Başörtülü Aday Yoksa Oy da Yok “ konulu basın açıklaması İstanbul'daki Taksim Hill Otel’de yapıldı.

Basın açıklamasını kampanya sözcüsü Neslihan Akbulut yaptı.

Başörtülü kadınların da Meclise girmesi için yapılan basın açıklamasına başı açık kadınlar da destek verdi.

Başörtülü kadınların sosyal ve siyasal haklarına kavuşmadığı ifade edilen açıklamada, “Bu sebeple, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ı 28 Şubat’ın kalıntısı olan başörtüsü ayrımcılığına karşı çıkmaya ve AK Parti saflarında siyaset yapmak üzere başvuruda bulunan başörtülü kadın milletvekili aday adaylarına seçilebilecek sıralardan listelerde yer vermeye davet ediyoruz “ denildi.

Akbulut açıklamasında, “Her fırsatta meydanlarda başörtüsü sorununu çözeceğini beyan eden Sayın Kemal Kılıçdaroğlu’nui, Sayın Devlet Bahçeli’yi, Sayın Selahattin Demirtaş’ı , Sayın Numan Kurtulmuş’u, Sayın Mustafa Kamalak’ı, Sayın Yaşar Topçu’yu ve tüm siyasi parti liderlerini bu sözlerinin taahhüdü olarak parti örgütlerindeki başörtülü milletvekili aday adaylarını listelerinde seçilebilecek sıralardan aday göstermeye çağırıyoruz“ dedi.

Açıklamada, “Geçen seçim dönemlerinde sivilleşme, ve demokratikleşme konusundaki öncelikli hassasiyetimiz sebebiyle kayıtsız şartsız desteklediğimiz tüm siyasi partilere bu seçim döneminde bir şart koşuyor ve uyarıyoruz: Başörtülü aday yoksa oy da yok “ denildi.

'Bu soruyu AK Parti kendine sormalı'

Ardından kampanya sözcüleri söz alarak konuyla ilgili konuştu. Kampanya sözcülerinden Hilal Kaplan ise, “Şu anda herhangi bir hukuki engel olmamasına rağmen herhangi bir mevzuat olmamasına rağmen başörtülü kadınların seçilme hakkı yok. Bu sadece bir psikolojik bariyer meselesi . Türkiye son beş yıl içinde pek çok mevzuda psikolojik bariyerleri aşmış vaziyette. Bu mevzuda aslında biz bu konuyu çoktan aştık Bu anlamda siyasi partilerin henüz vakti değil konusundaki tavrını doğru bulmuyorum Bir biçimde bundan önceki zamanlarda eğer bazı adımların atılmasına cesaret edilebiliyorsa bu adım da atılabilir diye düşünüyorum“ diye konuştu.

Gazeteci Nihal Bengisu Karaca da kampanyaya destek verenler arasındaydı. Karaca, “Sokakla, hayatla Meclis arasında çok ciddi bir uçurum var ayrım var. Bu kadınlar siyaset yapmak istemiyor başlarını örtüyorsa üç çocuk doğurmak istiyorlar sosyal hayata katılmak istemiyorlar denilse, bu konu üzerine farklı analizler yapılabilir. Böyle değil. Partilerin özellikle milli görüş geleneğinden gelen bu partilerin içinde siyaset yapmaya çok azimli insanlar var. Kadın kollarının içine sıkıştırılmış durumda ciddi şekilde üzerlerine basılıyor. Erkeklerin işlerinde ciddi şekilde hamallık yapılıyor.“ dedi.

Karaca, “Kadınların yüzde 60’ının Meclis dışında kaldığı bir tabloda milli irade nasıl olabilir ? Bu soruyu bütün partilerin kendisine sormaları gerekiyor en başta da Ak Parti’nin' diye konuştu.

Editör: HABER MERKEZİ