11 ayın sultanı ramazanda, yarın ilk teravih namazı kılınacak, gece yarısından sonra da sahura kalkılacak. 33 yıl sonra ağustos ayına denk gelen ramazan ayının ilk orucu ise 21 Ağustos Cuma günü açılacak.

Ramazan dolayısıyla Diyanet İşleri Başkanlığı çeşitli hazırlıklar yaptı. Buna göre, ramazan süresince zorunlu olmadıkça hiçbir cami görevlisine izin verilmeyecek, görevlisi olmayan hiçbir cami bırakılmaması yönünde çaba harcanacak.

Müftülüklerce ramazana özel vaaz ve irşat programları hazırlanacak. Camilerde elektrik, ısıtma ile ses cihazları, cemaati rahatsız etmeyecek şekilde çalıştırılacak.

Merkezi konumdaki bazı camiler, merkezi vaaz sisteminden ayrılacak. İlahiyat fakülteleri öğretim üyeleri, eğitim merkezi öğretmenleri, imam-hatip liseleri meslek dersleri öğretmenleri ile din kültürü ve ahlak bilgisi dersi öğretmenleri, emekli müftü, vaiz ve liyakat sahibi imam hatiplerin kendi camilerinde vaaz etmelerine katkı sağlanacak. Vaazlar zamanında başlayıp ezanla bitirilecek.

Camilerin, şadırvanların ve cami tuvaletlerinin temizliği yapılacak, ayrıca camilerin havalandırılmasına ve klimaların cemaati rahatsız etmeyecek şekilde çalıştırılmasına özen gösterilecek.

YAKLAŞIK 15 SAAT ORUÇ TUTULACAK

Ramazan ayı, ay takviminin 355 gün çekmesi nedeniyle, 33 yıl aradan sonra tekrar yaz aylarına denk gelmeye başlıyor. Önümüzdeki 8 yıl boyunca yaz aylarına rastlayacak ramazanda, bu yıl günde yaklaşık 15 saat oruç tutulacak. Her geçen yıl oruçlu geçen süre de artacak. Ramazan ayının hazirana denk geldiği 2015'te ise 16 saate yakın oruç tutulacak.

Ramazanda ilk iftar, Ankara'da saat 19.47'de, İstanbul'da saat 20.04'te, İzmir'de saat 20.07'de, Çanakkale'de saat 20.13'te, Hakkari'de ise saat 19.00'da yapılacak. (Hürriyet)

 

Editör: HABER MERKEZİ