Rize, Trabzon , Artvin'den katılan Ziraat Odası Başkanları Çayeli'nde düzenlenen çay ile ilgili sorunların tartışıldığı toplantıda bir araya geldiler. Toplantı Rize Ziraat Odaları Koordinasyon kurulu Odası başkanı Ali Küçükislamoğlu'nun açılış konuşması ile başladı. Toplantıya Türkiye Ziraat Odaları Birliği'ni temsilen birlik Yönetim Kurulu Üyesi Hasan Kozoğlu'da katıldı. 

Toplantıda çay sektörü ve çiftçilerimizin karşılaştıkları problemlere ortak çözüm yolları üzerinde tüm oda başkanları görüşlerini beyan ettiler. Sonuç bildirgesinde'de çay sektörünü düzenleyecek çay üreticisini özel sektöre karşı koruyacak bir düzenleme ile çay kanununun bir an evvel çıkartılması gerektiği bunun içinde görüşmeler yapmak üzere Ziraat Odası başkanlarının bayramdan sonra bir dizi görüşmeler yapmak üzere Ankara'ya gidilmesi konusunda anlaştılar.

Rize İl Koordinasyon Kurulu Başkanı Ali Küçükislamoğlu toplantının sonuç bildirgesinde şunlardan bahsetti;

Toplantı sonuç bildirimizi okumadan önce Rize ilimizde dün akşamüstü meydana gelen sel felaketinde kaybettiğimiz vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet, yaralılarımıza da acil şifalar diliyoruz. Rabbim bu afette görev yapan devlet görevlilerimiz başta olmak üzere tüm yardım severlerimize güç kuvvet versin.

2021 yılı çay sezonu zor koşularda Covid-19 virüsü gölgesinde başlamış, ÇAYKUR Genel Müdürlüğümüzün yüksek kota açıklaması ve Sayın Cumhurbaşkanımızın fiyat açıklaması ile her zamanki gibi özel sektörün düşük fiyat uygulamaları ve çiftçimizin alın terini istismar etmesi sonucu 1. Sürgünü bitirmiş şimdi de 2. Sürgün çay haşatına başlamış bulunmaktayız.

1.sürgünde yaş çayın fiyatını düşürmek için bahaneler üreten, kuru çay üretim maliyetini öne süren ve kuru çayın fiyatının düşük olduğunu söyleyen özel sektör, kuru çaya zam gelmesine rağmen düşük fiyat politikasına devam etmektedir.

Çiftçimizin alın terinin hakkını vermeyen, ÇAYKUR çay alımında sıkıştığı zaman fiyatı düşürerek çiftçimizin elinden ucuz fiyata çay alan özel sektör çay fabrika sahiplerini ve sözde kendilerini “çay sanayicileri” olarak tanıtanları üreticilerimizin haklarını verme konusunda daha dikkatli olmaya davet ediyoruz. Özel sektörümüzü üreticilerimizin vebali altında kalmamaları ve ticari ahlaka uymaları için ilkeli davranmaya ve üretici haklarına saygılı olmaya çağırıyoruz.

Sayın Cumhurbaşkanım ve Bakanım,
Bizler çay üreticileri olarak şimdiye kadar üretimde kaldıysak ve devam etmekte kararlı isek, bölge biraz da olsa nefes alıyorsa sizlerin ve çiftçimizin sigortası olarak gördüğümüz ÇAYKUR Genel Müdürlüğümüzün bölgeye verdiği hizmet sayesindendir.

Bizlerin, çay sektörünün yaş çay üreticileri olarak en büyük sorunu, çay sektörünün adil bir piyasa düzeninin olmayışı ve Çay Kanun’umuzun halen çıkarılamamış olmasıdır. Her bakan döneminde avutucu çalışmalar ve şeffaflıktan uzak yürütülen ilişkiler devam etmektedir. Bizler bu konuları anlatmakta ve muhatap bulamakta zorlanıyoruz. 

Sayın Cumhurbaşkanım,
Rize’nin evladı olarak çayı siz bizden daha iyi bilirsiniz, çiftçiler olarak biz bundan eminiz. Çaydaki sorunlarla ilgili olarak size ne söyleniyor bilmiyoruz, ancak sektörde herkesin sıkıntısı had safhadadır. Çayda acilen piyasa düzeninin tesis edilmesi gerektiğine inanıyoruz. Sizin çay fiyatını açıklamanız ve ÇAYKUR’u desteklemeniz bölgeyi rahatlatmaktadır. Fakat özel sektörümüz her fırsatta kanun ve gerekli diğer düzenlemeler yetersiz olduğu için sizin açıkladığınız fiyatın 1,5TL altında yani kilosu 2,5 TL’den çay almaktadır. Buna hiç kimse de dur dememektedir.

Sayın Cumhurbaşkanım,
Bakanımızın talimatı ile Recep Tayip ERDOĞAN Üniversitemiz Çay Kanunu çalışması yaptı. Bizler ve sektörün tüm bileşenleri bu çalışmanın içinde yer aldık. Hazırlanan taslak Bakanlığımıza sunuldu. Fakat henüz bir sonuç alınamadı. Çalışmalar ilgililere karşı gizli yürütülmektedir.
Yaş çay üreticilerini temsilen, çay bölgesindeki 17 Ziraat Odasının başkanları olarak bu kanunun bir an önce ele alınıp önümüzdeki yasama döneminde çıkarılarak yürürlüğe girmesini talep edyoruz. Böylece piyasa hakkaniyetle zapturapt altına alınarak özel sektörün düşük fiyat uygulamalarına son verilmelidir.

Bölgenin bir çay üreticisi ve bölgenin evladı olarak bizleri duyacağınıza ve sorunumuzu çözeceğinize inancımız tamdır.

Bölgenin kalkınması ile ilgili yaptığınız çalışmalarınızdan dolayı başta Rize’mizin evladı olarak şahsınıza ve bölgenin kalkınması için çaba gösteren tüm ilgililere ve yetkililere teşekkür ediyoruz.

Daima çiftçilerimizin sorunlarını dile getirerek haklı mücadelemizde bizi yalnız bırakmayan TZOB Genel Başkanımız Sayın Şemsi BAYRAKTAR başta olmak tüm çalışanlarına teşekkür ediyoruz.

Kamuoyuna saygılarımızı sunuyoruz.

Editör: HABER MERKEZİ