Rize Valiliği'nde, Rize Üniversitesi Meslek Yüksekokulu Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Bölümü'nde okutman olarak görev yapan Sinan Başaran'ın konuşmacı olduğu, ''Başörtüsü İstismarı'' konulu bir konferans düzenlendi.

Emniyet Müdürlüğü ve Garnizon Komutanlığı'nın da aralarında bulunduğu kurumlarda çalışanların katıldığı konferansta konuşan Başaran, temel hak ve özgürlüklerin, insan hakları açısından vazgeçilmez olduğunu söyledi.

Üniversitelerdeki başörtüsü sorununa değinen Başaran, ''Başörtülü öğrencileri üniversitelere almamak eğitim hakkına, inanç özgürlüğüne ve kadın haklarına aykırıdır. Bu şekilde vatandaşlarımızın bir kısmına ayırımcılık yapılmaktadır'' dedi.

Başaran, laikliğin, bir kişinin başörtülü üniversiteye girmesine imkan vermemek anlamına gelmediğini ifade ederek, şöyle devam etti: ''Laiklik, başörtülü ve başı açıkların birlikte üniversiteye girebilmelerine imkan sağlayan bir ilkedir. Üniversitelerde başörtüsünün, Cumhuriyete ve temel unsurlarına aykırı olduğunu söylemek, başörtülülerin bu değerleri tenkit etmesine neden olabilir. Başörtüsü mağdurları haklarını arama noktasında demokratik ve hukuksal yollara başvurmalıdır.''Başaran, başörtüsünün belli dönemlerde halkın önüne getirildiğini öne sürerek, şunları söyledi: ''Kalkınmada, sanayileşmede, özgürlüklerin genişletilmesi kapsamında ne zaman kayda değer bir iyileşme başlasa, ya başörtüsü ya da irtica sorunu ortaya atılmaktadır. Vatandaşlarımızın bu basit oyuna artık gelmemeleri gerekmektedir. Olması gereken, bir gurubun diğerine baskı yapması değil, ortak noktada buluşarak karşılıklı saygı ve anlayış içerisinde birlikte kardeşçe yaşamayı öğrenebilmemizdir.''
 

Editör: HABER MERKEZİ