Anayasa Mahkemesi, 5903 sayılı Türkiye ile Suriye Arasındaki Kara Sınırı Boyunca Yapılacak Mayın Temizleme Faaliyetleri ile İhale İşlemleri Hakkında Kanun'un, mayınlı arazilerin temizlenmesinin ardından elde edilecek arazilerin tarımsal amaçlı kullanılmasının yürürlüğünün durdurulması istemini reddetti.

MAYIN KARARI
Anayasa Mahkemesi, TBMM'deki tüm muhalefet partili milletvekillerinin imzasıyla açılan davada, yürürlüğün durdurulması istemini karara bağladı. Yüksek mahkeme, mayın temizle işinin Milli Savunma Bakanlığınca yaptırılacağına ilişkin hükmün yürürlüğünün durdurulması istemini de yerinde görmedi.

TEMİZLEME KARŞILIĞI 49 YILLIK KİRALAMAYA DURDURMA
Anayasa Mahkemesi, Milli Savunma Bakanlığınca temizleme işinin yaptırılamaması halinde taşınmazların tarımsal faaliyetlerde kullandırılması karşılığında, kullanım süresinden en fazla indirimi teklif edene ihale edilmek suretiyle yaptırılacağına ilişkin hükmün yürürlüğünü durdurdu.

İPTAL DAHA SONRA KARARA BAĞLANACAK
Mahkeme, 'taşınmazların temizleme karşılığı tarımsal faaliyetlerde kullandırılmasına' ilişkin hükmünde yürürlüğünü durdurma kararı verdi.

Anayasa Mahkemesi, söz konusu hükümlerin iptal istemini ise daha sonra karara bağlayacak.

BAYKAL: BİZİM DE İTİRAZIMIZ BU KONUDAYDI
Anayasa Mahkemesi'nin kararını parti genel merkezinde düzenlediği basın toplantısı esnasında öğrenen CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, karardan duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Baykal, 'Bizim de itirazımız 49 yıllık kiralama ile ilgiliydi. Zaten diğer hükümler için yasa çıkartmaya gerek yok. İhaleye açılmasına engel bir durum yok. Biz ne dedik? '49 yıllığına kiralama olmaz.' Oysa sayın Başbakan, bunun anayasaya aykırı olmadığına bütün dünyayı ikna etmeye çalıştı. Mahkemenin kararı siyasi değil, hukuki bir karardır' şeklinde konuştu.

Anayasa Mahkemesi, CHP'nin askerlere sivil yargı yolunu açan düzenleme ile ilgili başvurusnu ise esastan görüşme kararı aldı.

Editör: HABER MERKEZİ