Rize'de iş yerlerine Türkçe isimler verilmesi için çalışma başlatıldı. Rize Valiliği, Rize Belediyesi ve İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından ortaklaşa yürütülecek çalışma ile Türkçe'nin korunup yaşatılması adına iş yerlerine Türkçe isim verilmesi teşvik edilecek.

Konuyla ilgili açıklama yapan Rize İl Milli Eğitim Müdürü Rasim Çelik, Vali Kasım Esen'in iş yerlerine Türkçe isimler verilmesi bir proje hazırladığını belirterek ilk olarak 2 edebiyat öğretmeni, 2 Türkçe öğretmeni ve 1 resim öğretmeninden oluşan komisyon oluşturduklarını söyledi. Bu komisyonun iş yeri isimleri hakkında araştırma yaparak bir rapor hazırlayacağını kaydeden Çelik 'Yabancı isim kullanan iş yerleriyle görüşülerek Türkçe isimler kullanmaları önerilecek. Eğer kabul ederlerse kendilerine verebilecekleri Türkçe isimler hakkında yardımcı olacağız. İş yerlerine Türkçe isim veren işletmecilerimiz daha sonra belirlenecek bir yöntemle ödüllendirilecek. Rize Belediyesi de bundan böyle iş yerlerine ruhsat verirken iş yeri isimleri konusunda duyarlı olacak' dedi.

Çelik, işletmecilerin anlamını bilmedikleri yabancı kelimeleri isim olarak seçtiklerine dikkat çekerek, 'Bu uygulamadaki tek amaç, Türkçe'nin korunması ve yaşatılmasıdır. Kesinlikle zorunluluk yoktur. Bazı işletmecilerimizin anlamını bilmedikleri yabancı isimleri verdiklerini görüyoruz. Mesela 'Şarküteri'nin kelime anlamı 'domuz eti satılan yer'dir. Birçok işletme bunu bilmeden 'şarküteri' ismini kullanmaktadır. Bu çalışma ile işletmecilerimizi de bilinçlendirmiş olacağız' diye konuştu.

habeler.com 

Editör: HABER MERKEZİ