Sınır ötesi harekat için gün saat sayan Mehmetçik’in Hakkari ve Şırnak dağlarından kovaladığı teröristleri sığındıkları Kuzey Irak’ta, helikopterle bölgeye gelen bordo bereliler karşılıyor.

HAKKARİ ve Şırnak dağlarında kesintisiz devam eden operasyonlar zaman zaman sınırı da aşarak Kuzey Irak’ta da devam ediyor. Mehmetçik’in süpürge operasyonundan kaçan teröristlerin peşine bordo bereli komandolar düşüyor. Genelkurmay Başkanlığı Özel Kuvvetler Birliği’nin bordo bereli timleri kaçmaya çalışan PKK’lıların yollarını kesmek için Kobra ve Black Hawk helikopterleriyle Kuzey Irak’a indirme yapıyor. Diyarbakır 8’inci Ana Jet Üssü’nden kalkan F-16’lar, teröristleri Irak içlerine doğru kovalayan bordo berelilerin ilerleme rotasını yoğun bombadımanla temizliyor. Topçu birlikleri de Kuzey Irak’daki Kanimasi kasabasının Nazduri bölgesindeki bir çok hedefe bomba yağdırdı. Sınır ötesi harekat olması halinde PKK’nın ana karargahının bulunduğu Kandil Dağı’nı Diyarbakır’daki üste konuşlu 181 ve 182’nci filoların bombalayacağı bildirildi.

TANKLAR SINIRDA

YURTİÇİNDEKİ operasyonlar da kesintisiz sürüyor. Şırnak’ın Cudi ve Gabar dağlarında bulunan ve PKK’nın üs olarak kullandığı birçok hedefte kobra helikopterler tarafından vuruldu. Mehmetçik teröristlerden temizlenen bölgedeki arazileri didik didik arıyor. Yoğunlaşan operasyonlara araziyi iyi bilen köy korucuları da destek veriyor. Irak koşullarına özgü boyanan tanklar da sınıra yerleştirildi. Yeşilova sınır bölgesine havadan ve karadan takviye destek gönderildi. Askeri birlikleri taşıyan helikopterlerin sınır boyuna indirdiği güvenlik kuvvetlerinin, bölgedeki operasyonlara katıldığı ve Irak topraklarında barınan teröristleri etkisiz hale getirmek için bölgede arama tarama yaptıkları bildirildi. Bu arada hem sıcak çatşmaların devam ettiği hem de sınır ötesi harekat hazırlıklarının kesintisiz sürdüğü bölgede halk günlük yaşantısına devam ediyor. Sınıra doğru aralıksız devam eden asker ve malzeme sevkiyatının oluşturduğu askeri araç konvoyları arasına zaman zaman düğün konvoyları da karışıyor.

6 KORUCU GÖZALTINDA

ASKERİ yetkililer stratejik noktalardaki hazırlıkların gizli tutulması için buralara giriş- çıkışı yasaklarken bölgedeki telefon konuşmaları da izlemeye alındı. Teknik takip sonucu ikisi korucubaşı 6 kişinin TSK’yla ilgili stratejik bilgileri Kuzey Irak’ta görüştükleri kişilere aktardıkları belirlendi. Çukurca’ya bağlı Çığlı, Üzümlü ve Köprülü köylerinden Korucubaşı İdris S. ve Cemal D. ile Burhan E., Tayyip E., Hacı Ç. ve Enver D. gözaltına alındı. Öte yandan PKK elebaşlarından Murat Karayılan ABD’yi tehdit ederek, ‘ABD Kürtlerle dostluğunu bozmamalıdır. Hiç bir güç bizi Kandil’den çıkaramaz’ dedi.

ABD’nin PKK planı yok!..


KUZEY Irak’ı kontrol eden Amerikalı Tümgeneral Benjamin Mixon, terör örgütü PKK’ya karşı herhangi birşey yapılması konusunda bir talimat almadığını söyledi. Mixon, kendi bilgisi dahilinde, bölgenin kontrolünü elinde bulunduran Iraklı Kürtler’in de PKK’ya karşı ‘açık bir faaliyette bulunmadıklarını’’ bildirdi. Mixon, ‘Kuzey Irak’ta, PKK hareketlerine ve faaliyetlerine karşı herhangi bir adım atmayı planlıyor musunuz’ sorusuna ‘Kesinlikle hayır’’ yanıtını verdi. Türkiye’nin sınır ötesi operasyon olasılığını engellemek için, PKK’ya karşı önlem alma sorumluluğu hissetmeleri gerektiğini ifade eden gazeteciye Mixon, ‘Bu yönde bize hiçbir talep gelmedi ve sorumluluk verilmedi’’ dedi.


PKK HAREKATIN BAHANESi


KUZEY Irak’taki bölgesel yönetimin lideri Mesud Barzani, ElArabiya Televizyonu’na verdiği demeçte Türkiye’nin olası sınır ötesi operasyonunun amacının bölgenin kalkınmasını engellemek olduğunu söyledi. Barzani açıklamasında Türkiye’nin yapacağı bir müdaheleye karşı da direnceklerini söyledi. Barzani müdahale için PKK’nın bahane olduğunu savunarak kendi denetimlerindeki topraklarda PKK’nın bulunmadığı ancak kendilerinin ulaşamadığı bölgelerde oldabileceklerini savundu.

ABD Dışişleri Bakanlığı eski yetkilisi Michael Rubin de yaptığı bir açıklamada Barzani’nin Türkiye tarafından yakalanmadan bu sorunun çözülmeyeceğini belirterek şöyle devam etti: ‘Ben, Kuzey Irak kaynaklı terörün Barzani İmralı’da Abdullah Öcalan’a katılıncaya veya Kuzey Irak’ı terk edinceye kadar sona ereceğini sanmıyorum’ dedi.


KANDİL PROVASI


ZAMAN zaman sınır ötesi sıcak takibin de yaşandığı Hakkari ve Şırnak’taki mavi bereli komandolar, maket helikopterle indirme provası yapıyor. Mehmetçik Yüksekova’daki 3. Taktik Piyade Komutanlığı eğitim sahasında, olası bir harekat sırasında PKK kamplarına geldiklerinde nasıl atlayacaklarının pratiğini yapıyor. Bir kapıdan helikoptere binen askerler tek sıra halinde diğer kapıdan atlayarak eğitimlerini sürdürüyor.

Geçen hafta İsrail gizli servisi Mossad’a yakın Debkafile internet sitesinde Türk özel timlerinin 75 helikopterle Kandil Dağı’na indirme yapacağı iddiasını ortaya atmıştı.

DAĞLICA baskını sırasında havaya uçurulan köprünün de nasıl yıkıldığı anlaşıldı. Köprüye konulan uzaktan kumandalı patlayıcının cep telefonlarının çekmemesi nedeniyle Motorola marka telsiz kullanarak infilak ettirildiği belirlendi. Patlayıcıya bağlanan bir telsiz ikinci bir telsiz ile mandallama sistemi ile patlatılıyor. Bölgeye karayolu ulaşımını sağlayan köprünün yıkılmasının ardından, Yüksekova 3. Taktik Piyade Tümen Komutanlığı pistinden havalanan helikopterler sınıra asker ve mühimmat taşımaya başladı. Bölgedeki askeri birliklerde terhis günü gelmiş.

ŞEYHMUS ÇAKAN

STAR
Editör: HABER MERKEZİ