Son günlerde akaryakıt fiyatlarına gelen zamlar Türkiye'nin gündeminde.

Son olarak Enerji Petrol Gaz İkmal İstasyonları İşveren Sendikası (EPGİS), Twitter hesabından motorinin litre fiyatına zam yapıldığı duyurdu.

Yapılan açıklamada, zammın gece yarısından itibaren ve pompaya yansıyacak şekilde olacağı belirtildi.

MOTORİNE 23 KURUŞ ZAM DAHA
EPGİS açıklamasında, "Akaryakıt Ürünlerinde Fiyat Artışı 19/10/2021 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere; Motorinde 23 KRŞ/LT Pompa satış fiyatlarına yansıyacak şekilde artış olmuştur." denildi.

Son zamla birlikte motorinin litresi İstanbul'da 7,93 liradan 8,16 liraya, Ankara’da 7,99 liradan 8,22 liraya, İzmir'de 8,01 liradan 8,24 liraya çıkacak.

ART ARDA GELEN ZAMLAR
16 Ekim'de de akaryakıta zam yapılmıştı. EPGİS, motorine 41 benzinde ise 40 kuruş zam duyurmuştu.

Bu zammın benzinde 23 kuruşu ÖTV’den karşılanarak 17 kuruş zam ise pompa fiyatına yansımıştı.

BENZİN FİYATLARI
Son zam sadece motorini kapsarken benzinin litresi İstanbul'da 7,93 liradan, Ankara’da 7,99 liradan, İzmir'de ise 8,01 liradan satılıyor.

MOROTİNDE DEPO FARKI 26 TL'YE ÇIKTI
Son zamlardan önce İstanbul'da 40 litrelik deposu olan bir benzinli otomobilin deposu, 311,6 TL'ye doldurulurken bu fiyat 317,2 TL'ye çıktı.

Aynı şekilde 40 litrelik deposu olan dizel araç sahibi, İstanbul'da deposunu 300,8 TL'ye doldururken bu fiyat son zamla birlikte 326,8 TL'ye çıkacak.

AKARYAKIT FİYATLARININ HESAPLANMASI

Akaryakıt fiyatları, Türkiye'nin de dahil olduğu Akdeniz piyasasındaki işlenmiş ürün fiyatlarının ortalaması ile dolar kurundaki değişiklikler baz alınarak rafineriler tarafından hesaplanıyor.

Bu hesaplama sonucunda dağıtım firmalarınca uygulanan fiyatlar, rekabet ve serbesti nedeniyle şirketler ve kentlere göre küçük değişiklikler gösterebiliyor.
Akaryakıt fiyatlarında uygulanan Eşel Mobil sistemiyle petrol fiyatları, döviz kuru ve uluslararası ürün fiyatlarındaki artış sonucunda yurt içi pompa fiyatlarında meydana gelen yükselişler, ÖTV ayarlamasıyla tüketiciye zam olarak yansıtılmadan dengelenmeye çalışılıyor.

Editör: HABER MERKEZİ