Danışmanlık mesleğim nedeniyle birçok kişiye gelişim amaçlı geribildirim verdim; her geribildirim görüşmesinden yeni bir hikayeyle çıktım.. Bugüne kadar hikayelerimde hangi konu öne çıktı diye dönüp baktığımda kuşkusuz "Empati" 1. sırayı alır..

Aslında çok basit geliyor kulağa değil mi? Herkes empati kuruyor sonuçta yanlış mıyım?

Bir görüşmede empati kurmakta zorlanabilirsiniz, kişilik yapınız size bu konuda handikap yaşatabilir dediğimde çok güçlü bir ses tonuyla hayır benim en güçlü özelliğim cevabını aldım.. Elimdeki raporlar tam aksini göstermesine rağmen merak ettim ve sordum; "Empati kurduğunuz bir deneyiminizi paylaşabilir misiniz ?"dedim ve "Geçen hafta bana bağlı çalışanlardan birine bir görev vermiştim, ancak yapamadı ve bana gelip bahaneler sundu. Ben orada empati kurdum, ben onun yerinde olsaydım ne yapardım diye düşündüm ve asla öyle yapmazdım." dedi. Sizce bu cevap empati kurabilen birinin cevabı mıdır?

Empati, sözlük anlamı olarak “kendimizi bir diğer kişinin yerine koyup onun gibi hissedebilmek ve düşünmek” anlamına gelmektedir; sadece karşıdaki kişinin yerine koyup yine kendiniz gibi hissedip ve düşünmek demek değil.. Yani ben olsaydım öyle yapmazdım empati örneği olmamakla birlikte karşı tarafı anlamak üzere en ufak çaba sarf etmeyecek bir yapıyı göstermektedir... Genelde mantık insanı dediğimiz yapıdaki insanlar Empati kurmakta zorlanırlar, her konuyu kendi bakış açısıyla ele alır ve dile getirilmeyen beklenti/ihtiyaçları göremezler..

Empati kurabilen kişiler ilişki yönetiminde başarılıdır. İlişki yönetimin en temel unsuru karşı tarafla bağ kurmaktadır; bu bağı da onu anlamakla yapabilirsiniz.

Eğer bu konuda gelişmek istiyorsanız;

Önce dinleyin; kulağınızla, gözünüzle ve kalbinizle işitin söylenenleri. Vücut diline, ses tonuna, mimiklerine, duygularına dikkat edin.
Söz kesmeyin; cümlesini bitirmesine müsaade edin. Konuyu değiştirmeyin, akıl vermek için acele etmeyin.
Tüm varlığınızla orada olun; telefona ya da e-maillere bakmayın.
Karşınızdakinin baktığı açıdan bakmaya ve anlamaya çalışın.
Sonuçta yapılması gerekenin kararını da tek başınıza vermeyin;" Peki, bu konuda senin için ne yapabilirim?", "Bu konuda sen ne yapmak istersin? gibi sorularla beraber çözüme ya da sonuca gidin.
Lütfen siz de bu kelimenin anlamını ve hayatınızdaki işlevini sorgulayın...