BAŞBAKAN Erdoğan, gençliklerinde uçağı sadece havada, köylerinin, yoksul mahallelerinin üzerinden gürültüyle geçerken seyrettiklerini belirterek, “Toprağa sırt üstü yatıp gökyüzünü seyrederken uçak geçtiğinde içindekilerin ne kadar şanslı, zengin olduğunu düşünürdük. Onlar gibi uzaklara gitmeyi hayal ederdik. Şimdi çocukluk hayallerini gerçeğe dönüştürdük” dedi.

THY’nin filosuna kattığı 5 yeni uçak ve THY Teknik A.Ş.’nin yeni yatırımlarının tanıtımı nedeniyle düzenlenen törende ‘çocukluğuna’ dönen Başbakan Tayyip Erdoğan, geçmiş yıllarda kendisi de dahil bütün çocukların uçakları sadece gökyüzünde seyrettiğini, 8 yıl öncesine kadar uçakla yolculuk yapmanın gerçekten bir hayalin ötesine geçemediğini açıkladı.

Erdoğan Sabiha Gökçen'de
Foto galeri için tıklayın
Çocukluklarında, gençliklerinde uçağı sadece havada, köylerinin, yoksul mahallelerinin üzerinden gürültüyle geçerken seyrettiklerini, gördüklerini söyleyen Erdoğan, “Toprağa sırt üstü yatıp gökyüzünü seyrederken arkasından beyaz iz bırakarak uçak geçtiğinde içindekilerin ne kadar şanslı olduğunu, zengin olduğunu düşünürdük. Kendimizi onların yerine koyardık ve onlar gibi uzaklara gitmeyi hayal ederdik. Uçak penceresinden aşağıların nasıl göründüğünü, hiçbir ayrıntısını kaçırmak istemediğimiz heyecanlı bir masal gibi onlardan dinlerdik. 60’lı yıllarda Almanya’dan veya Avrupa’nın değişik ülkelerinden gelen yakınlarımızın bavullarındaki uçak etiketlerini gördüğümüzde ulaşılması imkansız imtiyaz vesikası telakki ederdik” diye konuştu. 

2014’te 200 uçak

THY filosuna yeni katılan uçakların teslimi, THY Teknik A.Ş. ve Amerikan menşeli motor üreticisi Pratt&Whitney’in ortaklığıyla kurulan Türk Motor Merkezi’nin açılışı dolayısıyla Sabiha Gökçen Havalimanı’nda düzenlenen törende konuşan Başbakan Erdoğan, yapılan yatırımlarla çocukların hayallerinin gerçeğe dönüştürüldüğünü kaydetti. 2002 yılında 8.7 milyon olan iç hat yolcu sayısının yüzde 372 artışla 2009’da 41 milyona ulaştığını ifade eden Erdoğan, teslim aldıkları 5 uçakla THY filosundaki uçak sayısının 149’a yükseldiğini belirtti. 2 adet A 330, 2 adet B 777 ve bir adet A 330 kargo uçağı ile THY’nin iddiasının daha da büyüdüğünü aktaran Erdoğan, “2014’te filomuz 200 uçağı aşmış olacak” dedi.

B777-300 ER 15 saat aralıksız uçuyor

- Boeing firmasından 2 adedi teslim alınan B777-300 ER uçakları 337 yolcu kapasitesine sahip. 14 bin 686 km menzile ve 27 ton kargo taşıma kapasitesine sahip B777-300 ER 15 saat aralıksız uçabiliyor. Uçak dünya üzerinde motorlu araçlar içinde en büyüğü. 145 ton yakıt alabilen uçağın uzunluğu 73.9 metre, kanat uzunluğu 64.8 metre, yerden yüksekliği ise 18.8 metre. 43 bin 100 fite kadar çıkan uçağın maliyeti 180 milyon dolar düzeyinde.

- Airbus firmasından alınan 2 adet A 330-300 uçağı ise 28 busines class, 261 ekonomi olmak üzere 289 koltuk kapasitesine sahip. A 330-300 kargo uçağı ise 70 ton yük taşıma kapasitesine sahip ve 7 bin 500 km maksimum menzilli.

İstanbul’da 3’üncü havaalanına şaşırmayın

BAŞBAKAN Tayyip Erdoğan, İstanbul’da iki havalimanının yetmediğini belirterek, “İnşallah yakında İstanbul’umuzda üçüncü bir havaalanını da görürseniz buna da şaşmayın” dedi. Erdoğan, şu anda 2 havalimanının ihtiyaca cevap vermediğine dikkat çekerek, “Sabiha Gökçen’de bile sıkışmaya başladık. Rötarlar bundan kaynaklanıyor. İstiyoruz ki rötarlar olmasın. Vatandaşım, ‘ben şu saatte kalkıyorum’ dediği zaman, uçak o saatte kalkmış olsun” diye konuştu.

‘EKONOMİ’NİN KOLTUK ARALIKLARI DAR

Devlet Bakanı Hayati Yazıcı, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ile birlikte THY’nin ‘Beylerbeyi’ ve ‘Konak’ adlı uçaklarında incelemelerde bulunan Erdoğan’a THY Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Topçu ve THY Genel Müdürü Temel Kotil bilgi verdi. Erdoğan, uçağın ekonomi sınıfındaki yolcu koltuğu aralıklarının dar olduğunu belirtti.

‘Havayolu halkın yolu olacak’

”Havayolu halkın yolu olacak. Nasıl lüks otobüsle seyahat ediyorsa benim vatandaşım, uçaklarla da seyahat edecek. Uçağa binmeyen kalmayacak. Uçağa binmek bir imtiyaz olmaktan çıkacak” dediklerini hatırlatan Erdoğan, şöyle devam etti: “2002 sonunda, iç hat yolcu sayısı 8.7 milyon kişiydi. 2009 sonunda iç hat yolcu sayısı, yüzde 372 artışla 41 milyon kişiye ulaştı. Dış hat yolcu sayısı, 8 yıl önce 25 milyondu, şu anda geldiğimiz rakam 44 milyona çıktı ve orada da artış oranı yüzde 77. Toplamda iç ve dış hat yolcu sayısındaki artış yüzde 153 oldu ve 85 milyon rakamına ulaştı. Türkiye, yolcu taşıma sayısında dünyada 22, Avrupa’da 4. sırada yer alıyor. Uçulan destinasyon sıralamasında dünyada 8, hizmet kalitesinde Güney Avrupa’da birinci, kateringte dünyada birinci sıradayız. Göreve geldiğimizde bunlar hep istisna, alay konusuydu.”

- THY Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Topçu, 2023 yılında 350 uçağa sahip, yılda 100 milyon yolcu taşıyan bir THY hayal ettiklerini belirtti. THY Genel Müdürü Temel Kotil de, “Bizler, THY olarak, son 7 yılda, uçak ve uçuş noktası sayımızı 2 kat, koltuk ve yolcu sayımızı 3 kat, gelirimizi 4 kat artırdık. Kalite ve itibarda markamızı 3 yıldızdan 4 yıldıza yükselttik. 2023 yılında ise lider havayolu olmayı planlıyoruz” dedi.

Şunu bir öğrenseydik...

İncelemeler sırasında kokpite geçen Erdoğan, teknik konuların yanısıra uçakların fiyatlarıyla ilgili de bilgi aldı. Erdoğan, pilot kabininde otururken dışarıdan gelen tezahüratlar üzerine ,'Şunu bi öğrenseydik, bunlara cakayı farklı satardık' diye konuştu.
vatan 

Editör: HABER MERKEZİ