Trabzon'da pistten çıkan uçağın kaldırılması için uzman ekiplerce başlatılan çalışma sürüyor.

Havalimanına indikten sonra pistten çıkan Ankara-Trabzon seferini yapan Pegasus'a ait yolcu uçağının kaldırılması amacıyla dün sabah kente gelen Devlet Hava Meydanları İşletmesine bağlı Havalimanı Kurtarma ve Yangınla Mücadele Birimi ekipleri, çalışmalarını bugün de sürdürdü.

Sabah saatlerinde havalimanına gelen iş makineleri ve kepçeler, uçağın bulunduğu yerdeki toprak alanda yolu düzeltme çalışması yaptı. Trabzon Büyükşehir Belediyesine ait hafriyat kamyonlarıyla getirilen taş ve kaya parçaları ise uçağın çevresindeki yumuşak zeminli toprağa döküldü.

Yetkililer, uçağın bulunduğu yerden kaldırılması için gelecek olan vincin daha rahat çalışabilmesi ve yumuşak toprağın sorun oluşturmaması için bu çalışmanın yapıldığını bildirdi.

Öte yandan, çalışmalar nedeniyle havalimanındaki uçak seferlerinde herhangi bir aksama yaşanmadı.

Trabzonlu ‘Rambo Halit’ pisten çıkan uçağın denize yuvarlanan motorunu çıkartmak için izin istiyor

Trabzon’da ‘Rambo’ lakaplı Halit Uyanık, pisten çıkan uçağın denize yuvarlanan sağ motorunu çıkartmak için izin istiyor. 

Pegasus Hava Yolları’na ait Ankara-Trabzon seferini yapan yolcu uçağı Trabzon Havalimanı’na iniş yaptığı sırada pistten çıkarak denize 10 metre kala çamura saplanmıştı. Uçaktaki 162 yolcu, 2 pilot ve 4 kabin görevlisi uçaktan tahliye edilirken, uçağın sağ motoru ve ön tekerlekleri koparak denize yuvarlanmıştı. Uçağın bulunduğu alandan çıkarılması için sigorta yetkililerinin raporu beklenirken, Trabzon’da ‘Rambo’ lakaplı 63 yaşındaki Halit Uyanık, izin verilmesi halinde denizdeki uçağın sağ motorunu denizden çıkartabileceğini belirterek erken müdahale edilmemesi halinden fırtınanın motoru denize çekeceğini söyledi.

Trabzon’un Ortahisar ilçesinde Değirmendere mahallesinde Büyük Sanayi Sitesi’nde araçların egzoz tamir işleri ile uğraşan ve 40 senedir dalgıçlık yapan Halit Uyanık, Trabzon Havalimanı’nda pisten çıkarak toprağa saplanan uçağın çıkarılma işlemini yapabileceğini dile getirerek “Dalgıç olarak denizden tekne ile giderek bağlantı yaparım ve dışarıdan vinçle beraber dışarıya rahat bir şekilde alınır. 2-3 gün sonra gelecek olan fırtına motoru denize çeker. Erken müdahale edilirse hepsi çıkarılır. Uçağın bulunduğu alan fırtınaya elverişli bir alan” dedi.
Uçağın denize düşen motorunu çıkarmak için her türlü bütün teçhizata sahip olduğunu kaydeden Uyanık, “Nehirlerde, göllerde ve denizlerde batıklarla 40 senedir uğraşıyorum. Bize haber yollarsalar elimizden geleni yaparız. Bizim teknemiz ve bütün malzemelerimiz var. Önemli olan motorları denizden çıkarmak. Dün tekne ile uçağın bulunduğu alana gittim. Yasak ama elimden geldiği kadar yakına giderek uçağı gördüm. Tecrübelerimle o motoru oradan çıkartabilirim” şeklinde konuştu.

Trabzon dışında da başka illere de gittiğini vurgulayan Uyanık, “Trabzon’da 40 senedir bu işlerle uğraşıyorum. Bize kimse haber vermiyor, İstanbul’dan dalgıç çağırıyorlar. Büyük firmalara büyük miktarlar veriyorlar. Biz ise bedava olaylara gidiyoruz. Trabzon’dan Erzurum, Erzincan her yere gidiyorum” ifadelerini kullandı.

Pegasus Hava Yolları'ndan yeni açıklama
 
Pegasus Hava Yolları'na ait uçağın Trabzon Havalimanı'na iniş yaptığı sırada pistten çıkmasına yönelik Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Kaza Araştırma ve İnceleme Kurulu tarafından inceleme başlatıldığı bildirildi.

Pegasus Hava Yolları tarafından yapılan açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

'13 Ocak'ta PC8622 uçuş numaralı TC-CPF tescilli uçağımızın Trabzon Havalimanı inişini takiben yaşadığımız üzücü olayın sebeplerini ortaya çıkarmak üzere Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Kaza Araştırma ve İnceleme Kurulu tarafından gerekli incelemeler başlatılmıştır. Şirketimiz an itibarıyla çalışmalarını, uçağımızın bulunduğu pozisyondan kaldırılması ve olay esnasında uçakta bulunan misafirlerimizle yakın iletişimin korunarak kendilerine gerekli tüm desteğin sağlanması yönünde yoğunlaştırmıştır. Pegasus Hava Yolları olarak, tüm misafirlerimize uçağımızın başarıyla tahliye edilmesi sırasında uçuş ekibimize gösterdikleri yardımcı ve soğukkanlı yaklaşımlarından ötürü teşekkürlerimizi sunarız.'

Editör: HABER MERKEZİ