ABD Başkanı Obama, Türkiye ziyaretinde tüm muhalefet liderleri ile ortak bir görüşme yapmak istedi. Ancak beklemediği bir cevap aldı...

ABD Başkanı Obama, 5 Nisan Pazar günü Türkiye'ye gelecek. Türkiye'de yoğun bir görüşme programı olacak Obama, muhalefet liderleri ile de görüşmek istedi.

TBMM Danışma Kurulunun bugünkü toplantısında, Meclis Başkanı Köksal Toptan'ın, Danışma Kurulu üyelerine, Obama'nın bu talebini ilettiği belirtildi.

BAHÇELİ REDDETTİ
Obama'nın, 6 Nisan Pazartesi günü TBMM Genel Kurulunda milletvekillerine hitap etmeden önce 14.30-15.00 saatleri arasında siyasi parti liderleriyle görüşmek istediği kaydedildi.

Ancak Obama'nın yaptığı ortak görüşme teklifine MHP Lideri Devlet Bahçeli'den ret cevabı geldi. CHP Lideri Deniz Baykal da görüşmenin toplu yapılmasına karşı çıktığını söyledi. Baykal, konuyla ilgili yaptığı konuşmada 'Bizim isteğimiz bireysel görüşmek' dedi.

BİR TEK DTP OLUR DEDİ
DTP 'Evet görüşürüz' yanıtını verirken, CHP önce bu talebe olumlu yaklaştı. Ancak Bahçeli, 'Üç genel başkanla birlikte görüşme olmaz. Tek tek görüşme olursa kabul ederiz' yanıtını verdi.

Toptan, Kocetepe Camii'nde BBP Genel Başkanı Muhsin Yazıcıoğlu'nun tabutunun başında beklerken de Obama'nın görüşme talebini yeniden gündeme getirdi. Bahçeli, Toptan'a yine olumsuz yanıt verdi. Bu kez Bahçeli'ye destek veren Baykal da 'Evet evet, tek tek görüşme daha iyi' dedi.

6 NİSAN'DA TBMM'DE KONUŞACAK
Güvenlik açısından henüz geliş saati tam olarak bildirilmeyen Obama'yı taşıyan özel uçağın, akşam saatlerinde Ankara'da olması bekleniyor. Obama, 6 Nisan Pazartesi günü TBMM'de konuşacak.

Obama, uçağın Esenboğa Havalimanı'na inmesi ve karşılama töreninin ardından, havaalanında bekletilen ikiz makam arabasından birine binecek. Tercihine göre bir VIP helikopter de apronda hazır bekletilecek. Obama kara yolu ile götürülürse ikiz arabalar havalimanından birbirinin peşi sıra çıkarılacak. Araçlar bir süre sonra çevre yolu kavşağında ayrılacak. Her iki araca da çok sayıda eskort araç ve özel donanımlı araçlar eşlik edecek. Obama'nın bulunmadığı makam aracının arkasında onu temsil eden bir kişi ile koruma bulunacak.

Obama gelmeden önce hazırlanan iki güzergah, gün boyunca herhangi bir patlayıcıya yönelik taranacak. Obama'nın geçeceği yol ve diğer güzergahın hassas noktalarına özel harekat timine mensup polisler konuşlandırılacak. Obama şehre seyir halindeyken jammerlar (frekans karıştırıcı) devreye sokulacak.

ABD Başkanı Obama, Ankara ziyareti sırasında kendi koruma ekibi, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün koruma ekibi ve Ankara Emniyet Müdürlüğü Devlet Büyükleri Koruma Şube Müdürlüğü ekipleri tarafından üçlü koordinasyonla korunacak.

Türkiye'ye gelen ABD başkanlarının yakın korumaları arasına daha önce Türk polisi alınmazken, Obama'nın korumalarına Cumhurbaşkanı Gül'ün korumaları da eşlik edecek.

KULE BOŞALTILIYOR
Obama, Ankara'da Sheraton Otel'de kalacak. Sheraton Otel'in 24 katlı kule binası bir günlüğüne tamamıyla Obama ve ekibine tahsis edilecek. Kule bölümünde yer alan 300'den fazla oda boşaltılacak. Çoğu suit olan ve kiralanabilen odaların daimi müşterileri, otelin diğer bölümlerine taşınacak.

ABD Başkanı'nın kaldığı Sheraton Otel'in çevresindeki binalar kontrol altında tutulurken, otelin çevresindeki cadde ve sokaklarda çok yoğun önlemler alınacak.

Barack Obama'nın kalacağı kat, kendi korumaları tarafından korunacak. ABD'den bir süre önce kargo uçağıyla getirilen Obama'nın kullanacağı özel eşyalar ve yiyecek-içecekler, Obama gelmeden önce otele yerleştirilecek.

ÖNLEMLERİN VATANDAŞI RAHATSIZ ETMEMESİNE ÖZEN GÖSTERİLECEK
ABD Başkanı Obama, 6 Nisan Pazartesi sabahı önce Anıtkabir'i ziyaret edecek. Anıtkabir gidiş ve gelişinde her türlü tedbir alınacak. Vatandaşların yoğun olduğu bölgelerde sivil polisler bulundurulacak. Obama, daha sonra Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ü ziyaret edecek. TBMM'ye gidecek olan Obama, aynı gün Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile görüşecek.

Obama'nın İstanbul'a gidişine kadar önlemler en üst derecede sürdürülecek. Obama'nın, Esenboğa'ya gidişi sırasında da geldiği gibi ikili güzergah ve ikiz araç uygulaması yapılacak. Talebe göre helikopter yine hazır bulundurulacak.

Emniyet yetkilileri, ABD Başkanı'nı yaklaşık 4 bin polisin koruyacağını, Obama'nın gelişi, ziyaretleri ve gidişi sırasında alınacak önlemlerin vatandaşları mümkün olduğunca etkilememesine özen gösterileceğini söylediler.

Editör: HABER MERKEZİ