27 Ağustos Pazartesi gününü 28 Ağustos Salı’ya bağlayan gece bir af, merhamet ve mağfiret gecesi olan Berat Kandili’ni idrak edeceğiz.

Müslümanların, Yüce Allah’ın bağışlamasıyla günahlardan arınmayı umdukları, kutlu bir zaman dilimi olan bu gece, aynı zamanda Kur’an ayı olarak da kabul edilen rahmet ve mağfiret mevsimi mübarek Ramazan ayına yaklaştığımızı müjdelemektedir.

Bireysel ve toplumsal huzurumuz için doğru ve güvenilir kaynaklara dayalı bir din algısının, manevi ve ahlaki gelişimimiz için de sağlıklı bir din eğitiminin vazgeçilmez bir önem taşıdığını her geçen gün daha iyi anlamaktayız. Üç ayların manevi gölgesinde İslâm’ın Kur’an ve Sünnet kaynaklı evrensel mesajının günümüz insanının evrene bütüncül bakarak kendini anlamlandırması ve yaratılışın nihai anlamını kavraması için yegane fırsat olduğunu bir kez daha derinden fark etmekteyiz.

Yüce Dinimiz İslâm, bir taraftan insanın özünün bozulmasını önlemeyi, diğer yandan da bireyin kendisi, çevresi ve Yüce Yaratan ile ilişkilerini sağlıklı şekilde kurabilecek bir iç barış ve özgüvene kavuşmasını gaye edinmiş; dünya ve ahiret, madde ve mana dengesi ile iman, akıl, düşünce, duygu ve bilginin ahenkli birlikteliğine büyük bir önem vermiştir.

Berat kandilinin aydınlattığı manevi ortam, bizlere böyle bir dengeli hayatı kurmamızı, dinin genel ibadet ve hayır anlayışına uygun olarak kendimiz ve çevremiz için yararlı davranışlarda bulunmamızı sağlayacak bir bilinç tazeleme imkanı sunmaktadır. Bu bilinç tazelemenin ve yenilemenin gerçekleşebilmesi için önce Cenâb-ı Hakka içtenlikle yönelmek, işlediğimiz hata ve günahlardan dolayı pişmanlık duyarak O'ndan af dilemek, benzeri hata ve günahları bir daha işlememek için kararlı bir duruş sergilemek ve istikamet sahibi olmak gerekir.

Kur’an'ı Kerim de ve Sevgili Peygamberimiz’in hadislerinde inanarak ve içtenlikle yapılan bir tevbe ile Cenâb-ı Mevlâ'ya yönelen gönüllerin, açılan ellerin geri çevrilmeyeceği özellikle vurgulanmaktadır. “Yine onlar, çirkin bir iş yaptıkları, yahut kendilerine haksızlık ettikleri zaman Allah’ı hatırlayıp hemen günahlarının bağışlanmasını isteyenler –ki Allah’tan başka günahları kim bağışlar- ve bile bile işledikleri günahlar üzerinde ısrar etmeyenlerdir.” (Âl-i İmrân 3/135); “Sizden kim, bilmeyerek bir kötülük yapar, sonra ardından tevbe edip de kendini ıslah ederse, bilsin ki Allah çok bağışlayan, çok esirgeyendir.” (el-En'âm 6/54); “Ey iman edenler! Samimi bir tevbe ile Allah'a dönün. Umulur ki Rabbiniz sizin kötülüklerinizi örter. Peygamberi ve onunla birlikte iman edenleri utandırmayacağı günde Allah sizi, içlerinden ırmaklar akan cennetlere sokar. Onların önlerinden ve sağlarından (amellerinin) nurları aydınlatıp gider de, ‘Ey Rabbimiz! Nûrumuzu bizim için tamamla, bizi bağışla; çünkü senin her şeye gücün yeter’ derler.” (et-Tahrîm 66/ 8); “Ey insanlar, Allah'a tevbe edin! Çünkü ben O’na günde yüz defa tevbe ederim.” (Müslim, “Zikr ve’d-duâ ve’t-tevbe ve’l-istiğfâr”, 42).

Ferdi ve ailevi mutluluğumuzu, toplumsal hayatımızı, barış, huzur, dayanışma ve kardeşlik içinde yaşama ortamımızı tehdit eden maddi-manevi pek çok olumsuzluğun yaşandığı günümüz dünyasında Mevlamızın “Allah’ın rahmetinden ümit kesmeyin! Çünkü Allah bütün günahları bağışlar. Şüphesiz ki O çok bağışlayan, çok esirgeyendir.” (ez-Zümer 39/53) müjdesini göz önünde bulundurarak günah ve kusurlarımızdan dolayı tevbe etmeli, ibadetlerimizi ve dualarımızı yoğunlaştırarak Rabbimize yakınlaşmalı, Yüce Yaradanımıza, ailemize, çocuklarımıza, çevremize, milletimize ve tüm insanlığa karşı görev ve sorumluluklarımızı tekrar hatırlayarak yeni bir ümit ve kararlılıkla geleceğe bakma melekesi kazanmalıyız.

Bu duygu ve düşüncelerle aziz milletimizin, soydaş ve dindaşlarımızın Berat Kandili’ni tebrik ediyor ve bu gecenin, ülkemizin, İslâm âleminin birlik, dirlik ve beraberliğine, insanlığın hidayet, barış ve huzuruna, bütün müminlerin tevbelerinin ve dualarının kabul edilerek arınma ve affedilmelerine vesile olmasını Yüce Allah'tan niyaz ediyorum.

                                                                                                               Prof. Dr. Ali Bardakoğlu                                                                                                                                  Diyanet İşleri Başkanı

Editör: HABER MERKEZİ