Bir bayram günü yaklaşık bir buçuk yıldır kaybolan Kayserili çocuklar öldürülmüş ve bir gölet yakınında gömülü olarak bulundu. Olayın vahşeti ve dehşeti nedeniyle kaldırılmış olan idam cezası yeniden tartılmaya başlandı.

Bilindiği üzere idam cezası yani öldürme cezası âdemden bu yana uygulanan bir ceza türüdür. Kutsal dinlerde olduğu gibi birçok kadim medeniyetin uyguladığı bir cezalandırma yöntemi olan idamla ilgili olarak genel olarak değerlendirme yapmanın zorunlu olduğuna inanmaktayım.
Bilindiği üzere modern dünyanın anayasalarında ve ceza kanunlarında korunan en kutsal ve vazgeçilmez hak yaşama hakkıdır. Dolayısıyla yaşama hakkının korunması anlamında tüm ceza kanunları son derece ağır cezai yaptırımlar düzenlemiştir. Fakat modern zamanların dayattığı bir başka anlayışta idam cezasının çağdışı bir cezalandırma yöntemi olduğu doğrultusundadır. Bu itibarla özellikle Avrupa Birliği ülkelerinde idam cezasının ceza kanunlarından kaldırıldığına şahit olmaktayız. Diğer yandan en gelişmiş ve modern ülkelerden biri olan ABD de idam cezası halen ceza yasalarında yer almakta ve uygulanmaktadır.

En kutsal hak olan yaşama hakkına kasteden eylemin de en ağır ceza ile yaptırıma bağlanması gereklidir. Aksi halde en kutsal hak olan yaşama hakkının korunmasında zaafiyetler oluşur ve hakkın teminat altına alınması engellenmiş olunur. Diğer yandan idam cezasının kaldırılması sanığın bizzat toplum dışında yaşama hakkının daha da korunduğu bir sonuca karşılaşmak durumunda kalacağız.

İdamın kaldırılmasından sonra gelişen birçok olayda ise toplumun linç girişimleri, cezaevindeki infazlar veya başka türlü infazlar fiili olarak idamdan daha fazlaca uygulanan fiili bir durumla karşılaşmamıza sebep olmaktadır.

Hep duyarız."Bu adamı cezaevinde yaşatmazlar." diye. İşte birçok somut vakıa idamın kaldırılmasının toplumsal bir karşılığının olmadığını göstermektedir.
Kısaca idamın gerekliliğine dair kişisel inancımın birçok vatandaşımızca da paylaşıldığını bilmekteyim. Yapılması gereken idam cezasının şartları  ve kapsamının iyice belirlenmesi ve yeniden bir yasal düzenleme yapılmasıdır.