Rize'de, çayın yanında üreticilere ek gelir getirmesi için projelendirilen süs bitkisi yetiştiriciliği için ilk bilimsel adım Rize Üniversitesi tarafından atıldı.

Vahşi Hayat Derneği tarafından İtalya'dan getirilen 5 bin adet süs bitkisi fidesi, Rize Üniversitesi Pazar Meslek Yüksek Okulu Peyzaj Süs Bitkileri Bölümü uygulama alanında deneme ve inceleme amaçlı ekildi. Fide ekimine, Rize Valisi Seyfullah Hacımüftüoğlu, Rize Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Nazmi Turan Okumuşoğlu, Pazar Kaymakamı Ümit Hüseyin Güney, Vahşi Yaşam Derneği Başkanı Cemal Gülas ve öğrenciler katıldı.

İlk olarak Gülas tarafından proje ve bitkiler hakkında teknik bilgi verildi.

Rize Valisi Seyfullah Hacımüftüoğlu, Rize Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Nazmi Turan Okumuşoğlu, Pazar Kaymakamı Ümit Hüseyin Güney, Vahşi Yaşam Derneği Başkanı Cemal Gülas fideleri birlikte ekti.

Rize Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nazmi Turan Okumuşoğlu, yaptığı konuşmada, 'Bugün biz Rize'ye gelecekte büyük katkıları olacağını düşündüğümüz süs bitkisi yetiştiriciliğinin bilimsel araştırmalarla desteklenerek halka yayılması için bu yıl Rize Üniversitesi bünyesinde açılan Pazar Meslek Yüksek Okulu Peyzaj ve Süs Bitkileri Bölümü öğrencilerinin birer meslek edinirken, aynı zamanda yöre insanına çayın yanında gelir getirebilecek bir çalışmayı başlatıyoruz' dedi.

Vali Seyfullah Hacımüftüoğlu ise 'Bizim komar diye bildiğimiz bitkinin burada ehlileşmiş halini görüyoruz. Bizi çocukken ısıtan bu ağaç şimdi süs bitkisi olarak inşallah insanımızın cebini ısıtacak. Onlara bir alternatif değil ama ek bir gelir olacak. Bunu temenni ediyorum' diye konuştu.

 

Editör: HABER MERKEZİ