Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesine ait Karadeniz Araştırma Gemisi 19 günlük araştırma seferini tamamlayarak Rize’ye döndü.
 
TÜBİTAK tarafından desteklenen ve yürütücülüğünü Doç. Dr. Ahmet Mutlu Gözler’in yaptığı “Batı Karadeniz kıyıları makro bentik omurgasız çeşitliliği ve ekolojik kalite değerlerinin mevsimsel değişimi” adlı proje için 19 gün önce denize açılan Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesine ait Karadeniz Araştırma Gemisi, araştırmalarını tamamlayarak Rize’ye geri döndü.

Konu hakkında açıklamada bulunan Doç. Dr. Ahmet Mutlu Gözler, proje ile sonbahar mevsimi örneklemesi kapsamında Sinop - İğneada arasındaki 15 ayrı bölgede inceleme yaptıklarını ve Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi olarak yaptıkları araştırmaların başarılı bir şekilde gerçekleştiğine vurgu yaparak, ulusal ve uluslararası sularda seyir ve araştırma yapabilecek şekilde donatılmış gemi ile denizin zemin kısmında yaşayan omurgasız canlıları tespit etmek amacıyla 15 ayrı bölgede 5 ayrı derinlikten örneklemeler yapıldığını söyledi. Araştırmalar kapsamında deniz suyunda fiziksel ve kimyasal ölçümlerin gerçekleştirildiğini kaydeden Doç. Dr. Gözler, üniversiteye ait Karadeniz Araştırma Gemisi’nin sadece kendi bünyesinde çalışmadığını, diğer resmi ya da özel kurum ve kuruluşlardan araştırma ve inceleme faaliyetlerinde kullanılmak üzere gelebilecek taleplere cevap verebileceklerini ifade etti.

Doç. Dr. Ahmet Mutlu Gözler, otomatik pilot, orta ve uzun mesafe (MF/HF) haberleşme, radar, GPS, elektronik harita (ECDIS) ve elektronik pusula (GPS COMPAS) gibi son sistem seyir ve haberleşme cihazlarla donatılmış Karadeniz Araştırma Gemisinin herhangi bir ikmal yapmadan 10 gün boyunca deniz çalışmalarını gerçekleştirebildiğini sözlerine ekledi.

 
Editör: HABER MERKEZİ