Diyanet İşleri Başkanlığına bağlı Kur’an Kursları aracılığı ile yürütülmekte olan yaygın din eğitimi faaliyetlerinden istifade etmeye yönelik gelen taleplerde son yıllarda olumlu bir atış görülmesine rağmen, vatandaşların geniş bir kısmı verilen hizmetten istedikleri ölçüde yararlanamadığından, Diyanet İşleri Başkanlığı Kur’an Kurslarında yürütülen yaygın din eğitimi faaliyetlerinde amacına uygun anlamlı bir öğrenmenin gerçekleştirilebilmesi ve toplumun daha geniş katmanlara ulaşılması maksadıyla “Hizmet Çeşitliliği Projesi”ni geliştirdi.

Proje 2010–2011 eğitim-öğretim yılında pilot olarak seçilen Ankara, Düzce, İstanbul, İzmir, Kayseri, Rize, Tekirdağ ve Van illerinde uygulamaya konularak, projeye her dönem sonunda pilot illerden gelen raporlar Antalya ve Yalova da yapılan müzakereler sonucu doğrultusunda şekillendirilmişti.

Hizmet Çeşitliliği Projesi”nin ülke geneline yayılması için Rize Müftü Yusuf Karali Eğitim Merkezinde 28–29 Temmuz 2011 tarihleri arasında iki günlük Hizmet İçi Eğitim Semineri düzenlendi.

Düzenlenen seminere Dini Yüksek İhtisas Merkezleri Daire Başkanı Dr. Ulvi Ata, Yaygın Din Eğitimi Daire Başkanı Belgin Aydın, Eğitim Uzmanı Fatma Kotan ve 81 ilden gelen formatör öğreticiler katıldı.

Adana, Adıyaman, Afyon, Ağrı, Aksaray, Amasya, Ankara, Antalya, Ardahan, Artvin, Aydın, Balıkesir, Bartın, Batman, Bayburt, Bilecik, Bingöl, Bitlis, Bolu, Burdur, Bursa, Çanakkale, Çankırı, Çorum, Denizli, Diyarbakır, Düzce, Edirne, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Eskişehir, Gaziantep, Giresun, Gümüşhane, Hakkari, Hatay, Iğdır, Isparta, İstanbul, İzmir, Kahramanmaraş, Karabük, Karaman, Kars, Kastamonu, Kayseri, Kırıkkale, Kırklareli Kırşehir, Kilis, Kocaeli, Konya Kütahya, Malatya, Manisa, Mardin, Mersin Muğla, Muş, Nevşehir, Niğde, Ordu, Osmaniye, Rize, Sakarya, Samsun, Siirt, Sinop, Sivas, Şanlıurfa, Şırnak, Tekirdağ, Tokat, Trabzon, Tunceli, Uşak, Van, Yalova, Yozgat, Zonguldak, Çorlu illerinde görev yapan Vaiz, Şube Müdürleri, Kuran Kursu Öğreticileri katıldı.

Eğitim Merkezi Kıraat Hocalarından Halim Garip’in okuduğu Kuran Tilaveti ile başlayan program Eğitim Merkezi Müdürü Mehmet Bilgin’in açılış konuşması ile devam etti.

Kısa bir selamlama konuşması yapan İl Müftüsü İlyas Serenli, Başkanlığımızın son yıllarda Kuran Kursları ile ilgili çeşitli çalışmalar yaptığı, Hizmet Çeşitliliği projesinin uygulandığı 8 ilden birisininde Rize olduğunu ifade eden Serenli, üzerinde müzakerelerin yapılacağı seminerin hayırlara vesile olması diliyorum.” dedi.

Seminere Telekonferans yoluyla katılan Eğitim Hizmetleri Genel Müdürü Prof. Dr. Ali Erbaş Seminerin verimli ve başarılı geçmesini Cenab-ı Haktan niyaz ettiğini, Hizmet çeşitliliği projesi ile Kuran eğitim hizmetini vatandaşımızın ayağına kadar getirmeyi amaçladıklarını söyledi.

Mesai saatleri içerisinde Kuran ve din eğitimi alamayan vatandaşlarımıza mesai saatleri dışında uygun oldukları saatlerde Kuran ve İlmihal eğitimi vererek Kuran Öğrenmesini amaçladıklarını ifade eden Erbaş, vatandaşlarımızın  “Ne Kadar Kuranı Kerim Biliyor ”diye 22 bin kiş üzerinden yapılan kamuoyu araştırmasında % 20 vatandaşımızın Kuranı Kerimi hiç eline almadığı, % 60 vatandaşımızın Kuran okumasını bilmediğini söyleyen Erbaş,70 milyon vatandaşımızın % 60 ını düşünürsek 42 milyon vatandaşımızın Kuran okuyamadığı ortaya çıktığı bu ortamda 8 ilde uygulanan Hizmet Çeşitliliği projesinin öneminin daha da arttığını ifade etti.

28–29 Temmuz 2011 tarihleri arasında devam eden Seminer Dini Yüksek İhtisas Merkezleri Daire Başkanı Dr. Ulvi Ata, Yaygın Din Eğitimi Daire Başkanı Belgin Aydın ve Eğitim Uzmanı Fatma Kotan’ın sunumları ile sona erdi.

Haber: Harun GÜNEY

Editör: HABER MERKEZİ