Doğu Akdeniz’deki sondaj çalışmalarının ardından Karadeniz'de ilk sondaj faaliyetini gerçekleştirmek için İstanbul’dan Trabzon’a giden Fatih Sondaj Gemisi, Karadeniz’de petrol arama faaliyetleri yürütecek.

229 metre uzunluğunda ve 51 bin 283 groston ağırlığındaki sondaj gemisi lojistik merkez olarak Trabzon Limanı’nı kullanacak.

Fatih Sondaj Gemisi, 15 Temmuz’da Karadeniz Ereğlisi açıklarındaki Tuna-1 Lokasyonu’nda ilk sondajına başlayacak.

Ordu Jeoloji Mühendisleri Odası İl Temsilcisi Yekta Yüksel, Karadeniz’de yapılacak olan sondaj çalışmalarından ümitli olduğunu açıkladı.

Yüksel, Ordu’daki petrol olduğu düşünülen bazı sahalardan ümitli olduğunu belirterek, “Karadeniz’de petrolün var olup veya olmadığını söylemek için mutlaka sondaj çalışmaları yapılması gerekir. Sinop Boyabat’ta karada bir petrol sızıntısı var." dedi.

ÇAYELİ AÇIKLARINDA PETROL SIZINTISI VAR

Rize'nin Çayeli ilçesinin açıklarında petrol sızıntısı olduğunu ifade eden Yüksel, "Rize Çayeli’nde denizin 10 kilometre açığında petrol sızıntısı var. Bunlar bizim bildiğimiz olaylar. Yani petrolü muhafaza eden kayaya ulaşmak için sondaj yapılması gerekiyor. Ordu özelinde de ümitli olunan yani petrol olabileceği sahalar var. Türkiye Petrolleri, bu ümitli olarak görülen Karadeniz’de kendi petrol çalışmalarını peyderpey yapılacaktır" dedi.

Öte yandan Devlet mercilerinden alınan bilgiye göre sondaj çalışmaları için Karadeniz'e gelen Fatih Sontaj Gemisi, Çayeli açıklarında da çalışmalarını sürdürecek.

Editör: HABER MERKEZİ