Deniz ürünlerinin toplam yüzde 82'sini deniz balıkları, yüzde 8'ini tatlı su balıkları, yüzde 6'sını kültür balıkları ve yüzde 4'ünü de diğer deniz canlılarından elde eden Türkiye'nin deniz balıkları üretiminin yüzde 77'sini Karadeniz'den sağladığı bildirildi.

Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TUİK) son yaptığı verilere göre Karadeniz'deki avlanmanın balıklar üzerindeki etkisi ortaya çıkarıldı. Balıklara ait verileri inceleyen TUİK, 1990 yılından itibaren istavrit, mezgit, palamut, kefal, tirsi ve kalkanın total av boylarının küçüldüğünü tespit etti. 1990 yılından sonra kötek, kırlangıç, zargana, karagöz, mersin ve deniz alabalığı gibi ticari değeri yüksek balıkların miktarlarında önemli düşüşlerin olması, akla av sezonu dönemlerine uyulup uyulmadığı ve avlanma metotlarının doğru yapılıp yapılmadığını gündeme getirdi.

Konuyla ilgili açıklama yapan Samsun Tarım İl Müdürü Sadullah Kirenci, Karadeniz'deki bu değişimin bilinçsiz avlanmadan kaynaklandığını söyledi. Toplam deniz ürünleri üretimin yüzde 82'sini deniz balıkları, yüzde 8'ini tatlı su balıkları, yüzde 6'sını kültür balıkları ve yüzde 4'ünü de diğer deniz canlılarından elde eden Türkiye, deniz balıkları üretiminin yüzde 77'sini ise Karadeniz'den sağlandığını belirten Kirenci, 'Geriye kalan yüzde 23'lük dilimin yüzde 9'unu Marmara, yüzde 9'unu Ege ve yüzde 5'ini ise karşılıyor.

Genel av mevsimi içerisinde Karadeniz'deki mezgidin yüzde 82.'si, barbunun ise yüzde 76.6'sı trol ağlar ile avlanıyor. Her av dönemi öncesinde tarım il ve ilçe müdürlüklerinin kurallara uymaları konusunda balıkçıları uyarmalarına rağmen, TUİK'nin ortaya koyduğu veriler, bu kurallara dikkat edilmediğini gösteriyor' dedi.

Bulgaristan, Romanya, Ukrayna ve Gürcistan kıyılarında ekonomik türlerin avcılığında önemli düşüşler kaydedildiğini hatırlatan Kirenci, 'TUİK'in ortaya koyduğu gerçek, ekonomik değeri olan balık türlerinin ender görülür hale gelmesi bilinçsiz avlanmanın göstergesidir' diye konuştu.
haber61
Editör: HABER MERKEZİ