Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı, yeni kurulmakta olan kimi bölümlerin 2010 ÖSYS kılavuzunda yer almadığını belirtti. YÖK, kuruluş sürecini tamamlayan yeni bölümlerin ikinci kılavuz olan Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzunda ilan edileceğini duyurdu.

YÖK'ün dün yaptığı açıklama şöyle: “Yeni kurulan Teknoloji Fakültesi, Sanat ve Tasarım Fakültesi ve Turizm Fakültelerinin bölümleri henüz kurulma sürecindedir. Kurulan ve eğitim-öğretime başlamak için gerekli ölçütleri sağlayan bölümler 2010/2011 eğitim-öğretim yılından itibaren öğrenci almaya başlayacaklardır. Söz konusu fakültelerin bölümleri henüz kurulmadığından birinci kılavuzda (2010 ÖSYS kılavuzunda) yer almamıştır. Ancak ikinci kılavuzda (Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzunda) bu fakülteler ve eğitim-öğretime başlayacak bölümleri yer alacaktır”.

YÖk geçen yıl iş dünyasına uygulama mühendisleri yetiştirmek amacıyla Teknoloji Fakültelerinin kurulmasını kararlaştırmıştı. Sanayicinin ihtiyacını dikkate alan YÖK, Teknoloji Fakültelerinde uygulama mühendisleri yetiştirecek. Teknoloji Fakültesi'nde okuyan öğrenciler bir dönemi stajda geçirecek.

Yüksek Öğretim Kurulu (YÖK) Yürütme Kurulu 14 Kasım 2009 yaptığı açıklamada Teknoloji Fakülteleri ile endüstriye ‘uygulama mühendisleri’nin yetişeceğini söylemişti. Ayrıca, onbinlerce Teknik Eğitim Fakültesi mezunlarına da Teknoloji Fakültesi mezunlarının diplomasına sahip olabilmeleri için yönetmelik hazırlayacaklarını belirtmişti.

YÖK, Teknik Eğitim Fakülteleri’nin mesleki ve teknik ortaöğretime öğretmen yetiştirmeye yönelik olduğunu, Teknoloji Fakülteleri’nin ise hem endüstride ‘uygulama mühendisleri’ olarak çalışabileceklerini hem de mesleki ve teknik ortaöğretime öğretmenlik yapabileceklerini vurguluyor.

Teknoloji Fakülteleri’nde sekiz dönemden bir dönemde işyeri eğitimi uygulamasının yapılacak, buna ilaveten yaz dönemlerinde 72 iş günü işyeri eğitimi de yapılacak. İşyeri eğitimiyle, öğrenci bizatihi işçi olarak imalatta çalışacak. 

Editör: HABER MERKEZİ