Yargıtay 9. Ceza Dairesi, Danıştay ve Cumhuriyet gazetesine yönelik saldırılara ilişkin Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi'nin verdiği kararı bozdu. Daire, bu davanın ''Ergenekon'' davasıyla birleştirilmesi gerektiğine karar verdi.

Bu kararın ardından birinci ''Ergenekon'' davasına bakan İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi, her iki davanın birleştirilmesine karar verdi. Davada, İşçi Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek, emekli Tuğgeneral Veli Küçük, emekli Yüzbaşı Muzaffer Tekin, Alparslan Arslan ve Osman Yıldırım'ın da aralarında bulunduğu 27'si tutuklu 86 sanık yargılanıyor.

İkinci ''Ergenekon'' davası sürerken hazırlanan üçüncü iddianame de yargılamayı yapan İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderildi. Mahkeme, her iki davanın birleştirilmesine karar verdi. Bu davada ise  aralarında gazeteci Tuncay Özkan, Cumhuriyet Gazetesi Ankara Temsilcisi Mustafa Balbay, Başkent Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Haberal ve eski Özel Harekat Dairesi Başkan Vekili İbrahim Şahin'in de bulunduğu 48'i tutuklu 108 sanığın yargılanması devam ediyor.

Bir gazetede, Deniz Kurmay Albay Dursun Çiçek'in imzasının bulunduğu öne sürülen ''İrticayla Mücadele Eylem Planı'' başlıklı belgenin yayımlanmasının ardından ''Ergenekon'' soruşturmasını yürüten İstanbul Cumhuriyet Başsavcıvekilliğinin yanı sıra Genelkurmay Askeri Savcılığınca soruşturma başlatıldı. Genelkurmay Askeri Savcılığı ''takipsizlik'' kararı verirken, ''Ergenekon'' soruşturmasını yürüten savcılar tarafından sorgulanan Çiçek, çıkarıldığı mahkemece tutuklandı. Yapılan itirazın kabul edilmesi üzerine Çiçek, serbest bırakıldı.

Soruşturmaya konu aynı belgenin daha sonra ''ıslak imzalı'' aslının İstanbul Cumhuriyet Başsavcıvekilliğine ulaştığının açıklanmasının ardından, Çiçek, ikinci kez sorgulandı ve tutuklandı. Bu tutuklamaya yapılan itiraz üzerine, Çiçek, ikinci kez serbest bırakıldı. Genelkurmay Askeri Savcılığının yeniden başlattığı soruşturma ise halen devam ediyor.

Eski Deniz Kuvvetleri Komutanı emekli Oramiral Özden Örnek, eski Kara Kuvvetleri Komutanı emekli Orgeneral Aytaç Yalman ve eski Hava Kuvvetleri Komutanı emekli Orgeneral İbrahim Fırtına, ''Ergenekon'' soruşturması kapsamında savcılar tarafından ifadeleri alındıktan sonra serbest bırakıldı.

''DEMOKRATİK AÇILIM''
Kamuoyunda ''demokratik açılım'' olarak nitelenen çalışmalar ve bu kapsamda yaşanan tartışmalar 2009'un ikinci yarısında uzun süre Türkiye gündeminde yer tuttu.

''Demokratik açılım'' çalışmaları konusundaki ilk toplantı 1 Ağustosta yapıldı. Polis Akademisi'nin ev sahipliğinde, İçişleri Bakanı Beşir Atalay ile bazı gazetecileri bir araya getiren ''Kürt Meselesinin Çözümü: Türkiye Modeline Doğru'' başlıklı çalıştayda, katılımcılar terör sorunu ve bunun nedenlerine ilişkin görüşlerini dile getirdi.

Daha sonraki süreçte, Atalay, ''demokratik Açılım'' çalışması kapsamında bazı siyasi partiler ile sivil toplum örgütlerini ziyaret etti. Atalay, bu kapsamda DTP Genel Başkanı Ahmet Türk ile bir araya geldikten sonra yaptığı açıklamada, ''Bu, Türkiye'nin büyük kardeşlik ve huzur projesi. Kendi sorunlarımızı kendimiz çözeceğiz'' dedi. 

AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan da ''demokratik açılım'' çalışmaları konusunda DTP Genel Başkanı Ahmet Türk ile TBMM'de görüştü.

''Demokratik açılım'' konusunun ele alındığı genel görüşme 10 Kasımda TBMM'de yapıldı. CHP Genel Başkan yardımcısı Onur Öymen'in ön görüşmelerdeki ''Dersim isyanı'' sözleri tepkilere neden oldu.

Çalışmalar kapsamında cezaevlerindeki görüşmelerde Türkçe dışında bir dilin kullanılması, radyo ve televizyonlardaki farklı dildeki yayınlardaki süre sınırının kaldırılmasına ilişkin mevzuat değişikliği gerçekleştirildi. YÖK, Mardin Artuklu Üniversitesi'nde yaşayan diller enstitüsü kurulmasına izin verdi. Kamuoyunda ''taş atan çocuklar yasası'' olarak nitelenen tasarı da TBMM'ye gönderildi.

GÖREV DEĞİŞİMLERİ
2009 yılında Bakanlar Kurulu'nda bazı görev değişiklikleri oldu.

AK Parti İstanbul Milletvekili Egemen Bağış, AB makamlarıyla yapılan tam üyelik görüşmelerinde ''başmüzakereci'' görevini yürütmek üzere Ocak ayında Devlet Bakanlığına atandı.

Mayıs ayında da kabinede geniş kapsamlı değişiklik yapıldı. Buna göre Murat Başesgioğlu, Kürşad Tüzmen, Mustafa Said Yazıcıoğlu, Mehmet Ali Şahin, Kemal Unakıtan, Hüseyin Çelik ve Hilmi Güler kabine dışında kaldı. Ali Babacan Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcılığına; Hayati Yazıcı, Faruk Çelik, Faruk Nafiz Özak ve Zafer Çağlayan Devlet Bakanlığına; Mehmet Şimşek Maliye Bakanlığına, Nimet Çubukçu Milli Eğitim Bakanlığına getirildi. Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Devlet Bakanları Cevdet Yılmaz ve Selma Aliye Kavaf, Adalet Bakanı Sadullah Ergin, Bayındırlık ve İskan Bakanı Mustafa Demir, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer, Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız kabineye yeni giren isimler oldu. Ahmet Davutoğlu ise TBBM dışından Dışişleri Bakanlığına atandı.

Öte yandan, Yüksek Askeri Şura'nın ağustos ayındaki toplantısında Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'na Donanma Komutanı Oramiral Eşref Uğur Yiğit'in, Hava Kuvvetleri Komutanlığı'na Harp Akademileri Komutanı Orgeneral Hasan Aksay'ın, Birinci Ordu Komutanlığı'na Genelkurmay İkinci Başkanı Orgeneral Hasan Iğsız'ın, Genelkurmay İkinci Başkanlığı'na Kara Kuvvetleri Komutanlığı Kurmay Başkanı Orgeneral Aslan Güner'in atanması kararlaştırıldı.

RTÜK Başkanlığına ise görev süresi dolan Zahid Akman'ın yerine Prof. Dr. Davut Dursun seçildi.

Aralarında üç büyük kentinde bulunduğu bazı illerin emniyet müdürleri haziran ayında değişti. Bu kapsamda İstanbul'a İzmir Emniyet Müdürü Hüseyin Çapkın, İzmir'e Ankara Emniyet Müdürü Ercüment Yılmaz, Ankara'ya da Kayseri Emniyet Müdürü Orhan Özdemir getirildi.

Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Daire Başkanı Ramazan Akyürek, görevden alınarak Strateji Geliştirme Dairesi Başkanlığına uzman olarak getirildi. Akyürek'ten boşalan göreve Konya Emniyet Müdürü Hüseyin Namal atandı.

Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Başkanlığına Prof. Dr. Mehmet Bahaettin Yediyıldız atandı.

THY Yönetim Kurulu Başkanı Candan Karlıtekin 1 Ocak 2010 tarihi itibariyle görevinden istifa ettiğini açıkladı.

SİYASİ HAYATTAN
Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığının DTP'nin kapatılması istemiyle 16 Kasım 2007'de açtığı dava sonuçlandı. Anayasa Mahkemesi, ''eylemleri yanında, terör örgütüyle olan bağlantıları da değerlendirildiğinde devletin ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğüne aykırı nitelikteki fiillerin işlendiği bir odak haline geldiği'' gerekçesiyle DTP'nin kapatılmasına oy birliğiyle karar verdi. Parti Genel Başkanı Ahmet Türk ile Diyarbakır Milletvekili Aysel Tuğluk'un da aralarında bulunduğu 37 kişiye siyasi yasak getirildi. Türk ve Tuğluk'un milletvekilliğinin düşmesine de karar verildi.  

AK Parti 3. Olağan Büyük Kongresi'nde Recep Tayyip Erdoğan genel başkanlığa yeniden seçildi.

Devlet Bahçeli, MHP 9. Olağan Büyük Kurultayı'nda genel başkanlık görevini yeniden üstlendi.

DSP'de ise Zeki Sezer'in istifasının ardından yapılan olağanüstü kurultayda genel başkanlığa Masum Türker seçildi. Partinin kurucu genel başkanı Rahşan Ecevit ise DSP'den istifa etti. Kurucuları arasında Rahşan Ecevit'in de bulunduğu Demokratik Sol Halk Partisi (DSHP) Türk siyasi yaşamına katıldı. Partinin kurucu genel başkanlığını gazeteci Hulki Cevizoğlu üstlendi.

Eski bakanlardan Abdüllatif Şener'in genel başkanlığını üstlendiği Türkiye Partisi de Türk siyasi yaşımında yerini alan bir başka parti oldu. 

DP ve Anavatan Partisi DP çatısı altında birleşti, genel başkanlığını Hüsamettin Cindoruk üstlendi. Eski başbakanlardan, Rize Bağımsız Milletvekili Mesut Yılmaz da partiye katıldı.

BBP Genel Başkanı Muhsin Yazıcıoğlu ve beraberindeki 5 kişi, bulundukları helikopterin Kahramanmaraş yakınında düşmesi sonucunda yaşamını yitirdi. BBP'nin 4. Olağanüstü Kongresinde genel başkanlığa Yalçın Topçu seçildi.

Genç Parti Genel Başkanı Cem Uzan'ın avukatı Şaylan Çığgın, Fransa'nın müvekkiline ''siyası sığınma hakkı tanıdığını'' açıkladı. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca konuyla ilgili soruşturma başlatıldı ve Cem Uzan hakkında uluslararası yakalama kararı çıkartıldı.

Yaşar Nuri Öztürk, Halkın Yükselişi Partisi'nin genel başkanlığından istifa etti.

DAVOS ZİRVESİ
Dünya Ekonomik Forumu kapsamında Ocak ayında İsviçre'nin Davos kasabasında düzenlenen ''Gazze: Orta Doğu'da Barış Modeli'' konulu oturuma katılan Başbakan Erdoğan, İsrail Cumhurbaşkanı Peres'in Gazze operasyonlarına ilişkin açıklamalarına tepki göstererek, Gazze'de insani bir dram yaşandığını söyledi.

Erdoğan, panel yöneticisinin ''sürenin bittiği'' gerekçesiyle sözünü kesmesi üzerine, bundan sonra Davos toplantılarına katılmayacağını belirterek salondan ayrıldı. Erdoğan, daha sonra düzenlediği basın toplantısında, ''Peres'in 25 dakika, kendisinin de 12 dakika konuştuğunu'' ifade ederek, oturumun yöneticisine tepki gösterdi.

Başbakan Erdoğan'ı telefonla arayarak, gelişmelerden üzüntü duyduğunu belirten Peres'in ise Türkiye ile ikili ilişkilerin şimdiye kadar olduğu gibi devam etmesi gerektiğini söylediği kaydedildi.

ÖNEMLİ ZİYARETLER
ABD Başkanı Barack Obama, yaptığı ilk resmi ülke ziyareti çerçevesinde temaslarda bulunmak üzere Türkiye'ye geldi. TBMM Genel Kurulu'na hitap eden Obama, Cumhurbaşkanı Gül ve Başbakan Erdoğan'ın yanı sıra Meclis'te grubu bulunan siyasi partilerin genel başkanlarıyla da görüştü.

Cumhurbaşkanı Gül ile Ermenistan Cumhurbaşkanı Sarkisyan, Bursa Atatürk Stadı'nda oynanan Türkiye-Ermenistan 2010 Dünya Şampiyonası grup eleme futbol maçını izledi.

Medeniyetler İttifakı toplantısı İstanbul'da yapıldı. Daha sonra NATO Genel Sekreterliği'ni üstlenen eski Danimarka Başbakanı Anders Fogh Rasmussen'in, zirve kapsamındaki basın toplantısında, ''Hazreti Muhammed'in çizildiği karikatür'' nedeniyle Müslüman dünyasından özür dileyeceği yönündeki beklenti gerçekleşmedi.

Başbakan Erdoğan ile Rusya Federasyonu Başbakanı Vladimir Putin, iki ülke arasında doğalgaz ve petrol alanında iş birliği protokollerini imzaladı. İmza törenine İtalya Başbakanı Silvio Berlusconi de katıldı.

Başbakan Erdoğan, Yunanistan Başbakanı Yorgo Papandreu'ya mektup göndererek, Yunanistan ile karşılıklı saygı ve anlayış temelinde geliştirilmeye çaba gösterilen ilişkilerin, bölgesel barış ve istikrara da olumlu etkileri olacağını bildirdi.

ADEN KÖRFEZİ
Türk Silahlı Kuvvetleri deniz unsurlarının Aden Körfezi bölgesinde görevlendirilmesi için hükümete bir yıl yetki veren tezkere TBMM'de kabul edildi.

Bu kapsamda, TCG Giresun Fırkateyni Aden Körfezi'nde görev yapan uluslararası deniz gücüne katılmak üzere Marmaris Aksaz'daki deniz üssünden yola çıktı. Türk deniz unsurları Somali açıklarındaki birçok deniz haydutluğu girişiminin önlenmesinde önemli görevler üstlendi.

Somali'de Türk bayraklı ''Horizon-1'' adlı yük gemisi, temmuz başlarında deniz haydutlarınca ele geçirildi. Geminin Türk mürettebatına ilişkin gelişmeler uzun süre kamuoyunun gündeminde kaldı. Gemi, ekim ayında, korsanların ayrılmasının ardından Eyl Limanı'ndan normal rotasına döndü ve mürettebat uçakla Türkiye'ye geldi.

TÜRKİYE HIZLI TREN VE 3G İLE TANIŞTI
Türkiye'nin ilk ''Yüksek Hızlı Treni'' YHT'nin seferi Ankara-Eskişehir hattında yapıldı. YHT'nin işletmeye açılış töreni Başbakan Erdoğan'ın da katılımıyla yapıldı. Bundan yaklaşık sekiz ay sonra yaşanan kazada, YHT'nin bazı vagonları Eskişehir yakınında raydan çıktı. Kaza, can kaybı olmaksızın atlatıldı.

Üçüncü Nesil Mobil İletişim Sistemlerine (3G) ilişkin imtiyaz sözleşmeleri imzalandı. 30 Temmuz gece yarısından itibaren GSM operatörleri 3G hizmeti sunmaya başlamasıyla Türkiye, bu sistemin kullanıldığı 121. ülke oldu.

TRT'nin yeni kanalları ''TRT Şeş'', ''TRT Türk'' ve ''TRT Müzik'' yayın hayatına başladı.

''Telefon dinleme'' ve ''Yargı mensuplarının dinlenildiği'' yönündeki iddialarına ilişkin tartışmalar uzun süre kamuoyunun gündemine kaldı. Sincan 1. Ağır Ceza Mahkemesince alınan karar doğrultusunda, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Telekomünikasyon İletişim Başkanlığında (TİB) iki kez bilirkişi incelemesi yapıldı. 

ARAMIZDAN AYRILANLAR
Eski AA Genel Müdürlerinden, gazeteci ve senatör Hüsamettin Çelebi, Antalya'nın Alanya'da ilçesinde geçirdiği kalp krizi sonucu vefat etti.

Eski TBMM Başkanlarından Sabit Osman Avcı, bir dönem Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının yanı sıra HAK-İŞ Genel Başkanlığı yapan Necati Çelik, eski bakanlardan Sudi Türel, eski milletvekillerinden Ahmet Küçükel ve Teoman Özalp siyaset dünyasının yitirdiği isimler arasındaydı.

Osmanlı padişahlarından Abdülhamit'in torunu Osman Ertuğrul Osmanoğlu, yaşlılık ve böbrek yetmezliği nedeniyle tedavi gördüğü hastanede 97 yaşında hayatını kaybetti.

ÇYDD Genel Başkanı Prof. Dr. Türkan Saylan ile Fenerbahçe'nin eski başkanlarından iş adamı Emin Cankurtaran da aramızdan ayrıldı.

Yönetmen Halit Refiğ, yönetmen, yapımcı ve senarist Yücel Çakmaklı, tiyatro ve sinemanın önemli isimlerinden Gazanfer Özcan, sinema ve tiyatro sanatçısı Yaman Tarcan, sinema ve tiyatro oyuncusu Aykut Oray, ''Karpuz Kabuğundan Gemiler Yapmak'' adlı filmiyle tanınan Yönetmen Ahmet Uluçay ile sanatçı Ali Taygun da sanat dünyasının kayıplarındandı.

Yazar Nezihe Meriç, araştırmacı ve gazeteci-yazar Ömer Lütfi Mete, Türk dil bilimci İlhan Ayverdi ve gazeteci Abdülkadir Yücelman da artık aramızda olmayacak.

DOMUZ GRİBİ
Kamuoyunda ''domuz gribi'' olarak bilinen ve birçok ülkede can kaybına yol açan Pandemik A(H1N1) virüsü, 14 Ekimde, Ankara'daki özel bir ilköğretim okulunun öğrencilerinde görüldü. Okulda eğitime bir hafta ara verildi.

Bu olaydan 10 gün sonra, Sağlık Bakanlığı, Ankara'da bir kişinin H1N1 virüsünden öldüğünü bildirdi. Bakanlık, bu kişinin H1N1 virüsünden Türkiye'de yaşamını yitiren ilk kişi olduğunu açıkladı.

''Domuz gribi''ne karşı dezenfektasyon amacıyla Türkiye genelinde 30 Ekim Cuma günü, ilköğretim okulları ve liseler ile dershaneler ve etüt eğitim merkezlerini bir gün, bazı illerde ise bir hafta tatil edildi. Bunun üzerine TRT 3'den telafi eğitimi verilmeye başlandı.

Sağlık Bakanlığı, sipariş verilen ''domuz gribi'' aşılarının Türkiye'ye gelmesinde sonra yapılan ön kontrollerin olumlu çıkması üzerine domuz gribi aşılarının 81 ile sevkıyatına başladı.

Aşılama çalışmaları kapsamında Sağlık Bakanı Recep Akdağ ''domuz gribi'' aşısı yaptırdı. Başbakan Erdoğan ''domuz gribi aşısı olmayı düşünmediğini'' söyledi.

''Domuz gribi'' teşhisiyle tedavi edilenlerden hayatını kaybedenlerin sayısı 14 Aralık 2009 tarihi itibarıyla 415 kişiye ulaştı.

DİĞER GELİŞMELER
Yerel seçimler 29 Martta yapıldı. Türkiye genelindeki 16 büyükşehir, 65 il, 892 ilçe ve 1974 beldenin belediye başkanı belirlendi.

Türkiye'nin Kyoto Protokolü'ne Katılmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun, 17 Şubatta Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Sigara yasağının kapsamını genişleten düzenleme yasada öngörüldüğü şekilde 19 Temmuzda uygulamaya başlandı. Düzenlemenin yürürlüğe girmesiyle eğlence hizmeti verilen işletmeler ve lokantalar dahil kamu ve özel hukuk kişilerine ait tüm binaların kapalı alanlarında tütün ürünleri tüketimi yasaklandı.

YÖK Genel Kurulu kararıyla, üniversiteye girişte gelecek yıldan itibaren uygulanmaya başlanacak yeni sistemde, tüm adaylar için aynı katsayı uygulaması getirildi. Düzenlemede, öğretmen lisesi mezunları ile meslek lisesi mezunlarına ise alanlarıyla ilgili programları seçmeleri halinde ek katsayı verilmesi ve üniversiteye giriş sınavı gelecek 2010'dan itibaren iki aşamalı olması karara bağlandı. YÖK'ün katsayı uygulamasına ilişkin kararının yürütmesi Danıştay 8. Dairesince durduruldu. Bu karara yapılan itiraz da Danıştay İdari Dava Daireler Kurulu'nca reddedildi. YÖK genel kurulunun 17 Aralıkta yapılan toplantısında üniversiteye giriş sınavında adaylara farklı katsayı uygulanmasını öngören yeni bir düzenlemeye gidildi. 

Danıştay 8. Dairesi, Milli Eğitim Bakanlığı İlköğretim Kurumları Yönetmeliğinin ''Öğrenci Andı'' başlıklı maddesinin yürütmesinin durdurulması istemini oy birliğiyle reddetti.

1 Mayıs ''Emek ve Dayanışma Günü'' adıyla tatil günü oldu.

5. Dünya Su Forumu İstanbul'da yapıldı.

TERÖR VE TERÖRLE MÜCADELE
Türk Silahlı Kuvvetlerinin Irak'ın kuzeyinden Türkiye'ye yönelik terör tehdidi ve saldırılarının bertaraf edilmesi amacıyla hükümete asker gönderme yetkisi veren tezkerenin süresi 17 Ekim 2009 tarihinden itibaren 1 yıl daha uzatıldı.

Irak'taki Kandil ve Mahmur bölgelerinden gelen, DTP'lilerin ''Barış Grubu'' olarak nitelendirdiği terör örgütü PKK mensupları, Şırnak'ın Silopi ilçesi yakınındaki Habur Gümrük Kapısı'na gelerek güvenlik güçlerine teslim oldu. 8'i Kandil'den 26'sı Mahmur'dan gelen toplam 34 kişilik grup burada özel yetkili savcılara ifade verdi. Bu kişiler için DTP'lilerce düzenlenen ''karşılama törenleri'' tartışmalara neden oldu ve soruşturma başlatıldı.

Terör örgütü elebaşı Abdullah Öcalan'ın hükümlü bulunduğu İmralı Cezaevi'ne 5 mahkum gönderildi. Terör örgütü PKK'nın kuruluş yıl dönümü ve elebaşının cezaevi koşulları bahane edilerek bazı illerde izinsiz gösteriler yapıldı.

Tokat'ın Reşadiye ilçesinde düzenlenen terörist saldırıda 7 asker şehit düştü. Saldırıyı, olaydan birkaç gün sonra bir internet sitesinde yer alan açıklamayla bölücü terör örgütü üstlendi.

TOPLUMU SARSAN OLAYLAR
İstanbul'da ve Tekirdağ'da Eylül ayında yaşanan sel felaketinde 31 kişi yaşamını yitirdi.

Mardin'in Mazıdağı ilçesine bağlı Bilge köyündeki bir düğünde düzenlenen silahlı saldırıda 44 kişi öldü, 6 kişi yaralandı. Olayla ilgili sanıkların yargılanmasına Çorum'da başladı. 

İstanbul'un Beşiktaş ilçesindeki bir çöp konteynerinde, 4 Martta, Münevver Karabulut adındaki kızın parçalanmış cesedi bulundu. Olaydan sonra ortalıktan kaybolan katil zanlısı Cem Garipoğlu, 17 Eylülde avukatı tarafından emniyet güçlerine teslim edildikten sonra tutuklandı. Açılan davada Cem Garipoğlu'nun yanı sıra babası Nida Garipoğlu, annesi Tülay Makbule Garipoğlu ve amcası Hayyam Garipoğlu'nun 5 yıldan müebbete kadar değişen hapis cezası isteniyor.

Elazığ'ın Karakoçan ilçesinde, ''göreve çıkan timdeki bir askerin üzerindeki el bombasının patlaması sonucu 4 asker şehit olduğu'' bildirildi. Daha sonraki süreçte, olayın, bir teğmenin ''nöbette uyuduğu gerekçesiyle askeri cezalandırmak istediği askerin eline verdiği pimi çekilmiş el bombasının patlamasından kaynaklandığı'' ortaya çıktı. Hakkında dava açılan teğmen 9 yıl 2 ay hapis cezasına çarptırıldı.

Kayseri'de Ramazan Bayramı'nın ikinci günü şeker toplamak için evlerinden ayrılan 2'si kardeş 3 çocuk kayboldu.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, Spor Toto Teşkilat Başkanlığının suç duyurusu üzerine, Türkiye liglerindeki 3 futbol karşılaşmasında ''şike'' yapıldığı iddialarıyla ilgili soruşturma başlattı.

THY'ye ait TK1951 sayılı Boeing 737-800 tipi ''Tekirdağ'' adlı yolcu uçağı 127 yolcu ve 7 mürettebatıyla İstanbul-Amsterdam seferini yaparken Schiphol Havaalanına inişi sırasında yere çakıldı. Kazada, 3'ü pilot, 1'i kabin görevlisi olmak üzere 9 kişi öldü, 100'e yakın kişi yaralandı.

Bursa'nın Kemalpaşa ilçesindeki bir maden ocağında meydana gelen patlamada 19 işçi yaşamını yitirdi.

Gümüşhane'nin Torul ilçesine bağlı Zigana Dağı'nda günübirlik yürüyüşe çıkan 17 kişilik grubun üzerine çığ düşmesi sonucu 10 kişi öldü, 7 kişi kurtarıldı.

FOTOĞRAFLARLA 2009'un En Önemli Olayları

Türkiye 2009 Panaroma (Video)

 

 

 

Editör: HABER MERKEZİ