Meclis'teki Kürt açılımı oturumunda Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile oturumu yöneten TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin arasında sert bir diyalog yaşandığı iddia edildi. Erdoğan'ın Meclis'i terk etmeden önce Şahin'e, 'Böyle oturum mu yönetilir, attırsana o pankartları' dediği iddia ediliyor. İşte o çarpıcı diyalog...
Erdoğan meclis başkanını fırçaladı mı?
video için tıklayın


Pankart krizinin ardından TBMM Başkanı Şahin oturuma ara verdi; o arada Başbakan Erdoğan Meclis'i terk etti.

Kulislere yansıyan bir iddiaya göre, Başbakan Erdoğan Meclis'i terk etmeden Genel Kurul salonunun arkasındaki odada grup başkanvekilleri ile yaptığı toplantı sırasında Şahin'le de görüştü ve aralarında sert bir diyalog geçti.

Erdoğan: Grup başkanvekillerini çağırdınız, ben de grup başkanı olarak toplantıya katılabilir miyim?

Şahin: Tabii ki buyurun.

Erdoğan: Bu nasıl iş kardeşim? Bu pankartları açmalarına nasıl izin verirsin. Attırsana o pankartları.

Şahin: Çıkartacağım efendim.

Erdoğan: Meclis böyle mi yönetilir? Burası miting meydanı mı?

Şahin: Gereğini yapacağım.

Gazetecilerin de sorularını yanıtladı

Erdoğan, TBMM'den ayrılırken de gazetecilerin CHP'lilerin genel kurulda pankart açmasıyla ilgili sorularını cevapladı.

Erdoğan, 'Ortaya çıkan tablo aslında Parlamento İçtüzüğüyle hiç uyumlu olmayan, tamamen buna ters, tamamen bir istismar tablosunun orada tecelli etmesidir' şeklinde değerlendirdi.

Erdoğan, 'Genel kurulda ortaya çıkan tablo aslında Parlamento İçtüzüğüyle hiç uyumlu olmayan, tamamen buna ters, tamamen bir istismar tablosunun orada tecelli etmesidir. Zaten CHP'nin grup olarak, geçmişinden bugüne yapmış olduğu uygulamalarda bunu görürsünüz. Sürekli olarak Atatürk'ü istismarı görürsünüz. Geçmişte birkaç kez Parlamento konuşmalarımda da ifade ettim, aynı uygulamayı bugün burada gördük' dedi.

Erdoğan, 'Bir defa İçtüzüğün çiğnenerek bu tür uygulamalar yapılması onlara bir şey kazandırmayacağı gibi, onlar tıynetlerinin gereklerini ortaya koymuşlardır. Bundan sonrasını öyle zannediyorum ki TBMM Başkanlığının yapması gerekir. Herhalde kameralardan tespitlerle de İçtüzük uygulaması Meclis Başkanlığı tarafından yapılmazsa daha sonra çok farklı, çok daha çirkin görüntülere zaman içerisinde şahit olabiliriz. Nitekim geçmişte seyirciler arasında böyle bir pankart açma olayı söz konusu olmuştu ve yargı süresinde de yanılmıyorsam ciddi bir mahkumiyet kararı o pankart olayından çıkmıştı. Biz, bu sürecin ayrıca takipçisi olacağız' diye konuştu.
Meclis'te kavga
Foto galeri için tıklayın


Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, eleştirilerini Aydın Menderes'i ziyaret ettiği İncek Alacaatlı köyü Çakırbeyi villalarındaki evinde de sürdürdü.

Erdoğan, bu sırada Aydın Menderes ile röportaj için evinde bulunan özel bir televizyonun canlı yayın programına katılarak soruları cevaplandırdı.

Erdoğan, 'TBMM'de Demokratik Açılım çalışmalarıyla ilgili oturumda muhalefetin takındığı tavrı, pankart açılmasını nasıl değerlendiriyorsunuz?' sorusu üzerine, 'Parlamento'daki tabloları Türk demokrasisi adına çok çirkin buldum. Bunu yaşamak istemezdim. Yaşayınca da milletimin özellikle partilerin yapılarını görmesi bakımından anlamlı oldu. Bundan uzun bir süre önce izleyiciler arasında böyle bir pankart açma olayı yaşanmıştı. TBMM'de o zaman tabii açılan davalar neticesinde yanılmıyorsam bir 3 yıl gibi bir mahkumiyet söz konusu olmuştu' dedi.

Başbakan Erdoğan, 'Bugün ise tabii Cumhuriyet Halk Partisi sorulduğu zaman 'Biz Türk siyasetinin duayeniyiz' demelerine rağmen İç Tüzüğe tamamıyla ters olan böyle bir yanlışı adeta bir miting meydanına genel kurulu çevirme gayretleri... Bir taraftan bugün 10 Kasım'da 'böyle bir görüşme yapılmasın' derken, böyle bir tabloyu burada Parlamento'ya ve Türk halkına yaşatmaları çok çirkin oldu. Ben özellikle Türk demokrasisi adına üzüldüm. Çünkü Türk demokrasisi bunları görmemeli, yaşamamalı' diye konuştu.

Erdoğan, muhalefetin yanlışları ortaya koyarken katkı yapmayı da ihmal etmemesi gerektiğini vurgulayarak, 'Çünkü muhalefetin görevi beyaza kara, karaya beyaz demek değildir. Muhalefet aynı zamanda iktidara katkı sağlar. Yeri geldiği zaman eleştirilerini yapar. Zaten demokraside muhalefetsiz iktidar olmaz. İki tane bunun unsuru vardır. Birisi iktidardır, birisi muhalefettir. Birisi olmadığı zaman o demokrasi eksik demokrasidir. Biz bunu böyle görüyoruz. Bu eksiği gidermek istiyoruz, ama ne yazık ki üzerimizde iki tane görev var. İktidar da biziz, muhalefet de biziz' ifadesini kullandı. (CNNTürk)
Editör: HABER MERKEZİ