek, 'Hayatta kalmak için bir tek şansınız oluyor. Yoksa yol edilebilme riskiniz var. Varlığımızı koruyacak şekilde politikalar üretmeye çalışıyoruz. Gazze'deki operasyon Türk hükümeti ve halkı tarafından eleştirildi. Ama şunu söyleyebilirim ki sizde böyle bir tehdit ile karşılaşsaydınız sizde aynı şekilde davranırdınız. Kendi halkınız ve kendi milletiniz için' açıklamasını yaptı.

Başkan Halil Bakırcı, bebek katlederek barışın sağlanamayacağını vurgulayarak, 'Devlet adına konuşmuyorum. Şahsım adına konuşuyorum. Rizeliler'in bakışını aktarıyorum. İsrail devleti barışı savaşarak sağlayamaz. Mısır ile Ürdün ile yapılan anlaşmalar savaş halinde yapılan anlaşmalardır. Bölgede barışın sağlanması için İsrail'in savaşı bırakması gerekmektedir. Türk milletinin, Osmanlı'dan bu yana Yahudi cemaatine karşı olan tutumu biliniyor. Rize halkına her hangi bir tehdit olduğu zaman kendisini savunur ama bunu çocukları katlederek yapmaz' şeklinde konuştu. Levy, Bakırcı'nın bu açıklamalarını cevapsız bıraktı. Levy ve beraberindeki heyetin Bakırcı'nın açıklamalarından bir hayli rahatsız oldukları gözlendi.
 
 
Editör: HABER MERKEZİ