Ankara'da yapılan 'Proje tabanlı beceri yarışmaları' Türkiye finalinde, Rize Hasan Kemal Yardımcı İMKB Lisesi öğrencilerinin görme engelliler için hazırladığı 'ses sistemi ile çalışan asansör' projesi üçüncü seçildi.

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) Erkek Teknik Öğretim Genel Müdürlüğü tarafından, mesleki liseler arasında organize edilen yarışmalarda Rize'yi temsil eden, İMKB Lisesi 11. Sınıf öğrencisi Sefahat Balcı ve Tansu Dili'nin görme engellilere yönelik hazırladıkları ses sistemi ile çalışan asansör projesi Ankara'daki jüri üyesinden tam not alarak üçüncü oldu. Ankara'da yapılan yarışmalardan sonra Rize'ye dönen öğrenciler, ortaya sundukları projenin görme engelli insanlara yönelik bir çalışma olduğunu ve projenin dikkate alınarak dereceye girmesinden dolayı mutlu olduklarını söyledi. Hazırladıkları proje hakkında bilgi veren Baltacı, ''3 aylık bir çalışmanın ürünü olarak hazırladığımız projemizi, Rize'de yapılan yarışmalardan sonra daha da geliştirdik. Çalışmamız görme engelli vatandaşlarımızın asansör butonunu bulmakta zorluk çektiklerini düşünerek tasarlanmış bir projedir.'' dedi.

Projenin işleyişi hakkında bilgiler veren iki öğrenci, ''Yolcunun asansöre binmesiyle hareket sensoru kişinin sesini algılamaktadır. Daha sonra asansör, kişiye kaçıncı kata çıkacağını sorar ve buna cevap gelmesini bekler. Kişi çıkacağı katı söylediğinde asansör o kata doğru hareket eder.'' diye konuştu.

Öğrencilerin göstermiş oldukları başarıdan büyük bir memnuniyet duyduğunu ifade eden Okul Müdürü Sırrı Atalay Karaman ise konuşmasında, ''Türkiye'de böyle bir proje daha önce gerçekleşmedi. Ankara'da yapılan yarışmaların ardından iki firma projemizi dikkate alarak ilgileneceklerini söyledi. Şu anda projemize patent almak için müracaat ettik.'' açıklamasında bulundu.

 

 

Editör: HABER MERKEZİ