Çayeli’nde doğup büyüyen herkesin ortak özelliklerindendir “dost olabilmek” duruşu.

Muhteşem bir doğaya sahip olan coğrafyada doğan her Çayelili gibi Başkan Mustafa Kaşıkçı’da;

“ailesine, köyüne, yaylasına, ilçesine, sokağına, gökyüzüne, deresine, kurduna kuşuna, oturduğu başkanlık koltuğuna, en nihayetin de mesleği olan öğretmenliğe” dost olabildiği gibi çevresindeki insanlara da dost olabilmeyi başarabilmiş bir değerimizdi.

Konumu ne olursa olsun her yaştan insana karşı, kardeşçe, arkadaşça ve dostça davranabilmek her babayiğidin harcı olmasa gerek.

İşte bunu başarabilen ender insanlardandı Mustafa Kaşıkçı Başkan.

Eğitim insanı olduğu için insanlarla çok rahat diyalog kurabilen Mustafa Kaşıkçı, özellikle merhum Başbakanımız Mesut Yılmaz’ın siyaset yaptığı dönemde  “Çayeli Belediye Başkanıolunca daha çok tanındı ve sevildi.

Elmas ve Dursun Ali çiftinin altı evladından birisi olan Mustafa Kaşıkçı, Çayeli Yalı Mahallesinde doğmuştur. Merhum Kaşıkçı, ilk, orta ve lise eğitiminden sonra Trabzon Beşikdüzü Öğretmen Okulunu bitirerek öğretmenlik mesleğine adım atmıştır.

Sakibe Hanımla olan evliliğinden, bir erkek, beş kız çocuğu sahibi olmuşlardır.

Mustafa Kaşıkçı, öğretmenlik mesleği gibi kutsal bir meslekte, yüzlerce öğrenci yetiştirdikten sonra, hemşerimiz olan T.C Başbakanlarından Ahmet Mesut Yılmaz’ın isteği ile Çayeli Belediye Başkanlığına aday olmuştur.

Seçimler sonucu göreve geldiği “Belediye Başkanlığında” Çayelililerin sevip saydığı, değer verdiği bir “Belediye Başkanı” olmayı başarabilmiştir.

Şu düşüncemi bilmenizi isterim.

Belediye Başkanının çözüm üretmesi gereken; trafik, otopark, ulaşım, alt yapı hizmetleri, eski binaların durumu gibi hepimizin bildiği konular üzerinden “eski belediye başkanlarımızı” anlatma gayretinde değilim elinizdeki bu kitapta.

Elbette mutlaka yapılması gereken çok önemli hizmetler bu saydığım konular.

Fakat saydığımız konulardan daha çok başkanların insanı yönlerini toplumdaki karşılıklarını yazmaya gayret ettim kitapta.

İnsanlar sadece etle kemik değildir.

Ruhumuzun da  “kültür ve sanatla” ,“dostluklarla” ve “güzelliklerle” de buluşması gerekir.

Bu yüzden başkanlarımızı yazarken meseleye birazda, Çayeli’mizin “kültür ve sanatına”, insanının gelişmesine dair nasıl bir kattı yaptı diye bakıyorum.

Bir tane kültür merkezi, sineması, konferansa salonu, kütüphanesi yoksa bir ilçenin işte o zaman belediye başkanları sınıfta kalmıştır demektir benim gözümde.

Benim çocukluğumda, Çayeli’mizde bu saydığım kültürel faaliyetlerin yapıldığı yerler insanların uğrak yeri idi. 

Kitapta anlatmaya çalıştığım bütün belediye başkanlarımız, Çayelilinin nefes aldığı bu sosyal yerlerin oluşmasında katkıları olmuştur.

Mustafa Kaşıkçı Başkanımız, öğretmenlikten geldiği için “Çayeli’ndeki eğitim konusuna” çok fazla önem vermiş bir Belediye Başkanıydı.

Yaptığı projelerle öğrencilere ve ailelerine destek olan Başkanı Mustafa Kaşıkçı, ilçemiz okullarının bakım, onarım ve tadilatlarını da çok önem vermiş bu sorunların takipçisi olmuştu.

Başkanımızın görev süresi, arkadaşlarımızla birlikte çıkardığımız Rize merkezli “Kaçkar Gazetesini” dönemi olduğu için bu hizmetlere bire bir şahit olmuşuzdur.

Bir belediye başkanına verilebilecek en büyük ödül ve değer; Çayelililer tarafından verilmiştir Mustafa Kaşıkçı Başkana.

Çünkü hemşerileri biliyorlardı ki; “Başkan Kaşıkçı”, Çayeli’ne hizmet etmek için çabalıyordu.

Çocuklarımızın daha iyi şartlarda eğitim görebilmeleri amacıyla belediyenin imkânlarını seferber ederek; “Eğitime” destek olan çalışmalar yürütüyordu.

Belediye olarak okullarımızın, öğrencilerimizin, öğretmenlerimizin ve velilerimizin yanında olmayı görev bildi Mustafa Kaşıkçı Başkanımız.

Kendisi öğretmenlik mesleğini icra ederken de, belediye başkanı olduğu zamanda, ilçemize dışarıdan gelen her öğretmenlerle özel olarak ilgilenmiş, onların yeni geldikleri ve tanımadıkları bir beldede rahat olmaları için elinden gelen her şeyi yapmıştı.

Mustafa Kaşıkçı’nın kişiliği mercek altına alınırsa, ön plana çıkan temel özelliğinin; “talebe yetiştirme” gönüllüsü bir eğitimci olduğudur.

Onun öğretmenlik yaptığı okullardaki öğrencilerinin ortak kanaati da bu yöndedir.

Ve tabii Başkanımızın “nüktedan ve güler yüzlü” tarafı da onu tanıyan herkesin bildiği insanı özelliklerindendi.

Hepimizin bildiği gibi güler yüzlü olmak bulaşıcıdır.

Etrafına gülücükler saçan insanlar, bir şekilde de çevresine mutluluk dağıtmış olmaktadır.

Hele Çayeli gibi insanların hoşsohbet olduğu bir yerin belediye başkanıysanız; “nükte ve espri” yönleriniz, çevrenizdeki insanların mutluluğunu artıracaktır.

Tebessüm etmek üstelik bedavadır.

Başkan Kaşıkçı’nın nükteleri ve tebessümü çoğu zaman ise çevresinde bulunan insanların mutsuzluk ve endişelerinin dağılmasına yardımcı olmaktaydı.

Çünkü gülmek insana çoğu zaman ilaç gibi gelir.

Mustafa Kaşıkçı büyüğümüz; hayatı boyunca, insanı ve kültürel koşulları toplumun iyiliği noktasında geliştirmeye gayret etmiş bir değerimizdi.

Bu duruşu nedeni ile hiç unutulmayacaktır

“Kaşıkçı” dendiğinde herkesin “Mustafa Kaşıkçı Başkandan” bahsedildiğini bilen, mesleki hayatında çok başarılı olmuş, bu başarısını “Çayeli Belediye Başkanlığına” taşımış ve her hemşerisinin gönlünde yer etmiş Mustafa Kaşıkçı; “Çayeli’nin Hikâyesinin” içindeki çok özel yerini almıştır.

Mekânı Cennet olsun.

 Görüşmek üzere; Allah’a emanet olun.

 Not; Bu makale yakında çıkacak olan “Çayeli’nin Hikâyesi” isimli kitabımızda yer almaktadır. A.Akın

Editör: EDİTÖR - 1