(Ömer Şan) - Çaykur'un bu sezon bazı yaş çay fabrikalarını sezona yetiştirememesi nedeniyle tepki gösteren CHP Rize İl Başkanı Mesut Rakıcı, Çaykur'un yeni icat uygulamalarının akıllara zarar olduğunu kaydetti.

Son olarak Çaykur tarafından uygulamaya sokulan yaş çayda 'Peçeteli Alım' uygulamasını eleştiren Rakıcı'nın eleştirileri de sert oldu.

Türk Çaycılığı Vurgusu

Çaykur Genel Müdürü İmdat Sütlüoğlu'nun televizyonlarda adeta şov yaptığını kaydeden Rakıcı, 'Yerel televizyonda 'peçete şovla' 206 bin çay üreticisini haram yemekle suçluyor. Sayın Genel Müdür bu kadar küçülme açıkça cık söyle, Türk çaycılığını işbirlikçilerle uluslararası çay kartellerine teslim edeceğini Türkiye de çayı tarihe teslim edeceğini, Türkiye’de çayın, Gürcistan'daki gibi tarihe karışacağını. Doğu Karadeniz insanının yine 70 yıl öncesine dönüp Gurbete gideceğini adam gibi söylesin. İnsanların gözünün içine bakarak insanları yanıltmasın' dedi.

Komedi Filmi Gibi

Çaykur'un son uygulamasının tam bir komedi ve hatta komedinin daniskası olduğunu ileri süren Rakıcı, 'Fabrika müdürünün elinde su hortumu çay ıslatıyor… Biraz az yağış biraz şiddetli yağmur… Siz milletle alay mı ediyorsunuz' şeklinde ifadeler kullanırken; Çaykur Genel Müdürü Sütlüoğlu'na da şöyle yüklendi: 'Sayın Genel Müdür, ıslak çay maliyet mi? Fabrikada suyu uçuruyormuşsunuz? Siz nasıl genel müdür olmuşsunuz? Bunları yeni mi öğrendiniz yoksa ehliyetsiz müdürlerinizden sivri zekâlı biri mi sizi okudu? O zaman ben size daha kolay bir öneride bulunayım, nasılsa siz haram yada günah gibi sözlerle halkı yine kandırırsınız. Üretici oldu olacak çayı size soldurup getirsin sizde bu yüksek maliyetten kurtulup kar edersiniz. Üreticide haram yememiş olur. Olmaz mı?'

Çağrı Yaptı…

Açıklamasında Sütlüoğlu'na da çağrıda bulunan Rakıcı, 'Sayın Genel Müdür bu zihniyetten vazgeçin. Çaykur özelleşmeyecek, çay Türkiye'de üretilecek. Çaykur, üreticinin çayının tamamını alacak. Üreticinin bu uygulamasıyla çayını özgürce istediği firmaya satacak. Kaliteli çay alıp, kaliteli çay üreteceksin. Kaliteli çayın değerini üreticiye yansıtacaksın. Tüketicinin kaliteli çay içmesini sağlayacaksın. Çöpe verdiğin parayı üretici ve tüketiciye yansıtmış olacaksın. Dünya âlem bunu biliyor sizde biliyorsunuz ama o koltuklar tatlı diye ülkeyi yağmalayan zihniyete ortak olmayın, halkın yanında olun, üreticiden yana olun' ifadelerini kullandı.

Peçete Nedir?

Çaykur'un 'randıman yükseltme aracı' olarak kullanmaya başladığı peçeteyle ilgili ilginç benzetmelerde bulunan Rakıcı, açıklamalarını şöyle tamamladı:

'Üreticinin gömleği gitti kalan neyini alacaksınız. Yarıcılık bitti 3/1'e, 4/1'e yarıcı çay toplayacak. Yani üretici çaydan vazgeçecekti. Çıkartmak istediğiniz Çay Kanunu alt yapısını çıkıp açıklayın, üretici de bilsin. Peçete kantar, diğer aparatlar uygulaması 3-5 dakikalık film gibi! Siz üreticiyle dalga mı geçiyorsunuz? Kantarlar: Nerde, nasıl, özellikleri ebatları, alım şekli bunlarla ilgili çok araştırdınız mı yoksa bu kantarlar sizlere önerildi mi? Kaç yıldır Genel Müdür koltuğunda oturup Çaykur'u bu duruma getirmek ve 'çok verimli, karlı çalıştık' palavralarının sonucu 'peçete'ye bel bağladınız! Yazık bu millete. Bu rüyadan hemen vazgeçin. Yoksa sizi, o peçeteyle çöpe atarlar.'

Editör: HABER MERKEZİ