Sektör ilgili iki etkinliğe katılan Erdoğan’ı hemşerisi Metin Kalkavan Piri Reis Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı sıfatıyla üniversitenin açılış töreninde özgü dolu sözlerle överken Deniz Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı sıfatıyla TORGEM Tersanesinde Kaptan Arif Bayraktar gemisinin teslim töreninde yaptığı konuşmada ise veryansın etti.

Piri Reis Üniversitesi’nin akademik yıl  açılış töreninde konuşan  Mütevelli Heyeti Başkanı Metin Kalkavan, Başbakan Erdoğan'a seslenerek, 'Sayın başbakanım! sizi biraz üzdük. Ama şimdi çok sevindirecek bir yere geldik. Biz sizle aynı şeyi konuşuyoruz. Sizi üzmek en son arzumuz.' dedi.
Piri Reis Üniversitesi'nin yeni akademik yıl açılışında konuşan Metin Kalkavan, gemi teslim töreninde Hükümet'e yönelik eleştirilerinin aksine Başkan Erdoğan'a övücü sözler sarf etti. 'Sayın başbakanım! sizi biraz üzdük. Ama şimdi çok sevindirecek bir yere geldik. Biz sizle aynı şeyi konuşuyoruz. Sizi üzmek en son arzumuz.' diyen Kalkavan, 'Sizin dediğinizin üstüne yapabileceklerimiz çok fazla. Sayın başbakanım! Burası bir eğitim mabedi. İnanılmaz bir ateş yaktınız. İnanılmaz uğraşlar verdik ve bu üniversite kuruldu. Çok muhalefetlerle uğraştık. Maalesef 4 sene aldı. 'Yeşil üniversite' dedik. Ama biz gerçekten yeşil bir üniversite yapıyoruz. Çevreci yeşil bir üniversite yapıyoruz.

Dünyada bir sektör tarafından kurulan bu kadar emek verilen bir üniversite. Hani Peygamber Efendimizin 'kıyametin kopacağını bilseniz bile bir ağaç dikin' diye bir sözü vardır. Biz bu kadar zor zamanda eğitimle ilgili daha fazlası yapılamazdı. Geçmiş Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik'in çok emeği var. Ama bu üniversite neydi? Niye bu kadar uğraş veriyorduk? Sayın başbakanım gelecekte yüzyıllar geçtikçe bugün teknik üniversiteyi nasıl anıyorsak, bu üniversite de kendi alanında lider olacak.' ifadelerini kullandı.
Üniversite hakkında da bilgi veren Kalkavan, 'Bizim üniversitemiz Türk Deniz Eğitim Vakfı'na (TÜDEV) ait. Bu vakıf Deniz Ticaret Odası tarafından desteklenen bir kurum. TÜDEV sadece Piri Reis Üniversitesi'ni değil, tüm üniversiteleri destekleyen bir kurum. Tüm Türkiye'ye ve Kıbrıs'a yayılan bir kurum.

Biz her sene TÜDEV eliyle ve DTO olarak iki üniversitemize simülatör bağışlarız. Bu sene Kocaeli Üniversitesi ve Rize Üniversitesi'ne bağış yapacağız. Böyle bakıldığınızda döneminizde en iyi yatırım denizcilik eğitimine yapıldı. 9 tane meslek lisesinden 59 meslek lisesine çıktık.

Ortalama 400 denizci, zabit, işletmeci alınan yüksek okul ve fakültelere bu seneki kontenjan 1310. İnanılmaz yüksek bir rakama geldik.' Şeklinde konuştu.

Deniz Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Metin Kalkavan TORGEM Tersanesinde Kaptan Arif Bayraktar gemisinin teslim töreninde yaptığı konuşmada ise Başbakan Erdoğan’a eleştirilerde bulunduğu konuşmadan ise şunları söyledi.. Gemi yapımında stopaj alınmasından dert yanan Kalkavan, 'Burada sektör sadece zor durumda. Sizden bir talebimiz var. Bizler savaşa varız. Bize lütfen bizim rakiplerimize sağlanan şartları sağlayın. AB'yi de İspanya'yı da kabul ediyoruz. Bize onların uyguladığı ancak bize gelince hayır olmaz denilen şeyler olduğunda bizim bu işi yapma şansımız yok Size teşekkür ediyoruz ama üzülmeye devam ediyoruz.' dedi.

BAŞBAKAN'DAN KALKAVAN'A CEVAP

Daha sonra Başbakan Erdoğan kürsüye çıkarak bir konuşma yaptı. Bir ilk olan bu adımın bu eserin ortaya çıkmasıyla büyük bir ispat- ı vücud olduğunu düşünüyorum. Elbette gemiye adı verilen merhum Kaptan Arif Bayraktar'ı da rahmetle yad ediyorum mekanı cennet olsun diyorum ' dedi. Erdoğan, tersaneciliğin geliştiğine dikkat çekerek, ' Deniz ticaret filomuzun genişlemesine paralel olarak tersaneciliğimiz de genişliyor. 2003 'te göreve başladığımızda 33 olan tersane adedinin bugün 67 'ye ulaşması bunun açık ispatıdır. Bunları görmeniz lazım. Bunları görmeden yani biz battık şöyle olduk böyle olduk. Arkadaşlar ticaret inişli çıkışlı olan bir yoldur. Her an tırmanamazsınız Ticaretin özelliği kar ile zarar ortaktır. Ben ekonomistim bu hayatın içinden geldik Devamlı tırmanmak diye bir şey yok. Olayı lütfen bir de öyle değerlendirelim. Motivasyonumuzu kaybederek bu iş yapılmaz. Bu işi başaracağız kararlığında olmak lazım. Biterek tükenerek bu iş olmuyor. Biz küresel krizi onlar gibi değerlendirmiş olsaydık Türkiye bu noktada olmazdı. İşte Amerika'nın durumu ortada AB 'nin durumu ortada. AB'de ne yapılıyorsa biz de yapalım ideal bir yaklaşım tarzı şık değil. Herkesin kendine has çıkış yolları vardır. Şu anda Avrupalılar ne yaptınız da işsizliği yüzde 10.5 'e indirdiniz diye soruyorlar. Tuzla tersanesinde 2002 'de kaç kişi çalışıyordu. Nereye indi ? Doğrudur bu çıkış da olmuştur iniş de olmuştur; fakat burada olumsuzluğu tahrik edeceğimize biz bu süreci nasıl yakalayacağız bunun üzerinde ısrarla durmamız lazım' diye konuştu. 

Editör: HABER MERKEZİ