Türkiye, İsrail ordusunun Gazze’ye yaptığı ve 9 Türk’ün hayatını kaybettiği operasyona büyük tepki gösterdi.

İsrail’e karşı ilk adımlar da gecikmeden geldi; Tel Aviv Büyükelçisi geri çağrılırken, üç askeri tatbikat iptal edildi, genç milli takım maça çıkmadı.

Güney Amerika gezisini tamamlayarak yurda dönen Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, İsrail’e sert sözlerle yüklendi.

Türkiye’nin sabrının test edilmemesini isteyen Erdoğan, 'Kimse bizi başkasına benzetmesin, bedeli ağır olur' dedi. Başbakan Erdoğan'ın ses tonu daha sonraki günlerde de aynı gürlükle çıkmaya devam etti.

İsrail’in kendi kara suları dışında yaptığı baskın dünyayı da ayağa kaldırdı. Birçok ülkede geniş katılımlı protesto gösterileri düzenlendi.

Öte yandan, Türkiye’nin girişimleri sonucunda BM’de bir inceleme komisyonu kurulmasına karar verildi.

Askeri gücün devreye sokulması bile kamuoyunda tartışılırken, iki ülke arasındaki ilişkilerin bu krizden nasıl etkileneceği belirsizliğini korudu.

NTV’de yayımlanan “Gündemdekiler” programına konuk olan AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Ömer Çelik, bu konuya açıklık getirdi.

Murat Birsel’in sunduğu programda Ömer Çelik, Hürriyet Gazetesi Ankara Temsilcisi Metehan Demir ve Zaman Gazetesi Ankara Temsilcisi Mustafa Ünal’ın sorularını yanıtladı.

ASKERİ ANLAŞMALAR DAHİL HER ŞEY FESHEDİLİR
Çelik, 'Başbakan Erdoğan, devlet politikasının temelini uluslararası hukuk ve diplomasi ile çizdi. Bir de sokağın sesi var. AK Parti siyaset yapıyor, sokağın sesine duyarsız kalamaz. Öte yanda da devlet aklı var. Bu ince çizgi tutturulabiliyor mu? Türkiye’nin İsrail’le ilişkileri bundan sonraki süreçte Türkiye neler yapacak?' sorusuna şu yanıtı verdi:

'Çatışma senaryoları bunlar oyuncak değil. Bunun hiç zikredilmemesinden yanayız. Çatışma senaryolarının dışında hakkınızı, hukukunuzu elde edeceğiniz; karşınızdakine müeyyide uygulayacağınız bir sürü enstrüman mevcuttur.

Türkiye-İsrail ilişkilerinde bundan sonraki yol haritasında yakın vadede askeri anlaşmalar ve diğer bağlantılara kadar her şey feshedilir.'

Gazeteci Mustafa Ünal’ın araya girerek 'feshedilecek' demesi üzerine Çelik, 'feshedilir, feshedilecektir' dedi.

BU SUÇLULUK PSİKOLOJİSİDİR
Çelik, sözlerini şöyle sürdürdü:

'İkincisi, Türkiye uluslararası hukuktan doğan bütün haklarını kullanacaktır. İsrail’deki hükümetin, buna emir verenlerin, bunun arkasında olanların cezalandırılması için bütün haklarını kullanacaktır. Bunu 32 ülke ve diğerleriyle birlikte yapacaktır. Birleşmiş Milletler’de araştırma komisyonu kuruldu ama İsrail başbakanı bu komisyonun kurulmasına da karşı çıktı. Bu suçluluk psikolojisidir.'

NTVMSNBC
Editör: HABER MERKEZİ