Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı (YÖK), bu yıl yapılan ÖSS'de 165 taban puanını yüzde 20 ortalama net başarıya, 145 taban puanını da yüzde 10 ortalama net başarıya eşleştiren bir düzenleme yapılması kararı alındığını bildirdi.

YÖK'ün bugün gerçekleştirilen genel kurul toplantısının ardından toplantıda görüşülen konulara ilişkin yazılı açıklama yapıldı.

Açıklamada, bu yıl yapılan ÖSS'ye yönelik olarak, ''Öğrenci sayısındaki azalma, kontenjanlardaki artış ve bazı testlerdeki soruların güçlüğü dikkate alınarak bu yılki sınavda 165 taban puanını yüzde 20 ortalama net başarıya, 145 taban puanını da yüzde 10 ortalama net başarıya eşleştiren bir düzenleme yapılması kararı alınmıştır'' denildi.

Öte yandan ÖSS sonuçları 12 Temmuz Pazar günü açıklanacak. Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) Başkanı Prof. Dr. Ünal Yarımağan, 2009-ÖSS sonuçlarının 12 Temmuz Pazar günü açıklanacağını bildirdi.

Yarımağan, YÖK Genel Kurulunun bugün aldığı ''ÖSS'deki baraj puanlarını geçmeyi kolaylaştırıcı'' yöndeki kararının ÖSS'ye giren 80-100 bin adayı etkileyeceğini söyledi.

Yarımağan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 14 Haziran Pazar günü gerçekleştirilen ÖSS ile 21 Haziran Pazar günü yapılan Yabancı Dil Sınavı (YDS) ile hesaplama çalışmalarının son aşamaya geldiğini bildirdi.

Ünal Yarımağan, YÖK Genel Kurulu'nun bugün aldığı ''Öğrenci sayısındaki azalma, kontenjanlardaki artış ve bazı testlerdeki soruların güçlüğü dikkate alınarak bu yılki sınavda 165 taban puanını yüzde 20 ortalama net başarıya, 145 taban puanını da yüzde 10 ortalama net başarıya eşleştiren bir düzenleme yapıldığı'' yönündeki kararla ilgili öneriyi ÖSYM olarak kendilerinin YÖK'e sunduğunu ifade etti.

''Bu karar doğrultusunda puanlar yeniden mi hesaplanacak?'' sorusuna Yarımağan, ''Biz puanların buna uyarlanmasını yaptık bile. Bu kısa bir iş. Zaten biz bu kararı YÖK Genel Kurulundan bekliyorduk. Çünkü öneri bizim. Birkaç seçenek sunmuştuk, YÖK de bu kararı aldı. Bu, barajın geçen öğrenci sayısının artırılması anlamında. Çalışmalarımızı yaptık, sınav sonuçlarını pazar günü açıklayacağız'' yanıtını verdi.

-''SORULAR ZOR OLMUŞ, KONTENJANLARDA ÇOK BOŞLUK KALABİLİRDİ''-

Bu kararın kaç adayın barajı geçmesine imkan sağladığı yönündeki soru üzerine Yarımağan, şöyle konuştu:

''ÖSS'ye başvuran öğrenci sayısı geçen yıla göre 195 bin, sınava giren öğrenci sayısı 180 bin azaldı. Örgün öğretimdeki kontenjanlar da 90 bin civarında arttı. Bunun yanı sıra birkaç testte de sorular biraz zor olmuş. Sorular mesela, Türkçe testinde geçen yıla göre zormuş. Bütün bunlar bir araya geldiğinde kontenjanlarda çok boşluk kalabilirdi. Bu nedenle böyle bir karara gerek duyuldu. Bu karar, 80-100 bin öğrenciyi etkiler.''

Prof. Dr. Ünal Yarımağan, şu anda detaylar üzerinde çalışmaların devam ettiğini belirterek, ''Birkaç gündür bu kararı bekliyorduk. Bunlar programlı şeyler'' dedi. (Habertürk)
Editör: HABER MERKEZİ