Karadeniz ile Akdeniz'i birbirine bağlayacak Karadeniz-Akdeniz Yolu projesi önümüzdeki yıl hayata geçecek. Karadeniz başta olmak üzere tüm Türkiye ekonomisini olumlu yönde etkileyecek olan asrın projesi Karadeniz'i İç Anadolu, Doğu Anadolu ve Akdeniz'in ticaret limanı yapacak. Dev proje ile ilgili açıklamalarda bulunan Karadenizli İşadamları Derneği (KAİAD) Başkanı Murat Camadan, projenin dünya ticaretine yeni bir soluk getireceğini belirtti.

Karadeniz ekonomisi asrın projesi ile şahlanacak

28 TÜNELDEN OLUŞACAK

Proje hakkında bilgi veren Camadan, toplam 28 tünelin yer alacağı Karadeniz-Akdeniz Yolu’nun 88 kilometrelik Ordu bölümünün bu yıl içinde, diğer etaplarının ise 2017 sonunda tamamlanacağını söyledi. Murat Camadan “Asrın projelerinden birisi olacak bu yol GAP’ı Karadeniz’e bağlayarak sadece Karadeniz’in değil etkileyeceği 40 ille birlikte tüm Türkiye’nin ticaretini canlandıracağına inancım tamdır” dedi.

Karadeniz ekonomisi asrın projesi ile şahlanacak

RUSYA KRİZİNE ÇARE OLACAK

Karadeniz-Akdeniz Yolu projesinin Rusya krizine de çare olabileceğini söyleyen Camadan, “Proje bittiğinde bu güzergâh çok kazançlı bir seçenek olarak görülecektir. Örneğin Akdeniz'den Ukrayna ve komşu ülkelere ihraç edilecek narenciye sevkiyatı daha ucuz ve kolay olacaktır. Bu sayede son günlerde Rusya ile yaşanan krizin ticari sonuçları çok daha fazlası ile telafi edilebileceğini inanmaktayız” diye konuştu. Ordu–İskenderun hattı dışında Karadeniz’i Akdeniz’e bağlayacak diğer 17 ana karayolu güzergahıyla ilgili yürütülen proje çalışmalarının da Ulaştırma Bakanlığı tarafından tamamlandığını belirten Camadan, “Toplam uzunluğu 11 bin 842 kilometre olacak projeler tamamlandığında iller arası ulaşım daha da kısalacak. İller arasındaki ticaret çok gelişecek” dedi.

Karadeniz ekonomisi asrın projesi ile şahlanacak

UZUNLUĞU 11 BİN 842 KİLOMETRE OLACAK

Camadan, Ulaştırma Bakanlığının uzun süredir üzerinde çalıştığı ve bir taraftan da inşaatına devam ettiği Karadeniz ile Akdeniz’i birleştirecek 18 ana karayolu koridorunun geçeceği güzergahların belirlenmesinin memnuniyet verici olduğunu belirterek, 'Böylece, kuzey-güney yönünde belirlenen 18 güzergahın toplam uzunluğu da 11 bin 842 kilometre olacak ve proje tamamlandığında kuzey-güney yönünde 10 bin 453 kilometre duble yol, bin 299 kilometre de tek yol hizmete sunulacak” dedi.

 

 

Editör: HABER MERKEZİ