İsrail'in Ankara Büyükelçisi Levy, Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) rektörlüğünü ziyareti sirasında bir grup öğrenci tarafından proteto edildi. Yumurta atan öğrencilerle güvenlik görevlileri arasında arbede yaşandı. Levy, ziyareti gerçekleştirmeden üniversitedern ayrıldı. Levy, Karadeniz ziyaretinde dün de Rize Belediye Başkanı'nın sözleri üzerine hayal kırıklığına uğradığını açıklamıştı.

TRABZON VALİSİ'Nİ ZİYARET ETTİ

İsrail'in Ankara Büyükelçisi Gaby Levy, Trabzon'un çok önemli potansiyellere sahip olduğunu, ülkesinden bölgeye gelen turistler açısından artan bir ilgi olduğunu söyledi.

Trabzon Valisi Recep Kızılcık'ı makamında ziyaret ederek bir süre görüşen Levy, yaptığı konuşmada, bölgeyi ilk kez ziyaret ettiğini belirterek, 'Trabzon çok önemli potansiyellere sahip. İsrail halkının bölgeye çok büyük bir ilgisi bulunuyor. Ülkemizden buraya gelen turistler açısından artan bir ilgi var. Geçen yıl doğrudan uçuşlar yapıldı. Trabzon'a bu ilginin artacağı yönünde inancımız sonsuz' dedi.

Kentin tarihi önemi olduğunu, ayrıca sanat ve kültür açısından da çok önemli bir yere sahip bulunduğunu ifade eden Levy, ilde çok önemli sanatsal ve kültürel festivaller yapıldığını, bu festivallere kendilerinin de katıldığını, bundan sonra da katılmaya devam edeceklerini vurguladı.

Levy, bir basın mensubunun, 'Dün Rize Belediye Başkanı Halil Bakırcı ile yaptığı görüşmeyi nasıl değerlendirdiği' yönündeki sorusunu ise şöyle yanıtladı:

'Rize Belediye Başkanı ile bir görüşmem oldu. Kendisiyle İsraillilerin bu bölgeye olan ziyaretleriyle ilgili görüştük. Tabii bir şekilde hayal kırıklığına uğradım. Çünkü buraya gelen İsrailli turistlerin Rize'nin merkezini değil de çevreyi ziyaret ettiği yönünde bilgilendirmede bulundu. Ben bu şekilde turizmin cesaretlendirileceğine inanmıyorum. Ama İsrailli turistler bölgeye gelmeye devam edecektir.'
Vali Kızılcık da bölgeye İsrailli turistlerin yoğun ilgisinin olduğunu ifade ederek, 'İsrail'den bölgemize turizm akını var. Bu önümüzdeki günlerde devam edecektir' dedi.

Vali Kızılcık, konuşmaların ardından Büyükelçi Levy'e plaket takdim etti.

'HAYAL KIRIKLIĞINA UĞRADIM'
İsrail’in Türkiye Büyükelçisi Gaby Levy, dün Rize Belediye Başkanı AK Partili Halil Bakırcı’nın dün kendisine karşı sergilediği tavır nedeniyle hayal kırıklığına uğradığını söyledi.

Büyükelçi Levy bu sabah Trabzon Valisi Recep Kızılcık’ı ziyaret etti. Vali Kızılcık, ziyaretin bölgeye olan yoğun İsrailli turist akınını ve ikili ilişkileri artıracağını umduğunu belirtti. Bölgeye ilk ziyareti olduğunu kaydeden Gaby Levy de, “Vatandaşlarımın Trabzon ve bölgeye artan bir ilgisi var. Geçen yıldan bu yana direkt uçuşlar gerçekleşiyor. Trabzon’a ilginin artacağı yönünde inancımız sonsuz. Kentin ileriye dönük plan ve programlarından etkilendim” diye konuştu.

Başkan, Buraya gelen İsrailli turistlerin Rize'nin merkezini değil de çevreyi ziyaret ettiği yönünde bilgilendirmede bulundu. Ben bu şekilde turizmin cesaretlendirileceğine inanmıyorum. Ama İsrailli turistler bölgeye gelmeye devam edecektir.'

'SÖZLERİM PLANLI DEĞİLDİ'
Rize Belediye Başkanı AK Partili Halil Bakırcı, İsrail’in Ankara Büyükelçisi Gaby Levy ile dün yaptığı görüşme sırasında kullandığı ifadelerin karşılıklı sohbet sırasında geliştiğini, hazırlıklı veya planlı olmadığını söyledi. Başbakan Erdoğan’ın da telefonla aradığı Başkan Bakırcı’ya, Büyükelçi ile yaşadığı diyalogu sorduğu öğrenildi.

İsrail’in Ankara Büyükelçisi Gaby Levy’in bugün Trabzon Valiliği’ni ziyareti sırasında “Rize Belediye Başkanın tavrından dolayı hayal kırıklığına uğradım” yönünde yaptığı açıklamaları değerlendiren Bakırcı, “İfadelerim karşılıklı sohbet sırasında gelişti. Hazırlıklı ve planlı değildi” dedi.

İSRAİLLİ KORUMA MAKAM ODASINA GİRDİ
Başkan Bakırcı, görüşme sırasında Büyükelçi’nin İsrailli korumasının makam odasına girdiğini de belirtti.

Bakırcı buna tepki göstererek, “Türk polis korumaları makam odasının giriş kapısında bekledi. Ama İsrailli koruma odaya girdi, ayakta bekledi. Nerede görülmüş böyle bir davranış? Bu nezaketsizliktir” dedi.

Başbakan Erdoğan ARADI
Bu arada Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın da dün akşam telefonla aradığı Rize Belediye Başkanı Halil Bakırcı’ya, Büyükelçi Gaby Levy ile yaptığı görüşmeyi sorduğu öğrenildi. Bakırcı, Başbakan Erdoğan'ın herhangi bir değerlendirmede bulunup bulunmadığı konusunda ise açıklama yapmadı.

Erdoğan’ın 18 Aralık tarihinde Rize’ye geleceği ve burada açılışını yapacağı eğitim merkezi ve okullarla ilgili de Bakırcı’dan bilgi aldığı belirtildi.

 

Editör: HABER MERKEZİ