Avrupa Birliği’nin önemli kurumlarından, Avrupa Güvenlik Çalışmaları Merkezi (ISS) tarafından hazırlanan “PKK’nın Kuzey Irak’taki durumu” konulu raporda, Irak’ın kuzeyindeki bölgesel Kürt yönetiminin PKK’dan rahatsız olduğu savunuluyor. 

MİT KARAYILAN'LA 2 KEZ GÖRÜŞTÜ
Raporda, bölgesel yönetimin örgütün stratejisi ve üslerini bildiği vurgulanırken Irak’ın kuzeyinde 5 bin PKK’lı olduğu ileri sürülüyor. Raporda, Türkiye’nin PKK ile müzakere etmeden Kürt sorununun çözülemeyeceği de savlanırken Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) yetkililerinin örgütün elebaşlarından Murat Karayılan ile 2 kez görüştüğü öne sürülüyor. 

ÖCALAN KEMALİST PROPAGANDA YAPIYOR
ISS’nin Türkiye ve Ortadoğu uzmanı Walter Posch tarafından Kürt bölgesel yönetimi yetkilileriyle görüşülerek hazırlanan raporda, Mesud Barzani’nin oğlu İstihbarat Başkanı Mesrur Barzani’nin PKK hakkındaki görüşlerine de yer veriliyor. Raporda, PKK’nın eylemleriyle Kürtlerin düşmanlarına yardım ettiğini vurgulayan oğul Barzani’nin, “İmralı’da tutulan Öcalan’ın, Türkiye tarafından kontrol edildiğini ve Kemalist propaganda yaptığı” görüşünü savunduğu belirtiliyor. 

İSTANBUL VE ANKARA'DA 2 BİN TERÖRİST VAR
Raporda, Irak’ın kuzeyinde görüşülen yetkililere göre, bölgede yaklaşık 5 bin PKK’lı olduğu; fakat hemen hemen tüm yetkililerin PKK’lıların çoğunun Türkiye’de; Diyarbakır, Tunceli ve Bingöl çevrelerinde bulunduğunu bildirdikleri yer alıyor. Bölgesel yönetimin İçişleri Bakanlığı verilerine göre, sadece İstanbul ve Ankara’da yaklaşık 2 bin terörist bulunduğu belirtiliyor. 

BARZANİ DTP'YE SICAK BAKMIYOR
Raporda, Barzani’nin Kürdistan Demokratik Partisi yetkililerinin, PKK’ya yüklenilmesi durumunda, örgütün El Kaide ile işbirliği yaparak dünyayı tehdit eder hale gelebileceğini ilettiği belirtiliyor. Raporda, bölgesel Kürt yönetiminin PKK’nın kontrolünde olarak bilinen Demokratik Toplum Partisi’ne antipati ile baktığı vurgulanıyor. 

TÜRKLER İSTERSE 2 SAATTE ERBİL'E GİRER
Bölgesel yönetim sınırları içerisindeki Türk üssü Bamerini’nin önümüzdeki dönemde, Kürt yönetimi tarafından Ankara ile pazarlık stratejisi olarak masaya getirilebileceğine de yer verilen raporda, görüşülen Kürt yetkililerin, “Eğer isterlerse, Türkler iki saatte Erbil’de olabilir ve hiçbir şey onları çıkaramaz” görüşünü ilettikleri öne sürülüyor. (Cumhuriyet)


Editör: HABER MERKEZİ