Türkiye Tarım Hayvancılık ve Arı Federasyonu TAHAP, Türkiye genelinde sürdürdükleri arı besleme şekeri dağıtımını Çayeli’nde de gerçekleştirdi. 2 tır besleme şekerini 390 TL’ye Çayeli’nde satan TAHAP, talebe göre bu miktarın arttırılacağını açıkladı.
 
Çayeli’nde dağıtımın yapılmasını takip eden TAHAP Başkanı Mustafa Sarıoğlu, çay gübresi içinde müjde verdi. Şekerde olduğu gibi çay gübresi içinde ansızın tırlarla geleceklerini söyleyen Sarıoğlu, %40’a varabilecek indirim yapacağını açıkladı.

Öte yandan şeker satışlarıyla ilgili açıklamalarda bulunan Sarıoğlu, şu ifadeleri kullandı;

“Biz zaten pandemi sürecinde de birçok faaliyette bulunduk. Ama iki yıldır Türk Şeker Tarım’ın ununu, hayvan yemini, Türkiye üzerine herhangi bir şey eklemeden artı nakliye ile zaten verdik. Besleme şekerini biz geçen yıl Türk Şeker’in arıcı birliklerine şeker verdiğini öğrendik. Sosyal medyadan kamuoyundan. Mesela o tarihlerde fabrika çıkışı 188 lirayken 230 – 240 liraya bunlar arıcıya şeker veriyordu. Bizde gittik dedik ki, ‘bizde alalım’ ama biz resmi yazıyla talep edelim. İl il, ilçe ilçe, üye üye siz onaylayın talimat verin fabrikalara. Dağıtırken de biz bunları tutanaklayalım. Görüntüleyelim, iletişim bilgileri arı sayıları. Tekrar size verelim. Sizde denetim yapın bizde denetim yapalım. Biz denetim yaptık ama onların hiç denetim yaptığını görmedim.”

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun açıklamalarına da değinen Sarıoğlu, “Mesela en son şekerle ilgili koparılan yaygara ana muhalefet partisi genel başkanının 6500 ton onun savunmuş olduğu, arıcı birliklerine verilen şekerdir. Bugün Türk Şeker şunu açıklamalıdır. Rize Arıcılar Birliğine kaç ton şeker verilmiştir. Bunu kaç kişi almıştır. Verilen şekerleri verdim diyorlar ama bunun bir hesabını soran yok. Geçen yıl kuraklıktan gelen ve bu yılda kışın uzamasıyla ve sahil bölgelerine kar yağması arıcılıkta sıkıntılı anlar yaşattı. Arıların hazinesi dolu değildi. Dolayısıyla besleme yapılması gerekliydi. Bununda en doğru şekli şeker pancarından üretilen pancar şekeridir.” şeklinde konuştu.

32 tır ile Türkiye genelinde arı şekeri dağıttıklarını söyleyen Mustafa Sarıoğlu, “Bizde başımızın çaresine baktık TAHAP olarak. Milletimizi sokağa döktürmeme adına, devletimize ve milletimize omuz verme adına ithalat anlaşmamızdaki gübrenin bir kısmından feragat ettik. Karımızı sıfırladık. Şeker verin bize dedik ve onlarda bize iç piyasadan şeker verdi. Bugün 11 ilde 32 tır. Şeker dağıtımı yaptık.” dedi.
“Bugün Trabzon, Ordu, Artvin ulaşmak üzere, Rize, Çayeli diğer tır geliyor dağıtım yapılacak. İnsanların gözünün içi gülüyor. Biz burada 540, 540 1080 çuval 50 şer kiloluk şeker dağıttık. Bunun net ifadeyle tam yarı fiyatına veriyoruz nakliyesi dahil. Nakliye dahil buraya 390 liraya teslim ediyoruz bu şekerleri. 10 kovan arıya bir çuval yetecek şekilde koloni başına 5 kilogram. Biz bunu talebe göre devam edeceğiz. Biz hiçbir şekilde milletimizin sokağa dökülmesine asla izin vermeyeceğiz.”

Çay gübresi içinde planlarının olduğunu aktaran Sarıoğlu, “Biz bunun müjdesini verdik. Biz Türkiye’de gübre fahiş fiyata satılıyor. Gübrenin fiyatı 400’ü geçmemeli. Bu sezon artışı ve savaş hali gibi farklı faktörler olsa bile 500 lirayı geçmemeli 50 kilogramlık torba diyen kişiyim. Ondan sonra bu indirimler oldu. Dolayısıyla evet çayda da giriyoruz. Çay gübresi 7 bin 500 rakamı kesinlikle kabul edilebilir değil. Biz bunların verdikleri gübrenin de ne olduğunu biliyoruz. Nasıl verdiklerini de biliyoruz. Bizde babalar gibi %30-%40 indirimli yine ansızın tırlarımızla geleceğiz.  Direkt üreticiye vereceğiz. Biz bu konuda çok rahatız. Sağdan soldan telefonlar alıyoruz. Tehditler alıyoruz. Hiç birisi bizi yolumuzdan geri döndüremez. Çay gübresi de verilecek, fındık gübresi de verilecek. Önümüzdeki yıl TAHAP bu işi çok daha profesyonel yapacak. Bu senede çaya gübre atılırken TAHAP ve benim şahsımı çay tarlasında görecekler.” dedi.

Editör: HABER MERKEZİ