Ziraat Mühendisler Odası (ZMO) Rize Şubesi Başkanı Muhammet Pertek, TBMM gündeminde bulunan ve kamuoyunda 'Gıda Yasa Tasarısı' olarak da bilinen 'Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu Tasarısı'nın son haliyle yasalaşması halinde 20 bin mühendisin işsiz kalabileceğini söyledi.

ZMO Rize Şubesi üyeleri ile birlikte Rize Gazeteciler ve Muhabirler Derneği'nde basın açıklaması yapan Pertek, yasanın geçerli olması durumunda halk sağlığının tehlikede olacağını, yasanın tekrar gözden geçirilmesi gerektiğini vurguladı.

Pertek, 20 bin Gıda, Kimya, Ziraat, Su Ürünleri ve Balıkçılık Teknolojisi Mühendisinin yasanın kabul görmesi halinde işsiz kalacağını iddia ederek, 'TBMM Genel Kurulu'nda görüşülmeye başlanılacak bu tasarı sorumlu yöneticilik müessesesini kaldırmaktadır. Tasarıda 30 beygir gücü ve 10 çalışanın altındaki işyerlerini 'Mikro İşletme' olarak tanımlamaktadır.'' dedi.

Günde 20 ton süt işleyebilen ya da 8 bin ekmek üreten bir işletmenin mikro işletme sayılamayacağını savunan Pertek, şöyle devam etti: 'Bunlar halkın ve tüketici sağlığı açısından büyük riskler yaratabilecek ölçüde üretim gücüne sahiptir. Bu riskler kısa vadede gıda zehirlenmesi olabileceği gibi, uzun vadede toksit ve kanserojen etkiler de içerebilir. Bizler kamu kurum niteliğindeki meslek kuruluşları olarak bu konuda kamu yararına bir tavrın geliştirilmesinin ısrarlı takipçileri olacağız.''
Editör: HABER MERKEZİ