Dilek ASLAN

Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, üniversite, yurtlar kamulaştırma bedeli bir araya getirilirse Rize'ye yapılan eğitim yatırımının 400 milyon YTL'ye çıkacağını, bunun da Rize Rize olalı olmamış bir şey olduğunu söyledi.

Çelik, Rize il merkezi ve Çayeli ilçesinde yapılmakta olan okul inşaatlarında incelemelerde bulundu. Daha sonra Rize Öğretmenevinde Rize Valisi Kasım Esen, AK Parti Rize Milletvekilleri Ali Bayramoğlu ve Lütfi Çırakoğlu, İl Milli Eğitim müdürü Rasim Çelik ve diğer ilgililerle eğitim değerlendirme toplantısının ardından gazetecilere yaptığı açıklamada, Rize'nin bütün Karadeniz illeri gibi arsa problemi yoğun olan illerden birisi olduğunu belirtti.

Rize'deki herhangi bir okul için ödedikleri kamulaştırma bedelinin, okulun inşaat bedelinden fazla olduğunu ifade eden Çelik, ''Bugüne kadar Rize'ye gönderdiğim kamulaştırma bedeli İstanbul'a gönderdiğimin 2.5 katından fazladır. Devlet bir araziye talip olunca vatandaş da bir manada bunu fırsat biliyor. Fiyatlar da 5-6 katına çıkıyor. Bu da bizi üzüyor'' dedi.

Rize'de yapılması planlanan eğitim kurumları ile ilgili bilgi veren Çelik, şunları söyledi: ''Bugün fen lisesi, körler okulu olarak yapılan eski bir okulda eğitim veriyor. Buraya TOBB'a modern bir okul kompleksi yaptıracağız. Şu anda fen lisesinin kullandığı binanın da Rize'ye ekonomik katkısı olması için polis okulu olarak kullanılması düşünülüyor. Bunun dışında 60'lı yıllarda inşa edilen ticaret lisesinin yerine, yan tarafta eğitim alanı olarak tahsis edilen alanda hemen yarın ihalesine başlamak üzere ticaret lisesi yapacağız. Bunun için 4.6 milyon YTL kaynak aktardık. Bu okulu Osmanlı Selçuklu mimarisinden esintisi olan ,gelenekten geleceğe dediğimiz mimari tarzda yapacağız. Şehrin içinde ve eski olan endüstri meslek lisesini başka bir yere taşıyacağız. Oradaki araziyi ticari alan olarak kullanmak daha mantıklı. Burayı özelleştirme idaresi veya TOKİ marifetiyle elden çıkartacağız. Elde edilen para ile hem bu okul yapılacak hem de başka ihtiyaç duyulan yatırımlar yapılacak.''
İktidara geldikten sonra Rize'ye yaptıkları eğitim yatırımlarının kamulaştırma bedelleri hariç 203 milyon YTL olduğunu bildiren Çelik, ''Bir mukayese yapma açısından söylüyorum. Milletvekili olduğum Van, nüfus olarak Rize'nin 3 katı büyük. Ancak Van'a aynı dönemde 300 milyon YTL eğitim yatırımı yapıldı. Bu da hükümetimizin,yöneten iradenin Rize'ye verdiği önemi göstermektedir. Toplamda üniversite, yurtlar kamulaştırma bedeli bir araya getirilirse Rize'ye yapılan eğitim yatırımı 400 milyon YTL'ye çıkar. Bu da Rize Rize olalı olmamış bir şeydir'' diye konuştu. 

ANAOKULU EĞİTİMİ

Çelik, bir gazetecinin yeni eğitim sistemi ile ilgili sorduğu soru üzerine, ezberciliği öğreten sistemi değiştirdiklerini belirterek, ''El yazısı ile yazmayı getirdiğimizde bir çoğu isyan etti. Bu çocuklar bunu nasıl becerecek diye. Kendi çocuklarımızın zekasından şüphe etme hakkını bize kim veriyor? Dünyanın her yerinde Kore'de, Çin'de o kargacık burgacık yazıları yazıyorlar da bizim çocuklarımız yazamıyor mu? İŞte başardılar'' dedi.İktidarları döneminde okul öncesi eğitimde yüzde 200'yük artış sağladıklarını belirten Çelik, iktidara geldiklerinde yüzde 11 olan Türkiye ortalamasını yüzde 30'lara çıkarttıklarını söyledi.

Rize'de ise bu oranın yüzde 58 civarında olduğunu kaydeden çelik, ''Rize bu temposunu sürdürebilirse 6 yaşı zorunlu eğitim kapsamına alabilecek konuma gelecektir. 2008-2009 eğitim öğretim yılında bazı illerde ana okulların zorunlu olmasına yönelik genelge gönderdik. Bunlar arasında Rize'de var'' diye konuştu.Türkiye'de her yaş gurubunda orta ölçekli birçok Avrupa ülkesinin nüfusundan daha fazla öğrenci olduğunu ifade eden Çelik, ''Bu nedenle hesaplarımızı ona göre yapmak zorundayız. Bu nedenle yüksek perdeden bir şey söylenir. 5 yaşını da, 6 yaşını da zorunlu yapalım. Dilin kemiği yok. Ancak bunun alt yapısını yapmak lazım. Bunlar planlama meselesidir'' dedi. 

Okul öncesi eğitimde bir çok ilde sabahçı öğleci eğitim başladığını anlatan Çelik, şöyle dedi:''Çünkü sabahtan akşama kadar okula giderse 3 öğün yemek verilmesi lazım. Bunun için kaynak yok. Bunun için veliler tarafından karşılanması gerekiyor. Ayrıca küçük yaştaki çocukları bıktırmamak lazım. Sabahtan akşama çocukları okulda tutmak doğru değil. Okul öncesi eğitim, ilköğretim için alıştırma dönemidir. O yaştaki çocuğu okuldan soğutmamak lazım.''Çelik, Milli Eğitim Bakanlığı'nın her gün 1 milyon 300 bin kişiye yemek yedirdiğini belirterek, bunun İngiliz, Alman ve Fransız ordusunun büyüklüğünden daha fazla olduğunu kaydetti.

Editör: HABER MERKEZİ