Mustafa BAYRAK

11 İlçe ve il merkez halk eğitim müdürlüğü ile sanat okullarının ürettikleri projeler Rize kültür merkezi salonunda jüri üyelerinin değerlendirilmesine tabi tutuldu.

Rize milli eğitim müdürlüğü tarafından düzenlenen ve 52 Halk eğitim ve meslek okullarının katıldığı proje yarışması seminerinde okul ve halk eğitim müdürlüklerinin ürettikleri projeler jüri karşısına çıktı. Ardeşen halk eğitim merkez müdürlüğü kursiyer ve eğitmeninin dağlardan topladıkları Sarmaşıklarla yaptıkları Lale biçimindeki Abajur ve dinlenme Lale si büyük ilgi gördü. Dağlardan toplanan Sarmaşıkların yüksek ateşte 2 saat kaynatılmasının ardından kabuğunun soyulması ile hazırlanan demir kasnak üzerinde ki işlemenin ardından Lale biçiminde ki abajur un içinde oturma sandalyesi ve masası aynı şekilde Sarmaşıktan örüldükten sonra içinde elektrik bağlanması ile nostalji bir görüntü verdi.  4 kişinin 20 günde hazırladığı lale biçiminde ki açılır kapanır abajur izleyenlerden tam not aldı.

ÇİÇEKLİ ELBİSE

Ardeşen halk eğitim öğrencilerinin 15 günde hazırladıkları elbise binlerce çiçeğin dokunması ve elbise üzerine silikonla yapıştırılması ile 70 TL masraf edilerek hazırlanması modacılara taş çıkartır biçimde hazırlandı. Jüri karşısına mankeni ile çıkartılan elbise izleyenlerin beğenisine sunulurken 2 gün sürecek olan ve 52 eserin yarışacağı proje yarışmasında ilgi çeken projeler arasında yer aldı.

SAÇTAN ELBİSE

Yarışmada, Rize Ardeşen İlçe Halk Eğitim Merkezi kuaför bölümü ekibince hazırlanan ve ''Salkım saçak'' adı verilen insan saçı kullanılarak hazırlanan kıyafet, jürinin ve izleyenlerin beğenisini kazandı.

Kuaförler kestikleri insan saçlarını önce yıkadıktan sonra istenilen renge boyuyor. Ardından hazırlanan saçlar tres tezgahında astara dikiliyor. Elbisenin taşları daha sonra üzerine işleniyor. Saçlar uygulanan teknik nedeni ile dökülmediği gibi elbise günlük elbiseler gibi yıkanıyor, ütülenebiliyor. Kursiyerler elbiseyi 4 kişinin saçını kullanarak 40 TL’ye mal etti.

Proje yarışmasında dereceye girenler önümüzdeki hafta açıklanacağı öğrenildi. Yarışmada gruplarında birinci olan ekiplerin projeleri, daha sonra Erzurum'da yapılacak olan bölge finaline katılacaklar
Editör: HABER MERKEZİ